close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Prawie jak Yamaha YZF-R125 -nurkowanie

Prawie jak Yamaha YZF-R125 -nurkowanie

Postautor: Cartman dodano: 07 wrz 2015, 01:33

Witam wszystkich.
Dziś chyba doszedłem do ładu z hamulcem przednim..

PYTANIE zacisk dwutłoczkowy...blaszka dociskajaca klocki..centrujaca..nie wiem jak ja opisac...znajdujaca sie pomiedzy klockami a zaciskiem (mowie o grzbiecie klockow) gdzie powinna byc...na dole,na srodku czy na gorze a moze powinny byc dwie?

W serwisie :swir: załozył ktos ja na dole i efekt to kangur, mocniej słabiej hamował i na przemian. przełozyłem ja na srodek i niebo lepiej,dalej nie perfekt ale lepiej,pojezdziłem dzien. Dzis jednak patrze tarcza ta blaszke troche centralnie zjechała 2 mm.
Przygiołem ja i jest ok zero tarcia, teraz tylko mysle ze sa nie odpowiednie klocki włozone za małe...na długosc ok ale powinny byc szersze.

Jutro pojezdze i zobacze co sie dzieje...jak bedzie dobrze to ok jak nie to jade do sklepu.

Nurkowanie-o co chodzi przy pozycji z jaka sie jezdzi i mojej wadze z osprzetem 120 kg...jak zachamuje mocniej przod siada i to strasznie.

Jest za miekki przeszkadza mi to juz. Normalnie w wiekszych motocyklach krecimy srube od gory i sciskamy sprezyne i robi sie motorek twardszy lub miekszy.
Ja czegos takiego nie mam i pewnie wiele osob tez.

Jedynym wyjsciem jest chyba wymiana sprezyn na bardziej agrersywne prawda?
Kiedy pojechałem do sklepu sprzedawca powiedział ze nie maja takich sprezyn..jakos mnie to nie zdziwiło..tutaj zawsze jest problem ze wszystkim... .poradził podłozyc podkładki pod sróbe...czyli scisnac sprezyne.

W teori to prosty zabieg i powinien przyniesc efekt..ale jakos podchodze z dystansem do takiej rzezby.

Jakies pomysły?
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Motocykl: Sky Jet sj125-21
Tel. kom.: 123456789
Komunikator: cartmanekk@tlen.pl

Re: Prawie jak Yamaha YZF-R125 -nurkowanie

Postautor: beniamin82 dodano: 07 wrz 2015, 06:56

Widzę że się rozkręcasz z tymi modyfikacjami. Fajnie tylko nie przekombinuj żeby się nie okazało że motocykl przestanie cie słuchać.

Co do amortyzatorów to jezeli piszesz o przednich to należy wymienić w nich olej na gęstszy. Wiele chińczyków ma miękkie amortyzatory z przodu, szczególnie w segmencie 125.

Z klockami, nie wiem. Dawaj foty obejrzymy.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Cartman dodano: 07 wrz 2015, 13:41

beniamin82 pisze:Widzę że się rozkręcasz z tymi modyfikacjami. Fajnie tylko nie przekombinuj żeby się nie okazało że motocykl przestanie cie słuchać.

Co do amortyzatorów to jezeli piszesz o przednich to należy wymienić w nich olej na gęstszy. Wiele chińczyków ma miękkie amortyzatory z przodu, szczególnie w segmencie 125.

Z klockami, nie wiem. Dawaj foty obejrzymy.

Rozumiem ze to tylko 125 i chińczyk ale.....bardzo lubię ten motocykl a skoro to ma być mała miłość a nie przelotni romans...będę wymagał coś więcej od tego związku ha ha.

Jaki olej wlać i jak to zrobić?
zdjęcia ....nie da się jakoś przerobić tego forum by było to jakoś uproszczone? prawdę mówiąc nie mam pojęcia jak te zdjęcia umieścić. ..najpierw na serwer a potem podać link?
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 07 wrz 2015, 14:35

Cartman pisze:Jaki olej wlać i jak to zrobić?

viewtopic.php?f=19&t=5391&hilit=olej+w+lagach :czytaj:

jacecek pisze:Tu http://chomikuj.pl/jacecek w folderze Galeria\Amory_przod masz moją dokumentację zdjęciową.
:czytaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Cartman dodano: 07 wrz 2015, 18:47

beniamin82 pisze:
Cartman pisze:Jaki olej wlać i jak to zrobić?

viewtopic.php?f=19&t=5391&hilit=olej+w+lagach :czytaj:

jacecek pisze:Tu http://chomikuj.pl/jacecek w folderze Galeria\Amory_przod masz moją dokumentację zdjęciową.
:czytaj:

Dziekuje Ben.

Mam co robic. Obiecuje ze od dzis nie bede nekał Cię tak ;)

...tylko ten ostatni raz 15w zalac a moe 20w bedzie jeszcze lepszy?
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 07 wrz 2015, 19:34

Przy twojej wadze 20W może się okazać ok, ale w sumie koszt oleju do lag nie duży więc spróbuj obydwu.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Cartman dodano: 07 wrz 2015, 22:49

eNgine pisze:Przy twojej wadze 20W może się okazać ok, ale w sumie koszt oleju do lag nie duży więc spróbuj obydwu.

Koszt nie duży kolego w sumie tylko jaka przekichana robota ha ha.

Dużo osób zalewa 15w i jest ok ale dużo osób to zwolennicy chromu :) no tylko bez urazy trzeba mieć dystans do siebie ;) ...ja bym wolał pewniaka z racji pozycji i wagi... i tylko raz to zrobić. Dla tego pytam o 20w . Chodzi o to czy nie będzie przegiecia i coś poleci bo za gęsty.

Właśnie zmieniłem zebatke przednia na 17.o dziwo wlazła i nic nie obciera..jeszcze naciągnąć łańcuch wycentrowac kolo i założyć plastiki i test po nocy ha ha a rano do pracy.
Nie wolno marnować sezonu :)

I'm dluzej grzebie przy motocyklu tym mam większą frajdę ale odkrywam tez ciemna stronę ..
Doszedłem do wniosku ze wiele chińskich motocykli jeździło by dłużej i dawało większą frajdę gdyby były należycie składane.
Mówię tu o UK. ..dużo motorów przychodzi w paczkach i tu się je składa..i tu zaczynają się schody.

Jak skaczy się sezon czeka mnie dużo roboty w stylu konserwacja..luźne przewody.źle puszczone, rdza...ale cóż jak na razie warto :)
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 08 wrz 2015, 08:11

Cartman pisze:Dużo osób zalewa 15w i jest ok ale dużo osób to zwolennicy chromu :) no tylko bez urazy trzeba mieć dystans do siebie ;) ...ja bym wolał pewniaka z racji pozycji i wagi... i tylko raz to zrobić. Dla tego pytam o 20w . Chodzi o to czy nie będzie przegiecia i coś poleci bo za gęsty.

Jedyna wada wlania 20W to może być po prostu dyskomfort tłumienia dziur i nierówności w jezdni i wolniejsza reakcja zawieszenia na uskoki - (motocykl może podskakiwać na nierównościach i tracić kontakt z podłożem). Dlatego każdy musi znaleźć swój złoty środek - pewności w prowadzeniu, komfortu i nurkowania przy hamowaniu. Ja swojego czasu wymieniałem w zippie olej z fabrycznego (niewiadomo czego) na firmowy 10W i tłumienie się poprawiło, ale nie stracił na miękkości. Zastanawiałem się czy nie zalać 15W jednak tą opcję sobie zostawiłem na kolejną wymianę oleju w lagach :) - tyle że ja ważę 72 kg i mój motocykl to właśnie armatura.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Cartman dodano: 08 wrz 2015, 12:26

eNgine pisze:
Cartman pisze:Dużo osób zalewa 15w i jest ok ale dużo osób to zwolennicy chromu :) no tylko bez urazy trzeba mieć dystans do siebie ;) ...ja bym wolał pewniaka z racji pozycji i wagi... i tylko raz to zrobić. Dla tego pytam o 20w . Chodzi o to czy nie będzie przegiecia i coś poleci bo za gęsty.

Jedyna wada wlania 20W to może być po prostu dyskomfort tłumienia dziur i nierówności w jezdni i wolniejsza reakcja zawieszenia na uskoki - (motocykl może podskakiwać na nierównościach i tracić kontakt z podłożem). Dlatego każdy musi znaleźć swój złoty środek - pewności w prowadzeniu, komfortu i nurkowania przy hamowaniu. Ja swojego czasu wymieniałem w zippie olej z fabrycznego (niewiadomo czego) na firmowy 10W i tłumienie się poprawiło, ale nie stracił na miękkości. Zastanawiałem się czy nie zalać 15W jednak tą opcję sobie zostawiłem na kolejną wymianę oleju w lagach :) - tyle że ja ważę 72 kg i mój motocykl to właśnie armatura.

Kupilem 20W raz kozie śmierć.
Zanim wymienię zrobię film przed i po dla potomnych :)
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: Cartman dodano: 29 wrz 2015, 00:12

Witam.
Udało się płyn wymieniony w lagach.
Miałem nagrać film ale przepraszam trochę nie wyszło po mojej myśli i zastała mnie noc.

Tak wiec to co sie wylało z lag ...było bezwonne i zielone,brudne. .. w jednej splynelo 160 mil a w drugiej 190 mil.... Dolalem po 200 mil i od razu mega różnica.
Nie bylem jeszcze na jeździe testowej,jutro to zrobie ale jest fajnie.....kusi mnie dolac jeszcze ale zadecyduje po jutrzejszym dniu.
Cóż kolejne rozczarowanie ze ktoś złożył motocykl na sztukę.
Całe szczęście ze ja się nie poddaje i doprowadza do porządku ;)
Jutro plan...regulacja zaworów bo mam wrażenie ze odzywają się.
Jak tylko uporam się z nimi zostanie tylko juz radość z jazdy.
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Następna

Wróć do Inne motocykle