Jako że zapewne część z Was miała lub ma do czynienia ze skuterami, to może pomożecie przy rozstrzygnięciu jakże ważnego dylematu egzystencjalno-zakupowego.
Więc pokrótce napiszę tak: szukam od jakiegoś czasu dużego skutera, żeby miał wygląd, wygodę, i przede wszystkim nie był awaryjny ma wytrzymać dalekie wyjazdy-oczywiście podstawą bezawaryjności jest dbanie przezemnie o maszynę. Poza tym jadąc za Rometem 250-tką nie chce być jak przecinek przed następnym pojazdem.
Ma być także na bezproblematyczne dojazdy do Katowic i Sosnowca, Krakowa itp... spod Oświęcimia, bo co weekend wpadam do znajomych a ich rozsypało po tym południu i Śląsku okropnie.
Po długich badaniach rynku, przewertowania setek (jeśli nie tysięcy) stron znalazłem dwa ogłoszenia. I tutaj pojawia się dylemat:
Pierwsze z nichhttp://tablica.pl/oferta/magnus-t-rex-staszow-CID5-ID3Buhw.html#79a2c0a42f
Dzwoniłem do Sprzedawcy, wszystko opisuje że w idealnym stanie, zdjęcia też oddaja to że na 6-cio latka skuter jest zadbany, gościu zarzeka się że bez niczego da radę 200km przejechać, coś tam też spuszcza z ceny, (wstępnie na 2000),
silnik 2T 70cm, przebieg 11000.
Oraz druga oferta: http://tablica.pl/oferta/kingway-CID5-ID4hych.html#46ccf6537e
I tak jak wcześniej, dzwonię, odbiera Góral i wszystko zachwala że Hej! nowy tłok, cylinder pasek, sprzęgło, opony wszystko japońskie, więc mówi że to półchinczyk, praktycznie na dotarciu, silnik 4T 80cm, przebieg ponad 10000, na pytanie dlaczego sprzedaje, odpowiedź: bo za duży dla syna, a sam sie bawi na quadach. Z ceny jak to Górol nie chce zejść za Chiny ani o grosz.
Tak prosze Państwa, to są praktycznie te same maszyny, wymiary podzespoły elektryka, koła, hamulce w obu to tarczówki, jedyna różnica to silniki - ale praktycznie o takich samych pojemnościach, spalanie oboje określają tak samo 3-3,5 na sto.
Z jednej strony T-rex ciągnie opinią że jest mniej awaryjny od Kingwaya, jak i kolorystyką, wykończeniem, ponoć jest lepsze, ale z drugiej strony Turan z tym swym czterosówowym silnikiem nie daje spokoju, bo z doświadczenia wiem że dobrze ustawiony silnik nie bedzie sprawiał problemu. Z dwusuwem jeszcze nie miałem do czynienia - choć może to być przydatna nauka.
Co byście Panowie doradzili i zwięźle dlaczego(gdyby sie ktoś znalazł kto miał jednego z nich to byłbym w niebie, a jak dwóch co razem posiadali/posiadają czy to jednego czy drugiego to juz kurcze nie wiem gdzie
:pytanie za sto punktów to KTÓREGO wybrać
Za wszelkie merytoryczne porady i opinie z Góry dziękuję i niech Bóg wynagrodzi w dzieciach.