close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Smarowanie łańcucha.

Re: Smarowanie łańcucha.

Postautor: Szubi dodano: 14 lut 2013, 20:27

ja obecnie smaruję spray-em z Lidla za 6 zł :D łańcuch x-ringowy. Przejechałem na tym łańcuchu ok.12 000km i dwa razy delikatnie naciągałem. Wcześniej miałem zwykły chiński łańcuch i pędzelek i Hipol. :D
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: mike_russ dodano: 14 lut 2013, 20:30

Widzę, że dawno nie było tu pisane i temat oklepany ale apropo smarów, olei i innych wynalazków znajomy polecił mi spray do łańcuchów, którego używa od dawna i zmienia łańcuch z zębatkami po ok 20-25 tys. km (Ninja 600 po tuningu silnika i skrzyni podobno 240 koni) i stosuje go co 500-800km. Skoro chłopak śmiga ścigaczami od ponad 10 lat i wg. mnie wie co mówi.

Preperat nazywa się "Forch s405" (50 zł za 400ml to chyba nie aż tak dużo za wydłużenie żywotności napędu)
Równie dobry jest smar do łańcuchów "S100" (ceny są porównywalne dla obu preparatów)

A pytałeś znajomego jakiego typu ma łańcuch? Bo jak uszczelniany (oringowy, x-ringowy, itp.) to tego typu smar jak najbardziej. Natomiast na łańcuchu zwykłym, w dodatku z dość rozciągliwej stali made in china najlepiej się sprawdza Hipol. Właśnie mam łańcuch chiński smarowany sprayem Castrola - po 6000km jest wyciągnięty. Nie to że mocno, bo na śrubach jeszcze by naciąg był, tylko nieregularnie i częściowo zapieczony. Z tego co zdążyłem zauważyć, typowe środki do łańcucha, mimo zapewnień o "penetracji" - zajmują się głównie współpracą łańcucha z kołami zębatymi. A w zwykłych łańcuchach jednak głównie chodzi o smarowanie wnętrza rolek, które musi być tym lepsze, im gorsza stal. Podejrzewam, że gdyby taki zwykły, chiński łańcuch starą modą myć w ropie i kąpać na gorąco w smarze grafitowym, to lepiej by mu to robiło, niż najnowsze super-spraye.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Jack dodano: 14 lut 2013, 22:36

Myślę że te wszystkie spraye są kupowane tylko dla wygody, i bez zastanawiania się nad skutecznością. W dodatku nieźle się za nie przepłaca w porównaniu ze zwykłymi olejami przekładniowymi. Fakt że w drodze trochę łatwiej przewieźć, i użyć spray. I tu pojawia się pytanie: czy ma to jakieś znaczenie jeśli będzie się używać je naprzemiennie. W domu olej, w drodze spray? Czy powinno się stosować tylko jeden rodzaj smarowania łańcucha.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: dorplas dodano: 14 lut 2013, 22:53

olej przekładniowy jest najlepszym środkiem do smarowania łańcucha, spreje tylko katują łańcuch, szybko zapychają szczeliny, bardzo łatwo przykleja sie brud, piasek i trudno to zmyć (zalecane mycie łańcucha przy sprajach to co trzecie smarowanie), a wiadomo jak działa piasek, przy oleju tego problemu nie ma bo piasek się odklei z łatwością, nie trzeba łańcucha myć, a jak masz oliwiarkę to w ogóle nie myślisz o łańcuchu, do tego za spraj trzeba dać ok 30-50 zł i wystarcza na ile? mało ;) a olej np: hipol koszt 15 zł za flaszkę i masz na rok jak nie dłużej :D
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Szubi dodano: 15 lut 2013, 11:58

a czy są jakieś przeciwwskazania aby na x-ringa itp. stosować przekładniowy ? Gdzieś, kiedyś przeczytałem, że na tego typu łańcuchy to tylko spray-e, a na zwykłe to Hipol.
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Deamiens dodano: 15 lut 2013, 14:17

Dla 100% pewności musiałbyś wziąć takiego jednego (a najlepiej kilkaset, żeby była odpowiednia grupa kontrolna) x-ringa, utopić w hipolu na rok, czasem troszkę podgrzać, i zobaczyć czy się rozpuści :) A nawet jeśli, co jest raczej mało prawdopodobne, to z x-ringa zostanie Ci zwykły łańcuch bez uszczelniaczy. A przeciwwskazania oczywiście są - olej jednak brudzi wszystko wokół bardziej niż spray.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Szubi dodano: 15 lut 2013, 14:50

Deamiens pisze:olej jednak brudzi wszystko wokół bardziej niż spray.

to akurat nie problem ;) Bardziej chodzi o kwestię ekonomiczną.
1l Hipolu za 16 zł, starczy na rok jazdy. 1 spray z Lidla za 6 zł wystarcza na jedno (i trochę) smarowanie :(
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: mike_russ dodano: 15 lut 2013, 18:11

Nie wiem jaki skład mają spraje do łańcucha - ale jeśli w ich skład wchodzi olej mineralny i benzyna lekka, to uszczelnienia teoretycznie powinny wytrzymać i Hipol -który jest w końcu olejem mineralnym.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: miqul dodano: 15 lut 2013, 21:45

Jack pisze: Fakt że w drodze trochę łatwiej przewieźć, i użyć spray.

Czy łatwiej?..
Ja mam takie dwie niewielkie strzykawki, które ze sobą wożę oczywiście napełnione hipolem. Zajmują niewiele miejsca i wygodnie się używa nie brudząc się przy tym. Pojemność strzykawek oczywiście zależy tylko od naszych potrzeb, ja używam 5cm, bo akurat takie miałem.
Robię oliwiarkę, ale bardzo prostą i tanią, bo grawitacyjną, zobaczymy czy się sprawdzi.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: Jack dodano: 15 lut 2013, 22:02

Dobry pomysł z tymi strzykawkami, ale jak się sprawdzi Twój nowy patent na oliwiarkę grawitacyjną, to będzie można zapomnieć o smarowaniu.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...