HYOSUNG - i

HYOSUNG - i

Postautor: tomasch dodano: 25 paź 2012, 16:28

Witam, mam pytanie dotyczące dwóch Hyosungów- ST7 i GV 650. Różnica w cenie wynosi koło 10%, stylistycznie oba mi się podobają, a silniki pardzo podobne, rozważam więc oba modele.
Ktoś może używa jednego z tych modeli lub może o nich coś powiedzieć? Przeczytałem tutaj komentarz z 2009 że nikt nie ma tu takiego motocykla, coś się jednak mogło zmienić;).
Przy okazji, pytanie natury technicznej- oba mają silniki tego samego typu (DOHC 8-zaworowy 90° V-twin), ST7 ma minimalnie pojemniejszy (30ccm, większa średnica tłoka), jednak to GV ma więcej mocy (o 10 KM). Czy ta różnica wynika z większej masy ST7?
tomasch
Forumowicz

Motocykl: Romet R150

HYOSUNG - i

Postautor: kalin20 dodano: 25 paź 2012, 19:53

Oba jeżdżą bardzo podobnie, gv jeździłem. Fajny sprzęt, ale mało turystyczny, ma małe siedzenie pasażera i brakuje szyby
Natomiast st7 to gv tylko do turystyki.
Co do silnika to różnicy nie czuć wcale, oba motocykle przyśpieszzają niemal identycznie, i mają podobną elastyczność.
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

HYOSUNG - i

Postautor: kacpero dodano: 25 paź 2012, 22:49

Mieliśmy w tym sezonie ST7 na testach. (jest opis w lipcowym Chopper Magazin) motocykl w miarę przyzwoity, ale raczej nie kupiłbym go za oferowaną cenę.
Zasadniczym plusem jest bardzo małe zużycie paliwa - w okolicach 4,5 l/100km. Przy tej pojemności wynika zadowalający. Dobrze wyważony, wygodny fajny w manewrach - również parkingowych.
Ja zrobiłem na nim może 200km - cały test odwaliła Grażyna :) na co dzień jeździ VTX-1800 :) ale naprawdę podeszła do tego testu z sercem i rozsądnym nastawieniem.
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

HYOSUNG - i

Postautor: Leon7112 dodano: 27 paź 2012, 17:11

kalin20 pisze:Oba jeżdżą bardzo podobnie, gv jeździłem. Fajny sprzęt, ale mało turystyczny, ma małe siedzenie pasażera i brakuje szyby
Natomiast st7 to gv tylko do turystyki.
Co do silnika to różnicy nie czuć wcale, oba motocykle przyśpieszzają niemal identycznie, i mają podobną elastyczność.

GV jeździ o wiele lepiej od ST7 :-) ja mam przerobione siedzenie, zamontowaną szybę, bagażnik i wiele innych rzeczy i uważam, że do turystyki się nadaje.
Jeśli uważasz że nie czuć różnicy między GV a ST7, to nie jechałeś chyba wersją AE.
Między obecnie sprzedawaną wersją GV 650 PRO, a ST7 jest różnica na korzyść GV, a co dopiero wersja AE gdzie silnik ma dodatkowych 10 koników więcej.

kacpero pisze:Mieliśmy w tym sezonie ST7 na testach. (jest opis w lipcowym Chopper Magazin) motocykl w miarę przyzwoity, ale raczej nie kupiłbym go za oferowaną cenę.
Zasadniczym plusem jest bardzo małe zużycie paliwa - w okolicach 4,5 l/100km. Przy tej pojemności wynika zadowalający. Dobrze wyważony, wygodny fajny w manewrach - również parkingowych.
Ja zrobiłem na nim może 200km - cały test odwaliła Grażyna :) na co dzień jeździ VTX-1800 :) ale naprawdę podeszła do tego testu z sercem i rozsądnym nastawieniem.

Krzysiek, ja na swojej GV-ce z pasażerem potrafię zejść do 4,2 l/100km i to wcale nie z prędkościami spacerowymi.
I jeszcze dodam, że osiągnięcie 2 z przodu na budziku, to dla GV-ki żaden problem :-)
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

Motocykl: Hyosung ST-7, ZZR 600
Tel. kom.: 663914803

HYOSUNG - i

Postautor: kalin20 dodano: 27 paź 2012, 17:39

Nie nie jechałem wersją ae, jeździłem nowa aqila, i seryjnie średnio nadaje się do turystyki. Oczywiście dokładając kufry itp zrobisz z niej niezłego turystyka ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

HYOSUNG - i

Postautor: Leon7112 dodano: 27 paź 2012, 17:57

Wg mnie żadne kufry nie pasują do tego moto .
Na jazdę codzienną wystarczy mi mała torba na bagażnik, taki ala kuferek, a na dłuższe wypady pojemna torba motocyklowa i jest O.K :)
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

HYOSUNG - i

Postautor: kacpero dodano: 27 paź 2012, 19:29

Cześć Zbyszek :_hura" :_hura" kopę lat :)
Trudno mi się odnosić autorytatywnie. Tak jak pisałem, ST7 przejechałem zaledwie 200km więc nie będę robił z siebie osła. Grażyna przejeździła coś ponad 2000 więc jej opinia jest względnie miarodajna.
GV przyjechał zaraz po ST-ku ale miał jakąś awarię w układzie sterowania wtryskiem - oddaliśmy motocykl do Rometa weźmiemy na wiosnę to chętnie go sprawdzę :)
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

HYOSUNG - i

Postautor: Leon7112 dodano: 27 paź 2012, 19:39

To czekam na test Gv-ki :) A swoja drogą, to dobrze że Romet wziął Hyosunga pod swoje skrzydła, bo Tarnowskie Góry olewały totalnie promocje Hyo.
Awatar użytkownika
Leon7112
Forumowicz

HYOSUNG - i

Postautor: kacpero dodano: 27 paź 2012, 21:27

Tarnowskie Góry to Polonia Cup - firma pomyłka ;) mają wyjątkowy talent do spieprzenia wszystkiego co można spieprzyć.
Sam jestem ciekawy tego motocykla. Zdania na jego temat są podzielone (jak zwykle). Jedni zdecydowanie opowiadają się po stronie ST-7 inni GV. Moim zdaniem to dwa różne motocykle, więc i dedykowane odbiorcom o różnych preferencjach. Jak tylko dostanę go w łapy dam Ci zaraz znać ;)
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Wróć do inne motocykle...