KCM - Gródek Kujawski

Tu zamieszczamy wszelkie informacje o imprezach motocyklowych.
moderatorzy: Mlynaszz, Luca

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: LEFTHANDY dodano: 16 lis 2008, 13:31

Przedstawiam drugi set.
Tu są znaczki poprawione według Waszych sugestii.

http://chomikuj.pl/Lefthandy/Graficzki+ ... b/KCM/SET2

Dwa ostatnie to moje własne preferencje. W jednym po prostu skróciłem... heh, "beleczki" jak ktoś to ujął.
Ostatni nawiązuje stylistyką do uskrzydlonej tarczy logo H&D. Znaczka, który stał się ikoną motocyklizmu na całym świecie.
No i motywu, który chciał Kacpero. Przeniesienie żywcem tej tarczki mogło by na zewnątrz wzbudzić jakieś kontrowersje ale nawiazanie stylistyką do tej formy - czemu nie.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: LEFTHANDY dodano: 16 lis 2008, 13:55

To by było całkiem zabawne. Ale w środowisku motocyklowym jest dużo ludzi z brakiem, nazwijmy to, zdrowego dystansu do rzeczywistości. Na forum motocyklowym był już taki precedens panienki o ksywce WILD, która w awatarze miała czerwoną gwiazdę z sierpem i młotem. Paru bigotów zagroziło jej sprawą w sądzie.... niestety, brak poczucia humoru nie zawsze musi oznaczać powagę.
W naszym wypadku też mogło by to nieść za sobą jakieś perturbacje i konieczność nieustannego tłumaczenia się z intencji. zwłaszcza, że po kilku dyskusjach tam, mogę stwierdzić, że świadomość rzeczywistości i realiów zatrzymała się w dość powszechnym stopniu na roku 1984 (dosłownie i w przenośni). Aby módz bawić się takimi symbolami w sposób nie budzący niczyjego zgorszenia musi upłynąć następne 20 lat.
Nawet do obecnego naszego logo też czepiali się jacyś debile bo dopatrzyli się, że skrzydełka są od orła z godła państwowego.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: kacpero dodano: 16 lis 2008, 17:15

Lefthandy projekty są zajebiste :buttrock: Ten który zamieściłem na poczatku forum jako znaczek klubowy zaproponował mi sam wykonawca. Sądzę, że maja juz gotowa forme odlewu a tylko poprawili by wnętrze tarczy na KCM. Po zapoznaniu uważam ze Twoje są w 100% lepsze, ciekawsze a przede wszystkim oryginalne... bo nasze.
Bravo doskonała robota.
Ustalmy więc może własny projekt znaczka klubowego oraz okolicznościowy na np. rozpoczęcie sezonu.
Przyznaję uczciwie, że nawet zastanawiałem się nad zmiana logo klubu (z tego opracowanego przez Murawskich - gdzieś docztałem się obaw o roszczenia autorskie) odwaliłeś dobrą robotę - ale tutaj trzeba by zapytać wszystkich o zdanie.
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: mlynaszz dodano: 16 lis 2008, 17:37

Moim skromnym zdaniem na znaczek klubowy, ten metalowy najbardziej pasuje projekt pierwszy z trzech ze "skrzydełkami" Podobny do zaproponowanego prze Kacpero, ale faktycznie inny, oryginalny. Myslę, że z takim wzorem można by również zrobic naklejki na nasze auta, by również poza sezonem widac było użytkowników chińskiej motoryzacji :D
Natomiast na rozpoczęcie sezonu, pierwszy z góry z seta nr 2. I to chyba raczej w formie naszywki (taniej?) niż znaczka.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: Shipp dodano: 16 lis 2008, 18:37

Projekty są rewelacyjne! :oklasky:
Moim /równie skromnym/ zdaniem, na znaczek klubowy wybrałbym górny z trójki ze skrzydełkami. Mamy w ten sposób znaczek klubowy i zero obaw o prawa autorskie.
Na zlot rozpoczynający sezon 2009 najbardziej pasuje mi 4 od góry /z małym skrzydełkiem/, trzeba by tylko umieścic napis okolicznościowy, z jakiej okazji jest ten znaczek. Np. rozpoczęcie sezonu 2009 czy coś w tym rodzaju.
Brawo Lefty! :oklasky:
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: LEFTHANDY dodano: 16 lis 2008, 21:13

Dzięki Panowie za miłe słowa. Znaki są opatrzone przeze mnie licencją "copyleft" (heh, jakem Lefthandy) czyli każdy kto chce może ich używać jak chce z wyłączeniem komercji i na zasadzie takiej, że ewentualnych modyfikacji też nie może sobie przywłaszczać tylko analogicznie udostępnić je też na zasadach licencji "copyleft".

Tu więcej o licencji Copyleft:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Copyleft

Ponieważ padły tu słowa o wymianie logo klubowego to dobrze byłoby aby ewentualny znak (obecny lub przyszły) był jakoś chroniony jako symbol instytucji/klubu, a więc "copyleft" trzeba by zamienić na tradycyjny i przez wielu postępowych twórców znienawidzony Copyright i przerzucić je na klub. Tylko na razie nie wiem jak i na jakich zasadach bo nie wiem jeszcze jaki charakter ma nasze stowarzyszenie.
Najprościej jest to zrobić wysyłając znak i opis do tzw. urzędu patentowego i zgłosić go jako znak słowno-graficzny Klubu Chińskich Motocykli. Nie jestem pewien ale do tego nie jest chyba potrzebny żaden kwit z rejestru stowarzyszeń czy innego KRS-u. Wystarczy osoba fizyczna, która jest zgłaszającym w imieniu. Możemy od razu zastrzec na całą Europę na podstawie porozumień madryckich lub tylko na terenie kraju. Zgłoszenie trwa rok i kosztuje coś ok. 100zł. Rok trwa badanie tzw. "czystości patentowej". Ale ewentualne prawo liczy się od momentu zgłoszenia. Po roku przychodzi pismo o wynikach takiego badania i decyzja czy znak może być zarejestrowany czy nie. Jeśli tak, to wtedy taka trwała rejestracja kosztuje już trochę więcej (dokładnie nie wiem ile), ale znam takie przypadki, gdzie pewien typ olał to i nie zapłacił natomiast ewentualne prawo do użytkowania i tak mu się liczyło od momentu zgłoszenia. Tego już się nie traci. Ewentualne skutki prawne tylko są trochę inne niż w przypadku pełnej ochrony, ale przynajmniej już nikt niepowołany takiego znaku nie zarejestruje na siebie.

P.S.
Górna trójka ze skrzydełkami to jeden i ten sam znak. Dwie dolne wersje to formy uzupełniające tej górnej podstawowej. Chciałem zobaczyć jak wyjdą mody w monochromie. Prosta konwersja jest mało czytelna i potrzebny jest mod. Chciałem zobaczyć do jakiego stopnia można pojechać z modem w monochromie tak aby nie wytracił na tożsamości cech identyfikujących.
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: Grzeno dodano: 17 lis 2008, 18:51

Może ja pomogę mam w miarę blisko no i Chojnice po drodze. Tylko z góry zapowiadam że gotować nie będę :amam:
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: dorplas dodano: 17 lis 2008, 19:34

jasne ja też mogę pomóc w miarę możliwości, mam chyba najbliżej, jakby co to Shipp wal śmiało Grzeno dojedzie i Andrzej może też się dołączy, mógłbym oblukać jakieś trasy, może sklepy czy co tam jeszcze możliwe
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: Shipp dodano: 17 lis 2008, 19:58

W kwestii pomocy...
Potrzebuję kogoś, kto ma dostęp do wykonawcy który zrobił by nam znaczki okolicznościowe. Wzór projektu Lefty'ego jest u niego na chomiku. Najprawdopodobniej będzie to tarcza sprzęgłowa ze skrzydełkiem ze stosownym napisem.
Ktoś, kto ma najbliżej /czyżby Krzysztof...?/ niech rozejrzy się za możliwościami warsztatowo-remontowymi, gdyby komuś coś nie da boże.../znam z doświadczenia że różnie może byc/. No i dobrze by było rozeznac się dokładnie w możliwościach zakupowych /jakie najbliższe sklepy i gdzie się znajdują/.
Impreza powinna byc bardziej spotkaniem członków KCM niż zlotem z powodu małej ilości miejsca. Oczywiście znajomi ludzie z innych klubów, chcący byc z nami na spotkaniu są mile widziani. Niemniej ja unikałbym sformuowania typu ZLOT /no, może zlot KCM/. Popatrzę jak rozwiną się nam imprezy w 2009 r. i jeśli będzie zainteresowanie i frekwencja, pomyślę o innym miejscu dla większej ilości ludzi.
I w końcu oczekuję na propozycje /małą dyskusję/ nt. czy i jakie konkursy na spotkaniu /np. najpiękniejszy motocykl, największa przejechana odległośc itp/, jakie nagrody dla zwycięzców, skąd fundusze na nagrody?
Shipp
Forumowicz

KCM - Gródek Kujawski

Postautor: Shipp dodano: 18 lis 2008, 01:28

jawos pisze:
Shipp pisze:W kwestii pomocy...

Shipp, na mnie możesz liczyć, jeżeli chodzi o przygotowania lub pomoc w organizacji tego spotkania :buttrock:
Kwestia nagród za konkursy może byc rozpatrywana dopiero po rozstrzygnięciu kwestii finansowania samego klubu, bądź samego spotkania.
W kwetii klubu moje zdanie masz tu
http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=494

jeżeli chodzi o samo spotkanie, to może jakieś małe symboliczne wjazdowe (10 pln?) na ewentualne nagrody, pucharki, czy coś w tym stylu, od czegoś trzeba przecież zacząć._bezradny
Nie podoba mi się natomiast pomysł sponsoringu przez firmy dystrybyjące chińskie maszynki...
bo już wiadomo, że za darmo przecież nic nie ma... ale to tylko moje zdanie
:piwa:

Dzięki, jakby co dam Ci znac. Ewentualne nagrody konkursowe ze sponsoringu były przytoczone jako jedna z możliwości zdobycia funduszy lub upominków, co nie znaczy że jedyna i że w ogóle musimy z tego korzystac. W myśl zasady, dajmy dziesięc propozycji i wybierzmy jedną najlepszą dla wszystkich.
Shipp
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Imprezy motocyklowe