close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Zipp Appia 125 - migająca ikona z kluczem na desce rozdzielc

Re: Zipp Appia 125 - migająca ikona z kluczem na desce rozdz

Postautor: NIKT dodano: 21 sie 2018, 22:35

Może to byc coś poważniejszego niz błąd zapisany w elektronice ..

Masz sprzęta na wtrysku ?

Może wywołać u niego diagnoze i za pomocą blink codes odczytac błędy ?

Boso, ale w ostrogach.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Awiator dodano: 21 sie 2018, 22:56

Musiałby to być niesamowity zbieg okoliczności. Chciałem upolować 1000km na budziku więc dokładnie się przyjrzałem przed i po. Dokładnie po przekroczeniu 1000km zaczęła migać ikona z kluczem. Co do błędów układu wtryskowego to nie ma aktualnie żadnych. Skuter działa jak należy. Zrobiłem w tym tygodniu już niespełna 200km. W tym tempie szybko pojawię się w serwisie Zippa na przeglądzie przy 2000km. Może oni coś poradzą.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
Awiator
Forumowicz

Motocykl: Zipp Appia 125

Postautor: NIKT dodano: 21 sie 2018, 23:45

O Blink kodach nie bede pisał bo masz ładny nagrany filmik na YT jak to robisz.

I coś mi mówi, że jesteś z Łodzi.

Znalazłem z nudów jak kasować inspekcję olejową w Peugeocie.

"To reset the service light (spanner symbol) on dashboard you must hold the mode button for about 5 seconds with ignition OFF then while still holding the mode button turn ignition on, continue holding the mode button for a futher 10 – 12 secs and then it should just disapear"
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Postautor: Awiator dodano: 21 sie 2018, 23:59

NIKT pisze:Dla potomnych jak juz zacząłem temat:

“BLINK CODES”
---CUT---

Ewentualnie w 99% jest to przypomnienie o serwisie olejowym i wQrza specjalnie.

Dzięki za dobre chęci:)
Doskonale wiem jak wywołać kody błyskowe. Nagrałem i opublikowałem na moim blogu film instruktażowy dla potomnych Obecnie nie mam żadnych błędów w sterowniku dlatego obstawiam, że jest to właśnie ta druga opcja.
Za tym też przemawia harmonogram przeglądów, który jest rozpisany w oryginalnej instrukcji od producenta (po angielsku): 500km, 1000km, 2000km, 4000km itd. Zipp w swojej instrukcji podaje natomiast 300, 2000, 4000 itd. Niestety ani a polskiej ani w angielskiej instrukcji nie ma informacji o tej ikonie klucza. Jest za to informacja o wskaźniku naładowania akumulatora, którego u mnie nie ma. Szczerze mówiąc to nawet przez chwilę pomyślałem, że to jest ten wskaźnik ale woltomierz pokazał:
- z wyłączonym zapłonem 13,0 V
- z uruchomionym silnikiem: 14,2 V
czyli niemalże wzorcowo.
Przeszukałem dziś sporą część anglojęzycznego i odrobinę włoskiego internetu (bo w UK, Holandii i Włoszech ten skuter jest oferowany pod inną marką) ale nic nie znalazłem. Trochę to wygłąda na nieudokumentowany features

Awiator
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 22 sie 2018, 07:35

Musi się udać jakoś to zrobić bo wątpię, że chinole wprowadzili potrzebę podpinania kompa do kasowania inspekcji.

Może faktycznie jak w peugeocie albo innym wynalazku..

Boso, ale w ostrogach.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Postautor: NIKT dodano: 22 sie 2018, 09:25

Mam sporo czasu w pracy i czasami się nudzę więc :

Kymco:
Oil service indicator: Lights when the scooter has reached the oil service interval mileage. The indicator also lights when the ignition is turned ON but should go out once the engine isrunning.
Press the ADJ. button for two second, then displays the ODO TRIP or empty mode. Press the ADJ. and MODE button simultaneously at the empty mode, then the
indicator go out automatically."

Honda:
"you have to hold down the trip button on the dash then keeping your finger on the button turn the ignition key on on. After a few seconds the oil display on the dash goes out and resets for another 3000k's."

Honda:
"After changing the engine oil, reset the indicator as follows:
1.Turn the ignition switch OFF.
2.Press and hold the CLOCK/OIL button ( ) while simultaneously turning the 2 ignition switch to ON.
3.Continue to hold the CLOCK/OIL button for more than 2 seconds. The indicator will disappear."

Honda:
Resetting Your Honda Oil Maintenance Light in 4 Steps

Step 1: Turn the ignition to run (one click before starting the engine).
Step 2: Press the Select/Reset button located on either your steering wheel or as a knob on your dash. Depending on your model, either scroll through or press the knob repeatedly until "Engine Oil Life" or "Engine Oil Indicator %" is displayed.
Step 3: Press and hold the Select/Reset button for 10 seconds. The Engine Oil Indicator will begin to blink.
Step 4: If your display reads "Engine Oil Life", select the Reset mode by pressing the Info button on the steering wheel. Then press the Select/Reset button to return your oil life to 100%.

If your display reads "Engine Oil Indicator %", press and hold the Select/Reset knob for more than 5 seconds. The oil life indicator % will change to 100%.

Suzuki:
"1.Turn off the ignition switch
2. Turn the ignition switch to the ON position while holding both the SELECT and RESET buttons for 2 seconds. 3. The Oil Change counter will be reset and the Oil Change indicatorIcon will blink and disappear. "

Widać że przeważnie jest bardzo podobny sposób na kasowanie inspekcji olejowej.
Powinieneś mieć to napisane w instrukcji obsługi moim zdaniem
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Postautor: Awiator dodano: 22 sie 2018, 09:35

Dzięki za zaangażowanie :beer:
Dotarłem już do tego wczoraj. Niestety wspólnym mianownikiem tych wszystkich procedur jest jakiś "button", którego u mnie nie ma. Może to faktycznie jakaś usterka wskaźników

Awiator
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 22 sie 2018, 10:13

dzwoniłem z ciekawości do producenta i zmyśliłem sobie historyjkę życia, ale:

Serwis importera twierdzi, że będąc na wymianie oleju u mechanika powinien on się podpiąć "takim małym urządzeniem" i skasować inspekcję olejową.

Także serwis zaprasza
i pozostaje rozkminić Tobie jak np. w SUZUKI zmostkowanie kostki serwisowej powoduje wejście w tryb serwisowy i kasowanie błędów.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Postautor: Awiator dodano: 22 sie 2018, 10:28

Poczekam na serwis wg. książki po 2000. Jakoś zdzierżę tą migająca ikonę przez kolejne 750km:) Chyba, że wcześniej będę w pobliżu serwisu i zajrzę do nich.

Awiator
Forumowicz

Postautor: Awiator dodano: 22 sie 2018, 15:33

Jakieś światełko w tunelu jest. Opisałem swoją historię na kanale brytyjskiego dystrybutora https://youtu.be/L4HIXNz114Q i zaproponowali telefon do swojego zespołu:) Dziś już nie dam rady zadzwonić ale spróbuję jutro.

Awiator
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle