Yamaha XVZ1300 TD rocznik 1990

Yamaha XVZ1300 TD rocznik 1990

Postautor: selmen dodano: 29 lis 2016, 23:24

Jakiś miesiąc temu odważyłem się zaryzykować i zainwestować w mastodonta. Cel był ten sam, ograniczenie kolekcji i celowanie w produkt końcowy, docelowy i ostateczny. Jak zwykle _boisie Zdecydowałem się na tą Venturę tylko dlatego, że moto było w zestawie z przyczepką, co jest dość rzadkie w ofertach. Model ma też niezłą opinię ukształtowaną przez lata użytkowania:
http://www.swiatmotocykli.pl/Motocykle/1,113441,13790382,Yamaha_XVZ_12_13_T___Opinie_Swiata_Motocykli.html
W raporcie o nagły jednodniowy urlop wpisałem: okoliczności szczególnie ważne, rodzinne, nie cierpiące zwłoki... No nie kłamałem chyba _bezradny Przejechałem w towarzystwie swego psa ponad 900 km w jakieś 17 godzin poznając dotąd nieznane mi możliwości własnego organizmu...ale wyjazd zakończony został zakupem :ganja:
Zdjęcia wrzucałem już na fejsa ale pozwolę sobie na założenie wątku i dokumentację tego zacnego przedsięwzięcia dla potomnych i innych użytkowników tego modelu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ponieważ od razu zostałem zblokowany przez niewedzę na temat mnogości przycisków i niemożność załączenia choćby radia, zacząłem ryć neta i ze strony:
http://www.yamahaventure.nl/xvz-13tf.html
zassałem najpierw serwis manuala:
http://www.yamahaventure.nl/pdf/servicemanualxvz1300.pdf
potem owner manuala znaczy się instrukcję obsługi:
http://www.yamahaventure.nl/pdf/ownersmanualxvz1300.pdf
Przy drukowaniu tej pierwszej pozycji zaniepokoił mnie fakt, iż skończył się papier w bogato załadowanej drukarce gdyż azaliż na wydruk potrzeba było prawie 500 stron. Poczułem mrowienie w potylicy i zrozumiałem, że wpłynąłem na nieznane wody... :conf:
Z tuba zapodałem serwisówkę w odcinkach:

Sprawę pogarsza fakt, że dokumentacja opisana powyżej jest w języku ojczystym Robin Hooda. Ale cóż, dziś przygotowałem garażysko i biorę się za przegląd i częściową rozbiórkę, szczegóły wkrótce :pomocy: :czytaj:
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Re: Yamaha XVZ1300 TD rocznik 1990

Postautor: Jack dodano: 30 lis 2016, 05:53

Gratki, wyjątkowo piękny :D
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: jacor dodano: 30 lis 2016, 08:06

Robi wrażenie.Sprzet zdecydowanie do jazdy we dwójkę.I jeszcze przyczepka!
Awatar użytkownika
jacor
Klubowicz

Motocykl: Cf Moto 650

Postautor: jacek.rc dodano: 30 lis 2016, 08:55

Niewątpliwie klasyk z czasów kiedy projektowali inżynierowie ,a nie księgowi .Wszystko ma jednak swoje ...dodatnie i ujemne :wielkieoczy: .Po samej serwisówce widać ,że materiału do ogarnięcia masz całe mnóstwo ,ale niewątpliwie przez to przebrniesz i wygląda na to ,że nuda Ci tej zimy nie grozi :D .Swoją drogą ciekawe jaki ,w takim pełnokrwistym turystyku ,podali przebieg ,bo przy tym roczniku to może ... 46k :swir: .Jedno jest pewne ,te motocykle zawsze przykuwają uwagę :oklasky: ,prawie jak czoperki ;p .Powodzenia w opanowywaniu przycisków :buttrock: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Hawk1985 dodano: 30 lis 2016, 09:39

Fajny kredens :D
Wygląda na bardzo wygodny, zwłaszcza dla pleczaczka.
CB radio i przyczepka w motocyklu - też wypas i ciekawostka :D
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: JarekWidmo dodano: 30 lis 2016, 10:36

Witam w klubie :oklasky:

Ja dwa miesiące temu też zakupiłem taki sprzęcik tylko że moja jest z 93r. czyli ostatni model w tej wersji.
Powiem Ci że jak kupowałem swoją to na tą co Ty kupiłeś też zwróciłem uwagę ale zadecydowała odległość i wybrałem tą bliżej mnie.
Masz rację co do obsługi i przycisków długo słuchałem poprzedniego właściciela o obsłudze tej maszynki a i tak wszystkiego nie zapamiętałem i do większości potem dochodziłem sam po części korzystając z podobnych materiałów , które zamieściłeś w linkach. Na chwile obecną myślę, że już opanowałem podstawy obsługi ale pewnie życie i przyszły sezon to zweryfikuje bo w tym roku to za dużo nie miałem okazji nią pośmigać. Na tyle co zdążyłem pojeździć to mogę powiedzieć, że po zamianie mojej Hondy Shadow VT 750 na Venturę to się czuje tak jakbym się przesiadł z malucha na mercedesa. Fakt, że motor jest ciężki i trudny w parkowaniu czy wprowadzaniu do garażu lub manewrowaniu-zakręcaniu na wąskich drogach ale za to nadrabia przyjemnością prowadzenia i komfortem jazdy na dłuższych trasach. No i co najważniejsze moja żonka już mi nie narzeka po przejechaniu 100 km że ja d....ka boli bo miejsce dla pasażera jest naprawdę wygodne.

Fajnie że rośnie grono posiadaczy tych motocykli bo niema ich za dużo, tym bardziej z zaciekawieniem będę śledził ten blok w celu wymiany ważnych i pomocnych informacji dotyczących obsługi i codziennej eksploatacji i może jakichś przeróbek, udogodnień i napraw o ile zajdzie taka potrzeba.

Ja narzazie póki co w swojej Yamaszce to muszę wymienić akumulator i przednią szybę bo jest mocno porysowana no i mam jedno małe uszkodzenie czujnika ilości elektrolitu w akumulatorze ale nie wiem czy ta część jest gdzieś do dostania.

Poniżej zamieszczam link do kilku zdjęć mojej Venturki.

http://www.fotosik.pl/u/JarekWidmo/album/2375038
JarekWidmo
Awatar użytkownika
JarekWidmo
Klubowicz

Motocykl: VT750, XVZ 1300, Honda GL 1500
Tel. kom.: 501233823

Postautor: Luca dodano: 30 lis 2016, 11:56

Fajny, kultowy motocykl :brawa:

selmen pisze:... i biorę się za przegląd i częściową rozbiórkę ...

Będziesz go przerabiał pod swój gust, czy coś mu dolega?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Deamiens dodano: 30 lis 2016, 17:59

selmen, Ty to masz zacięcie, podziwiam :) ja się poddałem, kupiłem względnie nowe moto żeby spokojnie do 150k km dolatać jedynie z wymianami oleju i serwisem co 24k km. DR`a potrzebuje serwisu co 6k km, ale plusem jest to że wszystko da się rozebrać i złożyć w godzinę. Tu masz tyle zabawy, że na całą zimę Ci starczy :) i to jeszcze V4...
A przyczepkę to do bagażnika wrzuciłeś?
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: selmen dodano: 30 lis 2016, 22:23

To tak, po kolei: moja ma na blacie niecałe 90 tysi. Sadząc po gumach i stanie ogólnym może tak być. Widać po oryginalności wszystkiego i kompletności nawet najmniejszych szczegółów, że raczej długo stała niż jeździła. Silnik ma pracę bardzo cichą. Mam nadzieję że taki przebieg jest. Jest to motocykl sprowadzony z Holandii. Kupiłem w firmie, która zawodowo sprowadza tego typu maszyny. Firma Mot Art w miejscowości Staniszcze Małe, mieści się w murowanym budynku przydomowym ale obsługa i papiery były ok. Faktura VAT marża. Cieszę się ze są na forum inni użytkownicy tego modelu. U mnie też szyba do wymiany. Pasuje podobno ta z modelu XVZ 1200. Znalazłem tutaj: http://allegro.pl/szyba-yamaha-xvz-1200-1300-venture-1983-1993-i6458089349.html Napisałem do gościa i gada, ze sprawdzał numery tej części i powinna pasować. Jeszcze nie zamawiałem, chwilowy brak gotówki _bezradny . Damianie ja dopiero teraz po tylu latach mam własny garaż z prądem. Ale zapał jest, tylko sił i czasu mało. Zepsuty raczej nie jest, dopiero parę dni temu go zarejestrowałem, bo to i przegląd i tłumaczenie i nie miałem czasu. Zrobiłem nim rundę parę km bez blach i wyglądało ze jest ok, jak mam blachy teraz to śnieg spadł. Pozdejmuję plastiki, zobaczę jak tam kable czy nie ma patentów jakichś dziwnych ludzi, poczyszczę, podreguluję, podmienię płyny i poczeka na roztopy. Taki jest plan :jupi: Po zakupie tego moto,mój obłęd na testowanie coraz innych maszyn jakoś minął. Stawki OC dopełniły reszty. Ostatnio policzyłem, mam w roku 13 polis do zapłacenia. W tym auta i przyczepka. Niedługo rusza akcja wyprzedaży. Koniec z kolekcjonowaniem na taką skalę jak dotychczas. To mój ostatni zakup.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: dziadek zbyszek dodano: 30 lis 2016, 22:33

Gratuluję Selmen pasji i nowego nabytku tego już "ostatniego" ;) pełen podziw i szacunek dla takiego konika. Miłej zabawy i do roztopów :)
Im bardziej jesteś przekonany że masz niezawodne terenowe auto, tym dalej pójdziesz po traktor
Awatar użytkownika
dziadek zbyszek
Klubowicz

Motocykl: Soft 2 Szpetny
Tel. kom.: 698282838

Następna

Wróć do inne motocykle...