Dark Star 125 Kuse'go - Pierwsze usterki.

Re: Dark Star 125 Kuse'go - Pierwsze usterki.

Postautor: jendrek1989 dodano: 17 sie 2015, 12:07

Z tego co ja wiem mogę się mylić to w części wystarczy wymienić "kabelki" z - na + a w innych czekają na nowe zestawy bo te co mają nie działaja. A kiedy przyczyną nie wiadomo.
Awatar użytkownika
jendrek1989
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark star

Postautor: corvin dodano: 17 sie 2015, 18:53

podwojg pisze:Witam,
O co chodzi z tymi kabelkami do wskaźnika? Też mam ten problem w mojej czarnej gwiaździe i próbowałem zmieniać położenie kabelków we wskaźniku (tym na baku) i nic to nie daje :wnerw: . Dostałem nawet z serwisu nowy wskaźnik i pływak i dalej ten sam problem _bezradny .
Możesz mnie wspomóc doświadczeniem, bo jak mam jechać 60 km do serwisu i też mają ręce rozłozyć to trochę lipa :mur: .
Dzięki z góry za pomoc

Nie chcę się wymądrzać, ale napiszę Ci jak to było z moim wskaźnikiem, który nie działał od samego początku. Po włączeniu stacyjki ani drgnął. myślałem, że to problem pływaka, który był wcześniej opisywany. Jednak rozkręciłem panel na baku i sprawdziłem czy przewody dołączone do wskaźnika po włączeniu zasilania doprowadzają do niego prąd. Okazało się, że tak, dlatego kombinowałem z innym wskaźnikiem, o czym możesz poczytać w postach o Dark Starze. Dopiero na końcu wpadłem na pomysł kombinowania z przekładaniem kabli.
Jeśli wskaźnik nie działa u Ciebie nawet po wymianie pływaka i wskaźnika sprawdziłbym czy przewody doprowadzają do tej części instalacji prąd.

Ponieważ do Dark Stara nie znalazłem lepszej jakości niż zamieszczony w instrukcji schematu instalacji, starałem się opierać na schemacie Rometa R250 ( http://chomikuj.pl/cjt7/Hobby/Jelonek/doc/Elektryka_Romet_R250,1358406712.pdf), motocykle są dość podobne i zauważyłem, że kolory w wiązkach pokrywają się z tym co jest w Dark Starze. Ale to spostrzeżenia po pobieżnych oględzinach.
Uprzedzam jednak, elektrykiem ani znawcą tematu nie jestem.
corvin
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125

Postautor: kuse10 dodano: 17 sie 2015, 21:25

Mi w ogóle się nie ruszała igła. Po zamienieniu miejscami kabli (czarny z żółtym) wskaźnik ożył. Nic więcej tam nie grzebałem.
kuse10
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm3

Postautor: Michoł dodano: 18 sie 2015, 20:13

Ja tu nie chcę się mądrzyć, bo nie przerabiałem tematu w tym moto. Ale prawie zawsze, a szczególnie w takich prostych konstrukcjach, wskaźnik działa analogowo a nie cyfrowo. Czyli na ramieniu pływaka powinien być zwyczajny "potencjometry" (można by to tak nazwać, chodź z wyglądu może go nie przypominać) i działa to na tej zasadzie że gdy pływak idzie w górę lub w dół, to opór maleje lub się zwiększa. W zależności od oporu porusza nam się wskaźnik paliwa który jest odpowiednio wyskalowany. Tak to działa. Więc zanim ktoś zacznie pruć cały bak, to może zacznie od sprawdzenia czy na tych dwóch przewodach pojawia się wartość mierzona w ohm-ach i po przechyleniu moto wartość ta maleje bądź rośnie.
Prawie wszystkie auta mają tak rozwiązany pomiar paliwa. Więc wątpienie że w chinolu zastosowali by jakieś inne rozwiązanie.
To taka moja mała podpowiedź z elektro-mechaniki.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: podwojg dodano: 19 sie 2015, 09:48

Witam,

Posłuchałem Waszych rad i znów wziąłem i przełozyłem kabelki, zamieniłem żółty z czarnym (zielony w środku, co poprzednio nie przynosiło efektu) i odkręciłem pokrywę akumulatora i poruszałem kostką (chyba tutaj coś nie łączyło) i ....... pomogło!! :_hura: Wskaźnik działa i nawet wskazuje prawidłowo poziom paliwa :oklasky: Więc pełen sukces :rad: Dzięki za rady.
Z innej beczki:
Musiałem jeszcze zamienić bieguny w lampie przedniej, bo miałem zamienione światła drogowe z krótkimi :zalamka: Trochę spartolili ten montaż, ktokolwiek to robił, czy mały żółty człowieczek, czy biały w Polsce - trochę im nie wyszło....ale na ten moment wszystko już działa :rad:

Pozdrawiam,
Grzegorz
podwojg
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125

Postautor: kuse10 dodano: 19 sie 2015, 13:35

I gitara !!! :rad:
Teraz założyć skórę, aviatorki na nos i w drogę :oklasky:
kuse10
Forumowicz

Postautor: kuse10 dodano: 09 wrz 2015, 14:57

Dziś: 452 km na liczniku.
Podjeżdżam do kolegi i stawiam na stopce bocznej. Odwracam się, robię pół kroku i słyszę jak coś trzeszczy. Strach w oczach !!! Motocykl się przechyla !!! Szybko go łapię ale i tak nóżka boczna pękła na spawie, a sprężyny nie znalazłem... No kur.... Miał być fajny dzionek i jak zwykle wszystko poszło w diabli. Powrót we dwójkę do domu, postawienie na centralną w garażu (sam nie daję rady, za ciężka maszyna dla mnie, lub brak dobrej techniki przy stawianiu na centralkę). Nowa boczna już zamówiona, starą dam ojcu to może mi zespawają u niego w robocie. Do roboty przez jakiś czas nie pojadę, na zakupy też (nie będę się wygłupiał i szarpał aby go stawiać na centralnej). Pozostaje czekać cierpliwie... :mur:
kuse10
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 09 wrz 2015, 15:02

Kuse, na stawianie motocykla na stopce centralnej jest bardzo łatwy patent. Nie trzeba wcale dużo siły.

Zacznij oglądać od 45sekundy
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Arcon dodano: 09 wrz 2015, 15:06

Taaaa, tylko mojego 250kg DL-a jest łatwiej postawić na centralkę niż 150kg junaka Michaśki...
Arcon
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 09 wrz 2015, 15:08

Arcon pisze:Taaaa, tylko mojego 250kg DL-a jest łatwiej postawić na centralkę niż 150kg junaka Michaśki...

Nie no jasne, tyle że kolega pisze o szarpaniu, więc pewnie ciągnie za kierownicę...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle