Honda Shadow VT 600

Honda Shadow VT 600

Postautor: krzysiek066 dodano: 20 lip 2015, 11:27

W związku z tym, że mamy na forum kilku użytkowników tego modelu :) warto byłoby podzielić się swoimi spostrzeżeniami, uwagami oraz ewentualnymi problemami, a taki właśnie ostatnio się u mnie pojawił :/ ale już rozwiązany i chciałem się podzielić wiedzą bo sądzę, że może się przydać ;)
METALICZNE STUKNIĘCIE W OKOLICACH DŹWIGNI ZMIANY BIEGÓW
Sprawa wyglądała tak
Od pewnego czasu słyszałem dźwięk który odbierałem jak np. uderzenie klucza o klucz, takie charakterystyczne metaliczne stuknięcie.
Dźwięk ten słychać było podczas zmiany biegów w górę, a później coraz częściej nawet podczas jazdy np. na jakiś nierównościach, praktycznie każdy najazd na nierówność równał się temu dźwiękowi.
By bardziej przybliżyć temat napiszę, że był to taki dźwięk, jakby z pewnej wysokości spadł np. klucz i uderzył o drugi klucz.
Odbierałem to tak jakby mi coś właśnie gdzieś przy dźwigni zmiany biegów luźno latało, coś co się unosiło podczas wbijania wyższego biegu a później bezwładnie opadało o coś uderzając. Podejrzewałem że to musi być coś suchego tzn nie pracującego w oleju bo dźwięk był wyraźnie czysty, metaliczny, dźwięczny.
Przerażony całą sytuacją bo dźwięk się nasilał i towarzyszył coraz częściej już umawiałem się do mechanika z myślą o rozbieraniu skrzyni, kosztach i w ogóle :wrr: zaczerpnąłem opinii "hondziarzy" którzy prawie jednomyślnie wskazali na zbyt luźny łańcuch, który rzekomo miał uderzać o pokrywę zębatki :wielkieoczy: Faktem jest że łańcuch był lekko poluzowany po ostatnich deszczach myciu i smarowaniu, miałem go nawet naciągnąć ale ciągle jakiś wyjazd :D potem człowiek zmęczony :roll: i odkładałem to na później.
Zmotywowany do działania zdjąłem pokrywę zębatki i co widzę :wielkieoczy: ślady łańcucha, no żesz k*wa myślę niemożliwe :swir: Wszak ucieszyłem się ze to taka drobnostka ale nie pasował mi w dalszym ciągu ten dźwięk, wydawało mi się że luźny łańcuch raczej by tarł o pokrywę a nie w nią pukał _bezradny W każdym razie popukałem kilka razy w tą osłonę kluczem i faktycznie identyczny dźwięk który mnie od pewnego czasu prześladował tym samym wprowadzając w stres mojego plecaczka :D
Mimo niewielkiej wiary w powodzenie operacji naciągam ten łańcuch, no bo i tak trzeba było to zrobić i ....jazda próbna , która nie wykazała żadnych nieprawidłowości :_hura: Z jednej strony radość, że obyło się bez kosztów i "przestoju" z drugiej konsternacja jak to możliwe że to było to :/ już nie wspomnę ile razy splunąłem sobie w brodę za swoje lenistwo i opieszałość bo gdybym na czas naciągnął łańcuch to stuki skończyły by się zanim na dobre zaczęły :oops:
Nieważne czym, ważne z kim jeździsz ;)
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Motocykl: Raven250->VT600->VTX1300
Tel. kom.: 530190634

Re: Honda Shadow VT 600

Postautor: krzysiek066 dodano: 20 lip 2015, 11:44

WIBRACJE
Przesiadając się z Ravena byłem przekonany, że w końcu będe widział co za mną jedzie bo wcześniej to tylko plama światła w lusterku od drgań no chyba że sobie lusterko przytrzymałem ręką :D
Niestety problem jest podobny wszak przy trochę większej prędkości ale jest :/ Podobno takie wibracje mają prawo występować _bezradny W Waszych shadowkach też niewiele widać w lusterkach przy ok 100km/h ?? Ja to czuję nawet na stopkach, mam wrażenie że mrówki po mnie chodzą :conf:
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Postautor: Maciu56 dodano: 20 lip 2015, 14:18

taaaa... Teraz to tylko Gold Wing... :bike03:
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: waludi dodano: 20 lip 2015, 14:30

Krzysiu tłukący się łańcuch to normalka, w zasadzie to nie wsłuchiwałem się dokładnie skąd dochodzi dźwięk, ale jak sam zauważyłeś , bez sprawdzania naciągu paluszkiem nawet na ucho słychać że czas złapać za klucze
Co do wibracji to po jeździe na romeciku, już ponownie takiego uczucia nie zaznałem, na wolnych obrotach to lusterka trochę drgają zwłaszcza przy zimnym silniku bo wtedy trochę nierówno pracuje ale w czasie jazdy jak wejdzie na obroty to się wszystko uspokaja , chyba że masz wbity za wysoki bieg co do prędkości z jaką jedziesz , wtedy praca silnika staje się nierówna bo się męczy i występują drgania
Ot takie moje spostrzeżenia chociaż tak szczerze powiedziawszy jakoś nigdy się nad tym tak dogłębnie nie zastanawiałem , i przy najbliższej jeździe postaram się zaobserwować opisane zjawiska
Awatar użytkownika
waludi
Klubowicz

Motocykl: romet r150, honda shadow VT600
Tel. kom.: 507922411

Postautor: krzysiek066 dodano: 20 lip 2015, 15:21

Tak teraz to już wiem ze łańcuch naciąga się na słuch nie dotyk :rotfl: co do drgań to niestety dokuczają przy normalnej jeździe wcale nie szaleńczej :/
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Postautor: krzysiek066 dodano: 20 lip 2015, 19:52

INSTRUKCJA OBSŁUGI
Wprawdzie nie po Polsku :D ale są ładne ilustracje ;)
http://hondatech.info/downloads/Moto/VT/VT600/
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Postautor: krzysiek066 dodano: 21 lip 2015, 13:49

WIBRACJE
Przesiadając się z Ravena byłem przekonany, że w końcu będe widział co za mną jedzie bo wcześniej to tylko plama światła w lusterku od drgań no chyba że sobie lusterko przytrzymałem ręką :D
Niestety problem jest podobny wszak przy trochę większej prędkości ale jest :/ Podobno takie wibracje mają prawo występować _bezradny W Waszych shadowkach też niewiele widać w lusterkach przy ok 100km/h ?? Ja to czuję nawet na stopkach, mam wrażenie że mrówki po mnie chodzą :conf:

Wnikliwie się dziś przyjrzałem sprawie i ewidentnie sprawcą drgań są wysokie obroty. Rozpędziłem moto(w lusterkach nic nie widać)następnie odpuściłem gaz i wcisnąłem sprzęgło, moto na "luzie"płynęło idealnie,obraz w lusterkach że golić się można :D ale odkręcając manetkę (przy nadal wciśniętym sprzęgle)już bym się pozacinał i to ostro :swir:
Wniosek taki, że koło wyważone dobrze, felga prosta, luzów wszelakich raczej nie ma. Drgania niezależne od prędkości, nie mam obrotościomierza ale sądzę, że pojawiają się przy pewnych obrotach i wraz ze wzrostem owych rosną drgania. Tyle rozkminki teraz powiedzcie mi o o kaman _bezradny Czy jakiś tłumik drgań (choć nie wiem czy taki w ogóle jest) czy jakieś poduszki czy gumy na których jest mocowany silnik(ale czy też jest coś takiego)
Może macie jakieś pomysly, mogą być nawet głupie :D Coś musze z tym zrobić więc :pomocy:
Awatar użytkownika
krzysiek066
Sympatyk

Postautor: wydech dodano: 21 lip 2015, 13:53

Krzysiek proponuje zakupić rzędówkę 4 garową i będziesz miał ok
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz