close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Zipp Raven 125 - gmole

Zipp Raven 125 - gmole

Postautor: Budniu dodano: 25 maja 2015, 15:57

Od 30 kwietnia 2015 jestem posiadaczem tego motocykla. Jest on dość egzotyczny pod względem pochodzenia i supportu, więc trzeba sobie jakoś radzić. Ani na forum, ani w google nie znalazłem informacji na temat gmoli dedykowanych do tego Zippa. Nie mniej, szperając po sieci trafiłem na link do sklepu, z ofertą gmoli do Rometa R250. Co ciekawe - w opisie na ich stronie jest informacja, że powinny one pasować również do Zipp-a Raven-a 125 4T (symbol na końcu oznacza, że chodzi o czterosuw). Cena nie wygórowana, do której musimy doliczyć przesyłkę 20 zł. Nie mniej sprawdziłem w sieci ofertę gmoli do tego modelu Rometa - i co, i znalazłem na stronie producenta IDENTYCZNE, a do tego za 130 zł.
Skoro nie mogę znaleźć dedykowanych, a optycznie mocowania tych powinny pasować do Zipp-a tj. z małą przeróbką (w górnym uchwycie trzeba będzie wywiercić otwór na środku bo Zipp ma w tej okolicy mocowanie klaksonu na jeden otwór - lub pomyślę nad innym rozwiązaniem) uznałem, że zaryzykuję i kupię je online - jak coś to w ciągu 14 dni zwrócę do nich.
Oczywiście tworzę ten wątek, żeby później podzielić się z Wami efektami mojej pracy.
Awatar użytkownika
Budniu
Sympatyk

Motocykl: Hyosung ST7
Tel. kom.: 603875925
Komunikator: budniu

Re: Zipp Raven 125 - gmole

Postautor: Budniu dodano: 25 maja 2015, 16:02

Hmmmm, znalazłem jeszcze takie do Rometa R150 - wyglądają na pasujące bez przeróbek: http://www.romet.pl/Akcesoria,Gmole_R15 ... 034,0.html
Awatar użytkownika
Budniu
Sympatyk

Postautor: Hawk1985 dodano: 25 maja 2015, 16:03

To chyba bliźniaczy model Benyco Dark Star, a tam pasowały od R250 viewtopic.php?f=72&t=5108&start=180#p116261
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: Budniu dodano: 25 maja 2015, 16:09

THX za info - wygląda faktycznie bardzo podobnie jak u mnie (w sensie mocowanie i umiejscowienie silnika) - kupuję te od 250 i zobaczę.
Awatar użytkownika
Budniu
Sympatyk

Postautor: Budniu dodano: 27 maja 2015, 13:20

Ok, gmole przyszły - pasują prawie idealnie. Co musiałem delikatnie przerobić:
1. Górne mocowanie - oryginalnie jest odgięte w kierunku kierownicy i nie przylega do ramy. Żeby nie kupować nowego cybantu z dłuższymi końcówkami, mocowanie to podgiąłem (oczywiście przed montażem) w stronę ramy o jakieś 0,5-1 cm i już cybant pasuje, a samo mocowanie znajduje się prawie przy ramie. Pojeżdżę trochę, niech się ułoży i wówczas dokręcę mocniej śruby. Klakson jak widać na zdjęciu, przykręciłem wraz z jego uchwytem do jednej z końcówek cybantu i przekrzywiłem na środek, żeby był symetrycznie.
Obrazek

2. Dolne mocowanie - ma rozstaw trochę szerszy od mojej ramy, tak więc musiałem lewe i prawe ramię mocowania (te z otworami) podgiąć do wewnątrz o ok 1 cm każde. I druga rzecz, która u mnie wystąpiła - oryginalna śruba ramy była za krótka kiedy doszły z dwóch stron mocowania gmola, w związku z czym musiałem ją wymienić na dłuższą, a żeby nie odkręcać jednego z tłumików (dłuższa śruba bez jego demontażu się nie mieści) włożyłem ją odwrotnie tj. łeb ma z drugiej strony i już jest git.
Obrazek

Całość prezentuje się tak - jak na 152 zł wraz z przesyłką jak dla mnie świat i ludzie, a i w razie wywrotki motocykl jest jakoś tam zabezpieczony:
Obrazek
Awatar użytkownika
Budniu
Sympatyk

Wróć do Inne motocykle