W grudniu (na mikołajki w sumie wyszło) DR`a dostała stelaż pod kufry boczne (również od Bartkowiaka) i... z zamontowaniem tego nie było już tak pięknie. Zeszły 3 popołudnia jak dobrze pamiętam, bo po 1, kilka godzin kombinowałem jak to złożyć do kupy, po 2 jak już wymyśliłem, to trzeba było pół tyłu rozebrać, a tam jest duuużo śrubek i wkrętów. No ale w końcu się udało, i trzeba było się zastanowić, co dalej.
Opcja zakupu kufrów aluminiowych jest fajna, aczkolwiek "średnio" ekonomiczna. Znaczy się, poniżej 1200 za komplet się nie zejdzie na pewno, a i tak bardziej realna kwota to jakieś 1400-1600. Jak zwykle w takich przypadkach z pomocą przychodzi internet, allegro i umiejętności

Blachę aluminiową można kupić pociętą już w formatki więc problem z głowy, wszelkiego rodzaju "how to" na temat kufrów w sieci jest sporo, to do dzieła. Kufry zostały wykonane w ciągu, ekhem, ekhem, ciut ponad miesiąca - nie śpieszyło się. Zresztą i tak nie są skończone. Technologia "nitowano-silikonowana", jedynie pokrywy są spawane. Szacując wymiary posiłkowałem się chociażby kuframi z Pancernika, i dopiero po montażu wyszło drobne "o k..., prawie półtorametra szerokości". Ale nic to, dzięki temu mam 45l pojemności bagażowej... na stronę. I tak, i tak będą używane nie więcej jak 5 razy w roku. Testy obciążeniowe przeszły, nic się nie urwało, więc poza szerokością całkowitą motocykla jestem zadowolony w pełni. No i koszta - materiał + przesyłki (jakieś 60pln) + spawanie pokryw dało w sumie około 470pln. A wygląda to na chwilę obecną tak:

Więcej fotek tu:
https://picasaweb.google.com/1060382566 ... directlink Przy kufrach zostało raptem okleić folią odblaskową i dodać uchwyty pod linki na górnych pokrywach. Ale za to myślę o kufrze centralnym tego typu, żeby dało się coś zabrać na krótszą metę... Taki bardziej "codzienny" dodatek". Do pełni szczęścia pozostało wymienić łożyska w przednim kole i główce ramy, bardziej zapobiegawczo biorąc pod uwagę plany na te wakacje niż z potrzeby. No i filtr powietrza... no i kupić linki gazu za zapas... i napęd... i jeszcze jakieś drobiazgi.