Mikilon M96-250SB

Mikilon M96-250SB

Postautor: Deamiens dodano: 04 sty 2014, 16:30

Kolejna zabawka, tym razem znacznie bardziej bawiąca kosztem użyteczności :)

Co mogę na daną chwilę powiedzieć o tym sprzęcie... Niewiele. Póki co zrobiłem może z 200km. Trafiłem na niego tylko dzięki selmenowi, sam nigdy wcześniej nie słyszałem o czymś takim. Wydaje się być prawie bliźniaczy do Kingwaya Landera Tourist, a o Kingwayu Landerze, choć bez Tourist kacpero całkiem nieźle się wypowiadał, więc czemu nie? Motocykl kupiłem w stanie agonalnym (choć wg. ogłoszenia miał być w bardzo dobrym, co dało mi pole do manewru w negocjacji ceny), ledwo odpalał, nie chciał pracować na wolnych obrotach, prychał i kichał... Okazało się że raczej nikt nigdy go nie serwisował, pewnie dlatego jestem 3 właścicielem a ma nakręcone jakieś 1500km. Po regulacjach luzu zaworowego (którego nie było), wyczyszczeniu gaźnika (sporo dziwnych rzeczy w komorze pływakowej) i regulacjach, wymianie przewodu WN (był za długi i przysmażył się o kolanko wydechu), oleju silnikowego (przypominał smołę, i to nie tylko kolorem) wszystko zaczęło być jak powinno. Motocykl zbiera się aż miło mimo swoich 250ccm. Silnik dwuzaworowy LC170MM, chłodzony cieczą, katalogowo niby ok 12kW ale coś mi podpowiada że może być więcej, choć krótka skrzynia i masa rzędu 120kg pewnie też robią swoje. Pozycja dość wygodna, choć musiałem się przyzwyczaić do kierownicy która jest po prostu "inna" jak dla mnie. Motocykl prowadzi się lekko, jest dynamiczny i zwrotny - chciałbym napisać "zaskakująco", no ale jak inaczej ma się prowadzić supermoto? Co do dynamiki - nad zasilaniem czuwa mechaniczny gaźnik z pompką przyśpieszacza, co przy mocniejszym odkręceniu potrafi zaskoczyć, zwłaszcza na rondzie czy w ciasnym łuku. Dość miękkie, długoskokowe zawieszenie dane mi było przetestować i na progach zwalniających (60kmph? no problem) i podczas wyjazdu do Kazimierza, gdzie w okolicy robót drogowych przeoczyłem różnicę wysokości nawierzchni i ledwo to odczułem.

Żeby nie było tak słodko, są pewne kwestie z którymi można się pogodzić, ale dla innych będą to wady całkowicie skreślające motocykl. Po pierwsze, jazda z plecaczkiem jest możliwa dosłownie. Ale jazdy z pasażerem na dłuższym dystansie (ponad 20km) sobie nie wyobrażam, a na krótkim też to będzie niekomfortowe. Niby podnóżki są, ale co z tego jak nie ma kanapy? To samo z przewożeniem bagażu - da się wrzucić rollbaga czy jakąś torbę pomiędzy "to metalowe coś z tyłu" i przypiąć. I tyle. Nawet rzeźbienia stelaży pod kufry czy tekstylne sakwy sobie nie wyobrażam, bo z tyłu ramy praktycznie nie ma i nie byłoby do czego ich przyczepić. Poza tym 3 kufry w supermoto? Nawet centralny nie pasuje :)) No i ostatnia kwestia - motocykl dba o to, żeby d...olna część pleców nie zdążyła rozboleć. 7 litrowy baczek i mechaniczny gaźnik (przy którym podciśnieniowe są oszczędne, nie mówiąc o wtrysku) gwarantuje częste przerwy.

Pomijam drobiazgi typu brak ochrony przed wiatrem, skrajne minimum wskaźników które i tak działają jak chcą, kranik on/off bez res, brak czujnika paliwa etc., etc.

Wniosek jaki mi się nasuwa? Motocykl idealny na miasto, po założeniu kostki dawałby radę w terenie. Czy się sprawdzi na dłuższych trasach - okaże się na wiosnę. Dziś znowu załapałem poślizg przodu na rondzie i uznałem, że koniec z cwaniakowaniem gdy jest zimno i mokro, tak więc chyba można uznać że motocykl zapadł w sen zimowy. Chyba że będzie naprawdę słonecznie i sucho :)

I na koniec, jako że trochę dałem ciała ze zdjęciami, króciutki filmik "jak to teraz wygląda":

Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Re: Mikilon M96-250SB

Postautor: kacpero dodano: 04 sty 2014, 16:41

Podobny, fakt :)) myślę, że będziesz zadowolony.
Mnie chodzi po głowie inny pomysł. Kombinuję z rama od chińskiego enduro 125 i korci mnie wciśnięcie tam silnika:
1. od Junaka S200 fajny singielek, gaźnikowy, z krótkimi biegami i całkiem przyzwoitą dynamiką
2. od Junaka M16 320, dwucylindrowa rzędówka, na wtrysku, chłodzona cieczą. ;-)

Na razie to wstępny projekt. Przymierzam się do opracowania rozwiązania mocowań silnika, doboru przełożeń, łańcucha etc. Mały poligon ale spox ;-)
Przy okazji dopiero skończyły się prace nad "zbobrzeniem" M16 którym jeździłem w tym sezonie :)) Powstał całkiem innym motocykl, kompletnie odjechany - niebawem wrzucę kilka fotek :))
Awatar użytkownika
kacpero
Sympatyk

Postautor: Karol dodano: 04 sty 2014, 17:16

Nawet ładne toto i brzmi dobrze, a jak planujesz zapakować się na jakieś zloty? ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postautor: waludi dodano: 04 sty 2014, 18:06

wszystko na siebie i w sobie hi hi
Awatar użytkownika
waludi
Klubowicz

Motocykl: romet r150, honda shadow VT600
Tel. kom.: 507922411

Postautor: Deamiens dodano: 04 sty 2014, 19:25

Karol, jeszcze nie jestem pewien jak (a właściwie co) będę pakował, próba generalna przed rozpoczęciem będzie pewnie w Częstochowie :))
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Postautor: kalinowy dodano: 04 sty 2014, 20:05

A ile to kosztowało? Jesli to nie tajemnica, ofkos ;)
Awatar użytkownika
kalinowy
Sympatyk

Motocykl: trampek, kawa EN 500
Tel. kom.: 791362770

Postautor: Luca dodano: 13 sty 2014, 10:29

Ja obstawiam, że pod koniec sezonu zmienisz sprzet na mocniejszy z większą możliwością bagażową :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Peliks dodano: 13 sty 2014, 13:13

Luca pisze:Ja obstawiam, że pod koniec sezonu zmienisz sprzet na mocniejszy z większą możliwością bagażową :)

Raczej kupi drugi. Jakiś frędzlowóz na trasy i zloty. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: Deamiens dodano: 14 sty 2014, 01:07

Luca, chwilowo nie zmienię takiej zabawki na coś innego, bo LC4 SMC jest póki co poza zasięgiem, a ten mały motorek daje spoooro frajdy. Peliks jednak ma sporo racji, bo nie da się ukryć - przydałoby się coś o sporo większych możliwościach przelotowo-ładunkowych. Niekoniecznie frędzlowóz, ale jednak na frędzle da się chyba najwięcej wrzucić.

Chyba wreszcie przyszła zima, ale przed zimą udało się machnąć ok 160km po pojezierzu i nasuwają się kolejne wnioski - moto jest super. O ile drogi są kręte... Jazda po prostej po prostu męczy - żeby nie być zwalidrogą trzeba praktycznie iść w opór (jednak spróbuję to poprawić przy zmianie napędu). Ale za to każdy łuk, a najlepiej kilka kilometrów łuków jeden po drugim są idealnym miejscem dla tego sprzętu. Na drogach, których pewnie nawet nie ma na mapach też daje radę - tylko że rzeźba bieżnika niejako wymusza trzymanie gazu w opór cały czas, żeby przednie koło nie zakopało się w piachu i nie poszło gdzieś na bok. Za to wszelkie dziury, mniejsze czy większe, nie są najmniejszym problemem :) Motocykl ma dość wysoko środek ciężkości, więc nie trzeba niesamowitych przechyłów żeby dynamicznie łoić zakręty. Niska masa, względnie dynamiczny silnik (jak na 250) i ogólne uczucie siedzenia na rowerze potrafią dać wiele frajdy :) Niestety, 7 litrowego baku nie przeskoczy - w Motorro miałem 24l...

I na koniec jakaś fotka wykonana kalkulatorem: https://picasaweb.google.com/1060382566 ... 5787559410
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 14 sty 2014, 10:54

Deamiens pisze:Chyba wreszcie przyszła zima ...
I na koniec jakaś fotka wykonana kalkulatorem: https://picasaweb.google.com/1060382566 ... 5787559410

Jaka zima? Zielono u Ciebie, że krowy można paść :D
Fajny kalkulator, że zdjęcia robi i pewnie jeszcze bezdotykowy z funkcją dzwonienia :mrgreen:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Następna

Wróć do inne motocykle...