Luca pisze:jacecek pisze:Proszę o poradę w następującej kwestii :
Maxymalny luz to ok. 3,5 cm, po przetoczeniu moto o kilkanaście cm luz zmniejsza się do ciasnego 1 cm.
Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało - przebieg 1800 km.
A jaki ma być prawidłowy luz łańcucha?
min 2,5-3 cm, a jak naciągnąłeś na 1cm lub mniej, to się nie dziw, że przy ugięciu tylnych amortyzatorów coś muaiało puścić. Ciesz się, że to łańcuch, a nie łożysko wałka zdawczego.
jacecek pisze: Luz łańcucha powinien wynosić 10 ~ 20 mm.
jacecek pisze: Do smarowania łańcucha należy używać oleju silnikowego lub innych środków przeznaczonych do
smarowania łańcucha
eNgine pisze:Z tym łańcuchem to nie jest taka tragedia. U mnie oczywiście było podobnie i to już po pierwszych paru set km. Obecnie mam prawie 12 tyś. km przejechane na tym nierówno rozciągniętym łańcuchem i jest ok. Nie mam puki co zamiaru go z tego powodu wymieniać.
Lepes pisze:Z tym naciąganiem, to jest cuś dziwnego. Instruktor mi wciska do głowy: 2-3 cm. Pomiędzy. Nie mniej, bo może pęknąć, nie więcej, bo wyślizga. A z kolei kumpel motocyklista mówi: 1-2. Ale myślę sobie, że czytając Wasze wypowiedzi, wolę posłuchać instruktora
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości