Czy warto kupić chińczyka

Postautor: turkot999 dodano: 26 wrz 2008, 20:19

witam ja posiadam challenger 200 z początku mnie wkurzał troche nie doskonałosci ale po zapoznaniu się z motorem co go boli jest ok zmieniłem tłumiki na wolnym wydechu odgłos jak by miał pojemnośc 1l zm zmieniłem zebatke na większą wydlużyła się prędkośc na kazdym biegu no i za taka kase mam fajny motorek przejechałem 1300km i jestem zadowolony :chopper2:
turkot999

Postautor: daro dodano: 13 paź 2008, 18:43

Ja tam też jestem zadowolony.6 tysięcy w dzisiejszych czasach to nie żaden majątek.Chodziło mi o tani w zakupie i eksploatacji środek transportu na okres letni i na miasto.I ten motorek moje założenia doskonale spełnia mimo drobnych awarii.O sprzedaniu raczej nie myślę bo po prostu nie warto.Wkładasz serce,dotrzesz,podokręcasz te śrubki,wlejesz porządny olej no i co?Sprzedać za 4 tysiące?A kupisz pozniej coś fajnego za te 4 tysie?Raczej wątpie.Chyba jedynie drugi chiński motor.Jak kupię sobie kiedyś motocykl na dalsze trasy o odpowiedniej pojemności(czyli jak będę bogaty bo np.obrabuję bank hehe;))to na tym będę jezdził po mieście i okolicy(np.do pracy) bo do tego celu idealnie się nadaje.Przeciskanie się "lochą" powiedzmy 1500 ccm przez miasto jest totalnie nieekonomiczne i dodatkowo totalnie męczące.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: Grzeno dodano: 06 gru 2008, 19:22

Co do usterek to nie tylko w chińczykach .
http://moto.wp.pl/kat,55194,wid,10641236,wiadomosc.html
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Postautor: LEFTHANDY dodano: 24 maja 2009, 19:09

No pięknie, k...wa, pięknie :wrr:
Idę sprawdzić ile ten Kawasaki kosztuje w salonie i dlaczego tak drogo. :kicha:

CHINAMOTO RULEZ!!! :buttrock:
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Postautor: eNgine dodano: 26 maja 2009, 16:19

Ja już wiem że warto kupić chińczyka, mam jednak teraz taki dylemat: Zipp Raven 250 czy Romet R250. Po zdjęciach, poza innym malowaniem i logo zauważyłem brak gmoli w zippie, brak kufrów w zippie, inaczej rozwiązane stopki pasażera w zippie - czy da się tam w ogóle zamontować skórzane sakwy ? Zipp ma obrotomierz i woltomierz. Tak na oko wydaje mi się, że zipp jest mniejszy, czy tak jest w rzeczywistości ? Ostanie pytanie: co byście doradzili z tych dwóch pozycji, jakieś za i przeciw - poza wyglądem i rozmiarami interesuje mnie jeszcze jak się ma jakość obsługi serwisowej zippa, o romecie już czytałem tutaj, że bywa bardzo różnie i ogólnie słabo.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Luca dodano: 27 maja 2009, 08:33

To już sam musisz sobie wybrać co ci bardziej odpowiada a co do wielkości to Romet V jest większy gabarytowo.
Chyba nawet jest największy wśród chińskich 250-tek.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Luca dodano: 27 maja 2009, 09:17

Flar pisze:Ale kolega chyba rozważa w obu przypadkach R-ki ? .

Masz racje, nie wiem, czemu się zasugerowałem, że to V-ki :)
P.S.
No to jak rzędówki to Romet może być ciut dłuższy bo chyba ma bardziej wysuniete przednie koło ale czy większy, to by trzeba było sprawdzić naocznie bo podawane wymiary przez sprzedawce nie zawsze są zgodne z rzeczywistością.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: eNgine dodano: 29 maja 2009, 19:18

Dzięki za odpowiedzi, dziś postanowiłem przekonać się naocznie - odwiedziłem salon firmowy rometa i zippa. Nasunęły mi się takie wnioski: wymiary praktycznie te same - nieco inna rama i mocowanie silnika w zippie - przedstawiciel zapewniał mnie, że dzięki temu znacznie mniej wibracji przenosi się na motor, zipp nie ma gmoli ani kufrów - ale ma obrotomierz, woltomierz oraz wskaźnik biegów - do tego dużo ładniejszy moim zdaniem przedni reflektor - coś jak romet R150. Romet wydaje się znacznie masywniejszy - ale to głównie przez dużo więcej chromu oraz obudowane amortyzatory przednie, zipp za to wygląda na znacznie lepiej wykonany - podobnie zapewniał mnie sprzedawca, że części zippa i rometa pochodzą z 2 różnych fabryk, a te zippowskie "podobno" z lepszych materiałów. Sprzedawca prowadzi też serwis rometa i mówi, że zdecydowanie gorzej jest z rometem - głównie za sprawą niewiarygodnie długiego oczekiwania na części. i to w zasadzie tyle uwag.

Utargowałem dobrą cenę za rocznik 2008 zippa ravena, co mnie już ostatecznie przekonano do wyboru tego właśnie motocykla :).

Taka ciekawostka: Romet montuje już fabrycznie do każdego motocykla filtry paliwa (wcześniej tylko w skuterach) oraz obniżył oficjalnie cenę rocznika 2008 modelu R250 do 6389 zł - promocja podobno do 1 czerwca.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Poprzednia

Wróć do inne motocykle...