Motobi Wektor 150-Honda Rebel 125

Postautor: Zimny dodano: 23 cze 2011, 18:25

No to mnie na początku w ogóle nie startował(objaw spalonego sprzęgła)dawałem bieg obroty motocykl stał, podciągnąłem go na cięgienku i pojawiły się wyżej wspomniane objawy(problem z wrzuceniem luzu, biegi bardzo ciężko wchodzą na postoju, podczas jazdy ok, nadal problem z wyluzowaniem czego nie było)...nie wiem czy to wina samego sprzęgła czy skrzynia również wali sprawę:/

Przeglądałem tarczki dostępne w necie i te z rebelki 125(nie pamiętam już którego modelu)rózniły się wymiarami;/ Więc może ma ktoś wiedzę nt. sprzęgieł w jinlunach czy rometach czy wymiarową lub wizualnie chociaż są podobne bo nie wiem w którym kierunku szukać...a dorabianie/regenerowanie tarcz to nie jest tania zabawa.Peter a Ty co ze swoimi robiłeś? szlifowałeś czy również kupowałeś nowe?pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Zimny
Forumowicz

Motocykl: Jawa 634-7

Postautor: Peter dodano: 24 cze 2011, 02:35

Ja jak na razie nic z nimi nie robię z tarczami gdyż problem u mnie leży raczej w popychaczu który zblokował się i nie pozwala sprężynom kosza na dociśnięcie tarcz.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Postautor: grabek dodano: 24 cze 2011, 22:57

Eloł Peter,
jeśli możesz daj mi tego manuala od rebelki: kcgra@wp.pl . Wskaźnik chodzi?

Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Postautor: Zimny dodano: 27 cze 2011, 16:47

Dziś obdzwoniłem 2 serwisy w okolicy, dzwoniłem również do siedziby Motobi w Kątach Wrocławskich...odpowiedź cytuję "My już dawno tego nie sprzedajemy" więc lipa natomiast Pan z serwisu, który serwisował mi skuterek obiecał że spróbuje coś dopasować z kingwaya więc muszę mu dostarczyć moje sprzęgło a jak pojedzie do siedziby kingwaya do Popowa to może coś dopasuje...póki co jestem dobrej myśli w najgorszym wypadku czeka mnie przeszczep silnika z rebela...nic się nie zrobi.
Awatar użytkownika
Zimny
Forumowicz

Postautor: Peter dodano: 27 cze 2011, 22:54

Kąty wrocławskie ;) dzwoniłem do nich z zapytaniem o zębatkę tylną "Niestety nie mamy bla bla bla" pojechałem do serwisu który mieli na stronie i mówię gościowi jak sprawa stoi. On za telefon i : O proszę mają na magazynie.... Samemu nic się od nich nie mogłem dowiedzieć mimo że w papierach mam że koza od nich. Lepiej jest z dystrybutorami bądź kumatym serwisem od nich załatwiać, niż na własną rękę
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Postautor: Zimny dodano: 27 cze 2011, 23:32

Możliwe...tak czy inaczej spróbowałem rozwiązać to po swojemu, bo w sumie uważam że potraktowali mnie do dupy...fakt mój motocykl jest po gwarancji i z 2006 roku...może to ekstremalne porównanie ale jeśli chcą być coraz lepsi to wątpię że w salonie hondy czy suzuki by mnie tak spławiono nawet z 30 letnim sprzętem...nie ważne szkoda słów pewnym osobistościom nic się nie przetłumaczy...W każdym razie działając na własną rękę namierzyłem tarczki sprzęgłowe do quada chińskiego atv, które wymiarowo względnie odpowiadają moim;)zamówiłem komplet tarcz z przekładkami(6 tarczek potrzeba mi 5)za 75 zł zobaczymy jak dojdą czy spasują :)Moje tarcze są kompletnie WYTOPIONE więc reanimacja nie ma tutaj szans powodzenia.
Awatar użytkownika
Zimny
Forumowicz

Postautor: Peter dodano: 28 cze 2011, 09:50

Zimny Daj znać jak spasujesz i opisz Jak to się tam zwie konkretnie co by ułatwić szukanie pozostałym. Coś czuję że i ja będę musiał wymiankę zrobić
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Postautor: Zimny dodano: 29 cze 2011, 15:46

Wiesz...ja kupiłem same tarczki z przekładkami na wymiar mi się niby zgadzają czekam na kuriera jak dojadą napiszę coś więcej...nie wiem od jakiego quada one są na aukcji opisane było że ATV 150, 200 ccm i nic więcej...w zestawie tarczek jest 6 w wektorze 5 i nie wiem czy ta pierwsza z ATV również podobnie jak w wektorowym sprzęgle jest węższa.pozdrawiam.

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 11:52 --

No więc właśnie dostałem tarcze z przekładkami...z tego co przymierzyłem to pasują:)dokładnie dam znać po południu jak będę montował, sprzęgło kupiłem w tym sklepie:http://allegro.pl/sprzeglo-tarcza-sprzegla-atv-150-200-i1668914689.html#gallery tarcze pochodzą z quada najprawdopodobniej kingway możliwe że bashan lub coś podobnego pozdrawiam jak będę montował i wszystko spasuje to zdam relację:)

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 18:41 --

Potrzebna pomoc, poskłądałem sprzęgło na nowych tarczach i psikus...działa ono odwrotnie;/ co jest nie tak?Peter może masz foty jak montowałeś sprzęgło?u mnie poskładałem na 4 sprężynach 4 śrubach wszystko wydaje się być ok a cały czas jest na luzie dopiero gdy pociągnę klamke sprzęgła wskakuje bieg czyli zupełnie odwrotnie niż być powinno:/ jak powinno być to sprzęgło tym łożyskiem tocznym w którą stronę?bo obawiam się że możliwe że to źle poskładałem;/pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź bo się z tym aktualnie męczę.

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 20:00 --

No tak wina była w łożysku które mi wypadło i włożyłem odwrotnie już wszystko jest ok...co do samego sprzęgła to to które wam podałem jest z quada wszystkie tarczki i przekładki jednakowego rozmiaru jednak jest jedno ale, u nas pierwsza tarczka która wchodzi jest węższa bo jest frez, i tu jest problem;/ ja mogłem założyć moją starą tarczkę bo była ok i sprzęgiełko ładnie mi teraz działa, w najgorszym wypadku można próbować stoczyć tą tarczke z quada na tokarce ale nie wiemczy to będzie możliwe, tudzież szukać na wymiar ja cały czas będę jej szukał bo przezorny zawsze ostrożny jak coś dopasuję to wam dokładnie opiszę:)ale na tą chwilę wektor działa i jestem zadowolony.

ps.mój moto jest po pewnych modyfikacjach nagram filmik i wrzucę wkrótce bo muszę się pochwalić;)
Awatar użytkownika
Zimny
Forumowicz

Postautor: motomaciey dodano: 02 lip 2011, 22:43

Zimny, tak jak obiecałem wrzucam wymiary tarczy z rebelki. Wybacz że z taką obsuwą ale ostatnio bardzo mało czasu spędzałem w garażu. Grubość nowej tarczy powinna wynosić 3mm, dopuszczalne zużycie wynosi 0,4mm
P.S. Jak tylko edytujesz posta a nie piszesz nowy to nie przychodzi powiadomienie że coś skrobnąłeś w temacie
Obrazek

Tutaj link do większego zdjęcia
http://c.wrzuta.pl/wi17682/9a530d740006 ... za%20rebel
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 23:47 przez motomaciey, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
motomaciey
Forumowicz

Motocykl: Zbudowany od podstaw
Tel. kom.: 666

Postautor: LEFTHANDY dodano: 02 lip 2011, 23:15

Peter pisze:Objawy:
Gdy silnik wchodził na wysokie obroty to nie przekładało się za zwiększenie prędkości motocykla.

Kurcze, może zanim rozkręciłeś cały crankshaft, trzeba było się upewnić, czy po prostu kroćce są w dobrym stanie i nie biorą lewego powietrza.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...