Osiowość kół

Osiowość kół

Postautor: zucio1 dodano: 26 maja 2011, 18:19

W moim moto tylne koło od strony silnika musi być przesunięte w prawo o około 5mm.Tak mam od początku.A w serwisie jak ustawili równo to czułem że sciąga mi w lewo.Pozdrawiam. Karol
U mnie jest też podobnie - patrząc z przodu tylne koło jest przesunięte względem osi motorku o ok. 5-7mm w lewo (przy silniku). Podejrzewam, że tak jest od nowości i TTTM :D
Trzeba jeździć i tyle - robi jeden ślad i koniec. ;-)
A dla ukazania stanu w moim motorku kilka zdjęć z listwami przyłożonymi do bieżnika opon ( w miarę równo)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zucio1
Forumowicz

Motocykl: yamaha sr 250, romet zetka 125

Osiowość kół

Postautor: Zbigniew dodano: 27 maja 2011, 21:20

Według tego co widać na fotach to masz przestawienie nie 5-7 mm a 5-7 cm . moim zdaniem bardzo dużo .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Osiowość kół

Postautor: zucio1 dodano: 27 maja 2011, 22:15

Jak się przyłoży listwę do obydwu kół (opon), to różnica w odległości od listwy poszczególnych obręczy jest w granicach 7mm. Na zdjęciach jest długi profil metalowy i perspektywa może trochę mylić. W serwisie ustawiono mi łańcuch tak, aby na obydwu zębatkach centralnie się poruszał i wtedy tylne koło jest przesunięte względem przedniego j.w.
Swoją drogą mam skrzywioną podstawkę centralną- wygięta jest również tuleja łącząca stopkę centralną z wahaczem - może to ma wpływ na ustawienie tylnego koła.
Sprawdzałem ślad po przejechaniu przez kałużę i jast jeden. Nie wiem jaka sprawa wygląda przy braku osiowości (czy wyraźnie widać dwa ślady).
Ponadto przy hamowaniu czy jeździe nie czuję ani zarzucania, ani ściągania, więc zakładam , że jest w normie.
zucio1
Forumowicz

Motocykl: yamaha sr 250, romet zetka 125

Osiowość kół

Postautor: Biały dodano: 15 cze 2011, 20:47

A przyłóż listwę z drugiej strony i porównaj pomiar. z prawej i z lewej strony motocykla. Nie chcę się wymądrzać ale po pierwsze primo opona jest tylna szersza dlatego musisz listwą sprawdzić po obu stronach motocykla i porównać pomiary. A po drugie primo zdjęcie jest wykonane troszkę pod kontem a nie centralnie dlatego ciężko ocenić trzecie zdjęcie. Ale wygląda jak by koło było źle ustawione na wahaczu.
Zrób fotki jeszcze drugiej strony.
Ja miałem podobne problemy: z tym, że serwis po pierwsze źle naciągnął łańcuch i po przejechaniu 5km myślałem że szlak trafi łańcuch lub zębatki. A drugi problem,że przy smarowaniu osi wahacza ,źle zmontowali stelaż razem z błotnikiem i wyglądało to tak jak bym koło miał kompletnie z boku.O tym,że oś wyczyścili a nie przesmarowali to już nie wspomnę . O reszcie usterek po wyjeździe z serwisu po prostu nie ma co pisać. Przestanę jeździć chyba do serwisu. Szkoda mi tylko gwarancji ale szkoda mi również moto bo potem muszę tydzień dochodzić co z babrali.
Awatar użytkownika
Biały
Forumowicz

Motocykl: Honda NC 700X
Komunikator: Skype:krzychu7517

Osiowość kół

Postautor: bebo73 dodano: 15 cze 2011, 21:32

ja zrezygnowałem z serwisu .mam6000km i sam serwisowałem gwarancjia mineła niespodzianek brak w rometach z 125 itp stopka centralna nie jest połączana z wahaczem i co do osiowosci stopką cent nie ma sie co sugerowac bo sie wygina .i nic wspólnego z tylnim kołem nie ma . najlepiej ją wymontowac i wyklepac i przespawac przecietą rurką jako wzmocnienie ja tak zrobiłem i mam spokój pozdrowionka opis jest w necie na you tubie tylko z uzyciem pręta
Awatar użytkownika
bebo73
Forumowicz

Motocykl: ROMET 125Z

Osiowość kół

Postautor: Biały dodano: 16 cze 2011, 21:17

Awatar użytkownika
Biały
Forumowicz

Motocykl: Honda NC 700X
Komunikator: Skype:krzychu7517

Poprzednia