Moto Magnus Fenix-szukam info

Postautor: shaki90 dodano: 28 lis 2010, 13:45

Witam, poszukuję wszelkich informacji o Moto Magnus Fenix. Wszystko co znalazłem o tym motocyklu to info w wykazie.
Interesują mnie informacje dot. jakości wykonania, osiągów, cech konstrukcyjnych (czy naprawdę ma v), na czym był wzorowany, jeśli był, czy występuje pod innymi nazwami, po prostu wszystko. Mogą być linki, testy, opisy itd.
Interesuję się tym moto, ponieważ okazy fabrycznie nowe z rocznika 2007 są w zaskakująco niskiej cenie, a więc warto kupić?
Jeśli już było to sorry, nie znalazłem.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
shaki90

Postautor: Deamiens dodano: 28 lis 2010, 14:15

Nie znalazłeś? A szukałeś? http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/ ... a&Itemid=5 Co prawda niewiele tam jest, ale V`ka chłodzona cieczą... Jak na chińczyka brzmi nieźle.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: shaki90 dodano: 29 lis 2010, 18:54

W sumie to znalazłem tylko to, ale to troszkę mało. Nie ma o nim żadnych opinii, ani w ogóle nic, oprócz suchych danych technicznych. Myślałem że tak jak inne chińskie motocykle występuje pod innymi nazwami/markami, ale nic nie znalazłem w sieci, ani książkach (typu encyklopedia motocykli) i katalogach, a niektóre produkty CHRL tam się znajdują ;) Mało też wiem o samej marce, a np interesowało by mnie w jakiej fabryce produkuje swoje wyroby, na jakie rynki i jaką kontrolę jakości przechodzą. Jeżeli ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, to proszę o kontakt.
Jeżeli nic się nie dowiem, to chyba jednak i tak kupię i będę pierwszy....
shaki90

Postautor: skopi dodano: 29 lis 2010, 19:26

już go nieprodukuja przedwczoraj z fabryki mi tak napisali chinole
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: shaki90 dodano: 30 lis 2010, 19:03

Ciekawe czemu. Wady konstrukcyjne? Mały popyt może, bo w 2007 kosztował coś ok 4 tyś euro w Niemczech (tyle się dowiedziałem z jakiegoś anglojęzycznego forum, serio tyle wiedzieli). Będę musiał się zapytać w salonie czy nie będzie problemu z częściami do niego, w sumie silnik raczej niespotykany w chińskich motocyklach. Kupuję raczej na pewno po 10, to trochę napiszę.
Pozdro.
shaki90

Postautor: Deamiens dodano: 30 lis 2010, 21:04

Za taką cenę był po prostu bezkonkurencyjny (i to raczej nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu), wszelakie Jelonki 250 które były już dość sprawdzone za pół ceny... Sam sobie odpowiedz :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Peliks dodano: 11 gru 2010, 19:00

Witaj Kolego. Jeśli szukasz jeszcze informacji o tym motocyklu to zapytaj klubowicza Bluetoth. On śmiga takim sprzętem. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: bluetoth dodano: 27 mar 2011, 00:03

Ja także szukam informacji, części i tak dalej. Ogólnie to odradzam i wcale nie dlatego że to zły motocykl, ale dlatego że importer i dealerzy mają klienta...... domyślasz się gdzie? Tylną lampę i dźwignię sprzęgła musiałem szukać i kupować w Chinach, gdyż importer oświadczył że nie ma i raczej nie będzie miał. Od ubiegłego roku zaś nie chce palić na zimnym silniku (dławi się dopóki nie osiągnie optymalnej temperatury, a na gorącym jest wszystko OK) i nikt nie potrafi powiedzieć co go boli (o przepraszam mechanik stwierdził że jest zły kąt wyprzedzenia zapłonu na zimnym silniku), ale nie wiadomo co jest uszkodzone bo nie ma żadnej dokumentacji.
Reasumując..... odradzam cokolwiek co jest sygnowane marką MAGNUS !!!!!
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Motocykl: Magnus Fenix 200 (250)
Tel. kom.: 606446071

Postautor: skopi dodano: 27 mar 2011, 09:03

to dławienie na zimnym silniku kojarzy mi się z pekniętą głowicą czy jakoś tak kumpel miał w samochodzie i tak samo na zimnym chodził jak chciał jest jeszce możliwość walniętego modułu który staruje niby też iskrą
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: bluetoth dodano: 27 mar 2011, 09:22

Głowice są OK, bo były sprawdzane, tak samo jak zawory, gniazda zaworów, ciśnienie sprężania, itp. To dławienie, a raczej odmowa pracy silnika polega na tym że: kręcisz rozrusznikiem, odpala na 2 sekundy i gaśnie jakby paliwa zabrakło, i tak przez kilka kilkanaście minut dopóki się lekko nie rozgrzeje, to wtedy już chodzi na wolnych obrotach, ale broń boże dodać mu chociaż odrobinkę gazu, to natychmiast gaśnie, a przy okazji lubi lekko strzelić w wydech. Dopiero po maksymalnym nagrzaniu się silnika (aż załączy się wentylator) efekt dławienia znika.
Jeśli to moduł to będzie pewnie kiszka, bo skąd wziąć moduł do Chińskiej V-ki ? Jest jeszcze kwestia czy moduł prócz sterowania z czujnika na wale jest też sterowany z innych czujników? np. temperatury? Czy kąt wyprzedzenia zapłonu jest w tym motocyklu stały, czy zależny od nagrzania silnika, czy jeszcze innych czynników? Najgorsze jest to że choćbyś pytał brata Google po 100 razy dziennie z udziałem wyrafinowanych zapytań, to i tak nic dla ciebie nie znajdzie o tym motocyklu.

P.S. "skopi" skoro udało ci się skontaktować z fabryką, to może uda ci się wyprosić od nich jakąś serwisówkę? :)
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Motocykl: Magnus Fenix 200 (250)
Tel. kom.: 606446071

Następna

Wróć do inne motocykle...