zonksen tajfun 150

zonksen tajfun 150

Postautor: gilgis dodano: 27 lip 2010, 20:00

Witam wszstkich
Planuje kupić coś na pierwszy motocykl, przeglądam wszystko co wpadnie pod oczy :-). Ostatni znalazłem coś takiego : Zonksen Tajfun 150 za niecałe 2000 zł . Za wiele w internecie o tym typie nie znalazłem, może ktoś z Was zna (jeżdził ) takim cudem i wie z czym to się je , jak z częściami, serwisem itp, i czy genaralnie w miarę funkcjonuje :-) ?
będę wdzięczny za każde info na ten temat oraz na co zwrócić uwagę przy ewentualnym kupnie
pozdrawiam
J
gilgis

zonksen tajfun 150

Postautor: beniamin82 dodano: 27 lip 2010, 20:23

Po pierwsze zapraszam do powitalni, a po drugie mam wrażenie że widziałem taki podobny silnik u Indianera w jego K-125/230.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

zonksen tajfun 150

Postautor: mike_russ dodano: 27 lip 2010, 20:47

Jeździłem takim na nauce. Wygląda solidnie i jest dość wygodny. Jak z trwałością nie mam pojęcia, ale od razu zyskał sobie przydomek "traktor". Pewnie można z dobrze dotartego trochę wyciągnąć, ale ten egzemplarz który miałem do dyspozycji z ledwością wyciągał 60 km/h, za to był w stanie podjechać pod każdą górkę. Ma ciekawe podnóżki z tyłu (pasażera). Szerokie stopnie - wygodne, ale z montażem kuferków może być problem. Panel kontrolek na baku trochę przecieka- łatwo dostaje się do niego woda (myślę, że uszczelka + bezbarwny silikon by pomogły). Za to dobrze wskazuje wskaźnik biegów. W "ósemce" i ciasnych manewrach lepiej się sprawuje na drugim biegu, na jedynce bardzo szarpie. Troszkę w necie szukałem, co do osiągów pozostaje troszkę za Rometem r-150 ale gdzieś trafiłem nawet na opis że do 110km/h. Może... Polecany tu i tam do nauki jazdy, spotykany coraz rzadziej w mniejszych WORD-ach. Tyle wiem na ten temat - mało, ale zawsze coś.

viewtopic.php?f=3&t=39&start=970
siódmy od góry
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

zonksen tajfun 150

Postautor: gilgis dodano: 30 lip 2010, 16:33

dzięki za odpowiedzi. Do powitalni nie omieszkam zawitać jak przy okazji będę miał się czym pochwalić ;-) ( i przy okazji wypełnię może lukę na Waszej mapce w szczecińskim), w niedzielę się wyjaśni - jadę oglądać moto , co prawda nie to , o które pytałem.
pozdrawiam
J
gilgis

Wróć do inne motocykle...