close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Benyco Rapid 125- problem z biegami

Re: Benyco Rapid 125- problem z biegami

Postautor: Bechindyou dodano: 28 paź 2018, 00:52

Właśnie zszedłem do garażu i co widzę? U mnie nie ma w ogóle filtra paliwa! :) 
Do gaźnika jeszcze nie zaglądałem, a pewnie by się przydało, z racji tego, że nie mam filtra. Zastanawiam się nad jego zmiana, ale nie wiem czy jest sens... Tak właściwie, to one wychodziły seryjnie z gaźnikami keihin'a? Niewiele jest informacji o tym gaźniku, a napisy na nim to Keihin PD022, więc wychodziłoby na to, że średnica to 22mm- dobrze myślę? I czy to nie za mało? :)
Co do zębatki, już zmieniłem na 17(oryginalnie była 15), jest ogromna poprawa komfortu, jadąc 80 nie czuje żadnych wibracji, obroty są niskie. Jedynie przyspieszenie delikatnie spadło, ale komfort jazdy całkowicie to rekompensuje.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Bechindyou
Forumowicz

Motocykl: Benyco Rapid 125, Zipp Basic

Postautor: Bechindyou dodano: 02 lis 2018, 23:11

Panowie, czy luz na dźwigni sprzęgła(przy silniku) jest normalny zjawiskiem? Podczas jazdy, gdy poluzowałem linkę sprzęgła zaraz przy klamce, zauważyłem, że luz na klamce przekłada się na luz dźwigni przy silniku. Trudno mi to opisać, ale mam wrażenie, że tak być nie może. Np podczas na nierównościach, gdy klamka bezwładnie sobie "skacze", dźwignia przy silniku również. Zauważyłem rowniez, że problemy z biegami nasiliły się. Nie potrafię ruszyć z miejsca bez szarpnięcia, sprzęgło działa prawie zero-jedynkowo, na początku gdy puszczę dźwignie kilka mm, motocykl rusza płynnie, by nagle nie wiadomo skąd ruszył do przodu, zupełnie jakbym strzelił z klamki.
Kolejna sprawa, to hałasujący (kosz sprzeglowy?) gdy Moto stoi na bocznej nóżce. W XJ 600 było go słychać, ale tam problem był powszechny, ale tutaj? Czasami rzezi jakby miał się zaraz rozpasc, innym razem w ogóle go nie słychać.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Bechindyou
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 02 lis 2018, 23:42

Działanie sprzęgła zero-jedynkowe moim zdaniem to kwestia zbyt dużego luzu na sprzęgle - dlatego lata Ci klamka i dźwignia.
Szarpnięcie następuje jak już masz klamkę odpuszczoną prawie na maxa, w połowie, przy samej manetce ?
A kiedy wymieniałeś olej ? I na jaki ?
Kosz sprzęgłowy - wątpię przy małym przebiegu ^^ Może po prostu - Ten Typ Tak Ma ?
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: Bechindyou dodano: 03 lis 2018, 00:25

Wydaje mi się, że dźwignia przy silniku powinna "odbić" do skrajnego położenia, a nie latać z luzem w granicy 1cm.
Olej zmieniony niedawno- 200-300km zrobione? Jaki olej? Motul? Nie pamiętam juz, ale na pewno półsyntetyczny 10w40, dedykowany do motocykli, z tego co kojarze, z wyższej półki brałem.
Gdy puszczam sprzęgło, motocykl rusza płynnie, gdy puszczę dalej zaledwie 2mm, nie wiem dokładnie ile, ale naprawdę niedużo, następuje coś w rodzaju szarpnięcia, zupełnie jakbym strzelił ze sprzęgła.
Dodam, że linka jest nowa. Regulacja sprzęgła nic nie daje, a jedynie to, że owe szarpnięcie występuje w innym położeniu klamki, to tyle.

Bechindyou
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 03 lis 2018, 02:45

Hmmm ja mam takie mega delikatne szarpniecie (nie za kazdym razem ale czestawo) wylacznie przy ruszaniu juz od 22 tys km i uznalem, ze tak musi byc :P
Jak bym na koniec zbyt gwaltownie puscil sprzeglo. Objaw nie wystepije jak z werwa ruszam spod swiatel czyli w sumie mam wyzsze obroty niz normalnie, a na co dzien jezdze w trybie dziadka :D

Tak samo stukajace wtryskiwacze :)
Niektorzy mysla ze stukaja mi zawory albo niewiadomo co sie upierdzielilo w silniku.

W innym moto cos stukalo metalicznie,
Glosno i wyraznie lecz nie cyklicznie,
Do poszukiwan wcale nie podszedlem sceptycznie,
Okazalo sie ze to bylo plywaka o zbiornik paliwa uderzanie xD

Boso, ale w ostrogach.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Postautor: Bechindyou dodano: 03 lis 2018, 10:39

No widzisz, a u mnie szarpnięcia objawiają się na każdym biegu i są bardzo wyczuwalne :)
Ale najgorsze jest ruszanie... Hmm... Nie mam pojęcia co jest, z tego co widze, sprzęgło kompletne kosztuje 147zl, chyba zamówię i wymienię, koszt nieduży, a w razie czego będę miał stare na zapas.

Bechindyou
Forumowicz

Postautor: NIKT dodano: 03 lis 2018, 11:51

Hmmmm
Faktycznie koszt niewielki :)
Tylko czy jest sens zamiany "dobrego na nowe" ?
Lepiej byloby zajzec do srodka czy wszystko jest ok a potem ogarnac czy to na 100% ta usterka co nam sie wydaje :)
Ja kilka razy obstawialem jakas usterke w samochodzie,a po rozkreceniu i ogarnieciu okazywalo sie cos innego.
Moze w srodku cos sie poluzowalo czy odkrecilo i ma niepotrzebny luz ?
Moze wyskrzegnik wystarczyloby popatrzec czy jest wszystko jak nalezy?
Albo ktos grzebal w sprzegle i zmienil kolejnosc podkladek w tarczkach sprzegla bo np 1 jest troszke grubsza niz pozostale i zamiast dac ja na koncu dal ja pomiedzy tarczki ?
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Klubowicz

Postautor: Bechindyou dodano: 03 lis 2018, 12:01

Nie wiem, wiem jedynie, że dobre to to sprzęgło nie jest :) No nic, kupię klucz pazurkowy filtra i zajrzę, hmm.. ale czego właściwie tam szukać? Macie Panowie może serwisowke do 156fmi-2?

Bechindyou
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 03 lis 2018, 13:18

Mamy...

viewtopic.php?t=4171

Patrz na koniec wątku.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Bechindyou dodano: 03 lis 2018, 13:23

beniamin82 pisze:Mamy...

viewtopic.php?t=4171

Patrz na koniec wątku.
No i super. Dziękuję wszystkim za rady, warto było zajrzeć na to forum ;)

Bechindyou
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle