a więc posiadasz nowszy model Benka różnicą między nimi jest średnica tłoka u ciebie jest 57mm i posiada wałek wyrównoważający , a u mnie 56mm i brak wałka. najprawdopodobniej zębatka będzie ta sama ale to Beniamin powinien się wypowiedzieć ,bo On wszystko wie
. najlepiej to odkręć osłonę zębatki i zobacz czy jest zamontowana na wałku z wieloklinem a na zewnątrz jest przykręcone zabezpieczenie na dwie śrubki .Jak się zdecydujesz rozebrać to demontaż tego jest bardzo prosty. Poluzuj koło, poluzuj łańcuch odkręć osłonę zębatki ,ą potem kluczem 10 odkręć te dwie śrubki [silnik na biegu] , zabezpieczenie przekręć w lewo i zdejmij z wieloklina i zębatka już sama zejdzie przy okazji wyczyść tam wszystko ,bo jak smarujesz łańcuch to pewnie jest to uwalone. Czas operacyjny to góra 15 minut . Ja poszedłem do sklepu i powiedziałem że potrzebuje zębatkę do chińczyka , obejrzałem ją czy jest na wieloklin i czy ma po bokach dwa otwory z gwintem i wziąłem ją w ciemno a pasowała idealnie więc to musi być jakoś znormalizowane. pzdr