close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Torq Rimo 125 Zwisają jakieś rurki. Do czego mogą być?

Torq Rimo 125 Zwisają jakieś rurki. Do czego mogą być?

Postautor: torq dodano: 28 lis 2015, 19:59

Witam wszystkich. Kupiłem wysyłkowo taki oto sprzęt:
Obrazek
Zdjęcie jeszcze w opakowaniu kurierskim na podwórku.

Mam prośbę o pochylenie się nad moim problemem, może dla Was oczywistym, ale szukałem zdjęć w internecie i szczegółowych nie znalazłem, żeby sobie porównać.
Zatem do rzeczy;
Motocykl dostarczono skręcony do kupy, ale niechlujnie. Przebieg 100 metrów. Mocno zakurzony, jakby długo stał bez pokrowca (przegląd zerowy wykonany w marcu 2015). Przewody elektryczne zamiast w peszlach, są poklejone izolacją jak jakaś prowizorka. Oczywiście niechlujnie. Już poprawiłem. Oczywiście przewód do tylnego oświetlenia ocierał o oponę. Też poprawiłem.
W skrzyni biegów jest olej, poziom OK. Filtr powietrza czysty, świeca nowa. Hamulce działają.
Na uszczelce od spodu silnika jest odrobina oleju. Myślę, że trzeba to dociągnąć.
Nie uruchamiałem silnika, dokąd się nie upewnię, że wszystko jest OK.
Akumulator przyjechał suchy, z kwasem do nalania samodzielnie. Może to i lepiej.

Teraz pytania:
1. Spod zbiornika paliwa wychodzi dość długa rurka, która luźno zwisając, sięga mniej więcej do prawego podnóżka. Widać ją na zdjęciu 1 i 2. Na zdj, 2 ją naciągnąłem, żeby pokazać długość. Jak w nią dmuchnąć, powietrze leci małym otworkiem obok wlewu paliwa (zdjęcie 3). Myślę, że to jakiś odpowietrznik, czy coś w tym rodzaju, ale czy to ma tak dyndać? Może ktoś wie?
2. Z gaźnika wystaje pionowo skierowany do dołu króciec (zdjęcie 4), Na niego nałożony jest drugi zagadkowy wężyk (około 30 cm.) oczywiście zwisający. Do zdjęcia zawinąłem go w "precelek", żeby go było widać w całości. Może ktoś wie co z nim zrobić?
3. Może ktoś kojarzy co to za silnik, w jakich motocyklach występuje i gdzie ewentualnie kupować do niego części, bo sądząc po precyzji złożenia, serwis wygląda tak samo, więc wolałbym, żeby naprawy robić u znajomego mechanika, ale przecież nie każę mu ganiać w poszukiwaniu części.
Strona importera Motorq z Przasnysza to jakiś fake. Na maile nie odpowiadają.
4. Może ktoś ma jakieś porady na początek? Chętnie przyswoję nową wiedzę.
Pozdrawiam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
torq
Forumowicz

Motocykl: TORQ RIMO TD125-33 TIANDA
Tel. kom.: 531214291

Re: Torq Rimo 125 Zwisają jakieś rurki. Do czego mogą być?

Postautor: beniamin82 dodano: 28 lis 2015, 20:28

Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: torq dodano: 28 lis 2015, 20:38

Dziękuję, zatem mam Tianda TD125-33. Znany jako Benyco Rapid i Zipp Manic 2011. Dobre i to.
Pozostała sprawa tych zwisających rurek. Na zdjęciach Benyco ta z gaźnika znika za silnikiem i nie wiadomo co dalej.
torq
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 28 lis 2015, 20:46

Ten pierwszy przewód to odpowietrznik i "odprowadzacz" wody. NIKT miał zatkane, to mu się woda zbierała pod deklem. Możesz go sobie poprowadzić dowolnie.

Sprawa rurki z gaźnika:

jacek.rc pisze:2 Z dołu komory pływakowej jest poprowadzony wężyk,z którego kapie benzyna. Jest tam taka śruba,którą dokręciłem,bo miała luz i nie wiem czy mogłem?Czy to nie jest jakieś odpowietrzenie?

beniamin82 pisze:Jak przykręciłeś i nie kapie to zrobiłeś dobrze. To jest wężyk do spuszczania benzyny na zimę (podobno niektórzy zostawiają gaźnik suchy)
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: torq dodano: 28 lis 2015, 21:12

Bardzo dziękuję.
Myślałem, że nie usnę dziś.
Dobrze, że nic nie jest oberwane.
Instrukcję do motocykla dali taką żenującą, że do latarki w Lidlu dodają grubszą i bardziej szczegółową.

Jak tak, to się w najbliższych dniach zabieram za docieranie.
PS
Nie znalazłem funkcji forum "PODZIĘKUJ". Jak znajdę to kliknę.
torq
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 28 lis 2015, 21:16

Pierwszą wymianę oleju zrób po 300-400km lub wcześniej. Będzie mnóstwo opiłków.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: torq dodano: 28 lis 2015, 22:31

Ok.
Dzięki za pomoc. Dobre forum.
Zanim się wezmę za docieranie jakiś ubiór muszę skompletować.
Nie chcę robić obciachu w dżinsach, ortalionie i narciarskich rękawiczkach. I w orzeszku z półskórką. Chociaż jestem ze wsi, to nawet tu tak nie jeżdżą.
W ogóle to wezmę jakieś lekcje jak się zachowywać na drodze. Już odwykłem od 2 kólek i życie mi miłe.
Ponad 20 lat w samochodzie daje niebezpieczne dla motocyklisty nawyki. Już to widzę, ale bez instruktora się nie obędzie.
torq
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 28 lis 2015, 22:47

torq pisze:Zanim się wezmę za docieranie jakiś ubiór muszę skompletować.
Nie chcę robić obciachu w dżinsach, ortalionie i narciarskich rękawiczkach. I w orzeszku z półskórką. Chociaż jestem ze wsi, to nawet tu tak nie jeżdżą.

https://youtu.be/MY55E7DmzEQ
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: garfik dodano: 28 lis 2015, 22:58

torq pisze:Ok.
Dzięki za pomoc. Dobre forum.
Zanim się wezmę za docieranie jakiś ubiór muszę skompletować.
W ogóle to wezmę jakieś lekcje jak się zachowywać na drodze. Już odwykłem od 2 kólek i życie mi miłe.
Ponad 20 lat w samochodzie daje niebezpieczne dla motocyklisty nawyki. Już to widzę, ale bez instruktora się nie obędzie.

Witam prawie sąsiada... Nie narzekaj na swoją "wieś", mieszkasz w fenomenalnym miejscu! :-) i miejsca do spokojnego ćwiczenia masz pełno.
W temacie ciuchów: https://www.youtube.com/watch?v=UHFQrGQEkLE - jak odrzucisz wymóg nówek, to ubiór skompletować da się za naprawdę nieduże pieniądze, zwłaszcza teraz, po sezonie. Np. całkiem fajną kurtkę, prawie nową, na all... dorwałem za 3 dychy. Z przesyłką, żeby nie było.
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Postautor: torq dodano: 28 lis 2015, 23:32

do beniamin82
https://youtu.be/MY55E7DmzEQ
Ha ha dobra sztuka. Występował ten kabaret kiedyś na "Dniach Sulejówka", ale frontmana Hanke nie przywieźli.
A na Hanuszkiewiczu się kiedyś wyżywali...
Obrazek

Do garfik

Nie narzekam. Doceniam przedmieście. Rozstawiam perkusję i mogę łomotać do upadłego (amatorsko). Przez Grochów prawie codziennie przemykam do roboty. Odkąd most Łazienkowski otworzyli to to straszny tam tłok i zostałem przy m. Poniatowskiego. Na razie samochodem, ale to się zmieni...
Przeprowadziłem się 15 lat temu ze Śródmieścia W-wy i nie żałuję, ale w staromodnych łachach trochę nie wypada nawet na takim większym motorowerku jak mój. Masz podobny sprzęt do mojego. Nawet rozważałem tego Bartona, ale w Mediaexpert wytargowałem rower dla córki gratis, więc nie mogłem wybrzydzać. Nie taki mały dziecinny, ale normalny duży i 400 zł kosztował. A dali za darmo. Dlatego się bałem, że motocykl dostałem jakiś z poobrywanymi rurkami, ale nie. Jest ok. Dobry sklep i motor pod same drzwi dostarczyli. Nie pracuję w Mediaexpert jakby co.
torq
Forumowicz

Następna

Wróć do Inne motocykle