close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Zipp Raven/Benyco Dark Star 125 - wymiana żarówek na LED

Zipp Raven/Benyco Dark Star 125 - wymiana żarówek na LED

Postautor: CzarnyRafal dodano: 10 wrz 2015, 15:17

Cześć wszystkim,
Od niedawna jestem w posiadaniu Zipp`a na liczniku niewiele bo ok 300km oczywiście bolączka słabego przeglądu zerowego (bądź też jego brak) dał o sobie znać, ale na szczęście dwie ręce mam to poskręcałem i wydaję się już spoko :)
Po kilku trasach z naładowanego akumulatora nie byłem już w stanie odpalić moto z rozrusznika. Pierwsze co mi do głowy przyszło, to to , że całe oświetlenie oparte jest na zwykłych żarówkach które powinno dać się wymienić na diody LED.

Jako, że nie miałem czasu anie możliwości sprowadzenia sobie moto do stałego miejsca zamieszkania muszę prosić was o pomoc na wszelkiego tego typu testy.
Jakie diody/typy LED`ów tam zamontować jakie są gniazda?

O ile nie chciałbym na razie kombinować z przednim głównym oświetleniem (ale to też nic nie przesądza) to można wymienić kierunki, światłą postojowe oraz stopu.

Obrazek

Pozdrawiam,
Rafał
CzarnyRafal
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 125

Re: Zipp Raven/Benyco Dark Star 125 - wymiana żarówek na LED

Postautor: eNgine dodano: 10 wrz 2015, 17:31

A ja jednak zacząłbym od sprawdzenia napięcia ładowania, możliwe że masz wadliwy regulator napięcia. W moim Zippie mam mocniejszą żarówkę H4 z przodu i wszystkie pozostałe oryginalne żarówki i nie mam problemu z ładowaniem. No chyba że twoje trasy to 3 km i głównie w korkach (na niskich obrotach) to wtedy może być tak że alternator nie nadąży doładowywać tego co zużyje rozrusznik i światła.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Cartman dodano: 10 wrz 2015, 22:30

Tez bym tak zrobił.
Ja mam to szczescie ze mam wskaznik ładowania....wiecej do psucia :( ale przynajmniej wiem co sie dzieje.
Wielka wada chinskich motocykli jest to ze sa nie fachowo skrecane.
Tak jak kolega wspominał najpierw napiecie a potem lecisz z kabelkami itp ...moze sie przetarł jakis a moze wyskoczył z kostki...
Jezeli jestes manualny to proponuje poswiecic sobote lub niedziele i przetrzepac sprzed od A do Z posprawdzac prowadzenie kabli linek itp...bedziesz na pewno zaskoczony... ;)
No chyba ze masz nowke no to pedz do sklepu w koncu gwarancja :)

Własnie przyjrzałem sie sie Twojemu Zippowi i masz jakis tam wskaznik ładowania, obswerwoj go,
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Motocykl: Sky Jet sj125-21
Tel. kom.: 123456789
Komunikator: cartmanekk@tlen.pl

Postautor: CzarnyRafal dodano: 11 wrz 2015, 09:35

Niestety moja wersja tego wskaźnika nie ma... Ale to pomysł na przyszłość (domontować "ładowanie" i obrotomierz).
Chętnie bym przy nim dłużej posiedział, problem tylko, że jest 300km ode mnie - a nie mam na razie czasu, by go przywieźć, więc póki co jest u teścia.
A ostatnio jak nim jeździłem to robiłem trasy po 40km w jedną stronę więc miał czas się podładować.
Faktycznie trzeba zacząć od podstaw i przyglądnąć ładowaniu.
CzarnyRafal
Forumowicz

Postautor: Gucek dodano: 11 wrz 2015, 11:30

Hej,
w moim Zippie nagle zniknęło ładowanie przy przebiegu około 500 km.Objawem było przygasanie świateł (widoczne tylko wieczorem)na wolnych obrotach gdy dodatkowo włączony był kierunkowskaz i świeciło światło stop.Powodem były luźne połączenia przewodów zwłaszcza w gnieździe bezpiecznika. Wszystkie połączenia konwektorów i klem sprawdziłem poodciskałem,dokręciłem tam gdzie to było możliwe i od tego czasu mam spokój .
Awatar użytkownika
Gucek
Klubowicz

Motocykl: Raven125,NT650V,ST1300,CRF1000

Postautor: Gucek dodano: 12 wrz 2015, 13:14

gucekt pisze:Hej,
w moim Zippie nagle zniknęło ładowanie przy przebiegu około 500 km.Objawem było przygasanie świateł (widoczne tylko wieczorem)na wolnych obrotach gdy dodatkowo włączony był kierunkowskaz i świeciło światło stop.Powodem były luźne połączenia przewodów zwłaszcza w gnieździe bezpiecznika. Wszystkie połączenia konwektorów i klem sprawdziłem poodciskałem,dokręciłem tam gdzie to było możliwe i od tego .

Hej,
Udało Ci się juz cos sprawdzić?
Awatar użytkownika
Gucek
Klubowicz

Motocykl: Raven125,NT650V,ST1300,CRF1000

Postautor: CzarnyRafal dodano: 12 wrz 2015, 22:01

Jeszcze nie, za tydzień przyjezdzam na weekend do Łańcuta to posprawdzam czy nie ma gdzieś wspomnianych przez Ciebie luzow... faktycznie odkrecalem aku wiec moglem cos pominac chociaz staralem się uwaznie skręcić
CzarnyRafal
Forumowicz

Postautor: CzarnyRafal dodano: 14 wrz 2015, 19:31

Wczoraj przed wyjazdem udało mi się jeszcze na chwilę zobaczyć co w trawie piszczy.
Wyszło na to, że to nie problem akumulatora czy ładowania, a samego rozrusznika. Przy próbie uruchomienia motocykla z rozrusznika wszystko przygasało (myślałem, że aku za słaby).
A tu się okazuję, że jeden z magnesów które były w środku popękał na pół.

Wracając jednak do sedna sprawy, dalej zastanawiam się nad wymianą żarówek na diody LED. Jakie tam idą żarówki/ jakie są gniazda, żeby dobrać odpowiednie LED`y?

Pozdrawiam,
Rafał
CzarnyRafal
Forumowicz

Postautor: skopi dodano: 15 wrz 2015, 15:42

kup diodody świecące dokolnie ale koniecznie na kierunki musisz zamoctowac diody zenera
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

Postautor: CzarnyRafal dodano: 15 wrz 2015, 20:14

To są żarówki BA7S? Czy coś innego tam idzie?
CzarnyRafal
Forumowicz

Wróć do Inne motocykle