close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Benyco BR 125 gaśnie i przerywa

Re: Benyco BR 125 gaśnie i przerywa

Postautor: motorsykkel dodano: 30 sie 2015, 09:13

Przewody są pod blaszką, ale będę tam zaglądał. Mam wrażenie, że mogą się powoli spod blaszki wysuwać.

Przejechałem się po zmroku i lampa ładnie oświetla drogę.

Jak docierałeś maszynę? Jechaliśmy poza miastem, najczęściej był to piąty bieg prędkość około 60-70, obroty niewiele się zmieniały, co chyba nie jest zbyt dobre przy docieraniu?

Jak jeździć w trasie na dotarciu?

Cieszy mnie przyspieszenie Benka, raczej spokojnie odwijam manetkę, a przyspiesza żwawo.
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Motocykl: Benyco BR125

Postautor: Snajper dodano: 30 sie 2015, 15:46

Ja dogiąłem nieco blaszki i od tamtej pory mam spokój.

Co do przyspieszenia Benka, jest jak piszesz - praktycznie do 80 nie ma problemu. W mieście ruszając na światłach nie muszę się przejmować że będę zawalidroga. To samochody zostają w tyle. Wystarczy płynne i szybkie operowanie biegami.

Jeśli chodzi o docieranie, Ja pierwsze trzysta kilometrów robiłem praktycznie tylko wieczorem (chłodne powietrze bo unikałem wpływu lipcowych upałów na silnik) i nie przekraczałem 50 km/h (oczywiście piąty bieg). Odcinki były krótkie, do 10 km. Jeśli jechałem dalej po 10 km wyłączałem silnik, aby spokojnie przestygnął. Starałem się nie żyłować silnika przyspieszeniami i delikatnie podnosiłem i zmniejszałem obroty. Oczywiście jeździłem tylko po bocznych drogach z małym ruchem, a na samym początku na nieużywanej drodze w powstającej strefie ekonomicznej obok mnie (żeby przyzwyczaić się do motorka). Idealne miejsce - zero ruchu. Nawet psy nie zapuszczały się w te pola ;) :)

Pierwszą dłuższą trasę odbyłem po 300 km i przeglądzie. Większe prędkości zacząłem testować tak przy 500 km przebiegu, ale na krótko i do maksimum 70 km. Już tak całkiem śmiało poczynałem kiedy licznik wskazał przejechane 800 km, choć w teorii do 1000 km liczy się dotarcie. Tak mniej więcej wyglądało to w moim przypadku, choć na tym forum znajdą się osoby o dużo większym doświadczeniu i mogą mieć jakieś zastrzeżenia do takiej metody.

Z rzeczy dodatkowych na początku przy każdym powrocie sprawdzałem czy nic się nie poluzowało, czy nie odkręciło. Może to przesada, bo jedyne co się poluzowało to była linka od licznika prędkości pod zegarem. Aaaa.. na początku miałem źle ułożoną oponę w feldze przedniego koła (wyczuwalne przy większych prędkościach, więc dość późno się zorientowałem), ale sprawę załatwiła wizyta w serwisie. W każdym razie jedyne do czego mam zastrzeżenia to tak jak pisałem jakość mechanizmów w prędkościomierzu, ale już wymyśliłem na to sposób.

Co do obrotów silnika. Mnie na początku przy dotarciu nieco pływały. Niedużo, tak pomiędzy 1500 a 2000 na wolnych. W czasie jazdy nie było to wyczuwalne. Po dotarciu mam takie wrażenie, że silnik zrobił się nieco cichszy . Obroty ładnie się trzymają.
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: motorsykkel dodano: 30 sie 2015, 23:32

Dzięki za szczegółowy wpis :dobrarobota:

Kwestia lusterek - nic w nich nie widzę (widzę swoje ramiona). Są za nisko i za wąsko rozstawione. Muszę coś wymyślić,
albo wymienić lusterka albo znaleźć jakieś przedłużki zwiększające rozstaw, ewentualnie podnieść je wyżej.

Czy Ty coś widzisz w lusterkach? :)
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Postautor: Snajper dodano: 30 sie 2015, 23:50

fakt, nie są zbyt wielkie.

Ja ich nie wymieniałem. Są zamocowane "na dźwigniach sprzęgła i przedniego hamulca. Poluzowałem nieco śruby mocowania klamek i pochyliłem je do przodu. Potem poluzowałem śruby mocujące lusterka i rozchyliłem je na boki. Obecnie mam tak, że w prawym lusterku widzę praktycznie to co się dzieje z tyłu (ponad prawym łokciem) a w lewym lewy pas. Działa to trochę inaczej niż w samochodzie. Prawe służy mi do obserwacji tego co się dzieje za mną, a lewe praktycznie tylko do obserwacji wyprzedzających mnie pojazdów. Mam 196 cm wzrostu, więc do najniższych nie należę.

Oczywiście to mój patent (i spróbuj go) . Jeśli jednak masz wrażenie, że nie całkiem kontrolujesz sytuację z tyłu przy pomocy tych lusterek, polecam wymianę. W jeździe motocyklem "strzelanie" wzrokiem w lusterka to podstawa bezpieczeństwa.
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: motorsykkel dodano: 31 sie 2015, 23:59

Czy to nasz Benek?

Obrazek
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Postautor: motorsykkel dodano: 01 wrz 2015, 22:26

Pochyliłem klamki do przodu i z lusterkami jest dużo lepiej, muszę lekko przechylić głowę i widać. Spróbuję je jeszcze podnieść
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Poprzednia

Wróć do Inne motocykle