close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Benyco BR 125 gaśnie i przerywa

Benyco BR 125 gaśnie i przerywa

Postautor: motorsykkel dodano: 28 sie 2015, 00:15

Witam, po uporaniu się z rejestracją zrobiłem dziś pierwsze 20 kilka km na moim nowiutkim Benyco BR 125 i niestety są problemy :(

Przez pierwsze około 10 km było ok, potem zaczął jakby przerywać, nie przyspieszał równomiernie, a na wolnych obrotach potrafił zgasnąć.
Potem trudno go było uruchomić - chechłanie rozrusznikiem nic nie dawało (krótkie, dłuższe, po dłuższej przerwie, z gazem, bez...). Odczekałem kilka minut, odpalił i pojechał.
Za kilka minut sytuacja się powtórzyła - gaśnie na wolnych i nie da się odpalić, czasem na ułamek sekundy jakby przerywa
przy przyspieszaniu. Gdy jadę w miarę szybko - powiedzmy powyżej 40 km/h - jest ok, problem pojawia się przy zwolnieniu,
np przed skrzyżowaniem - hamuję trochę silnikem, potem sprzęgło i hamulec i na wolnych gaśnie.

Co to może być?

Regulacja wolnych obrotów? Ma chyba ponad 1000 (jutro sprawdzę).

Myślałem, że może gdzieś "elektryka" nie łączy (jakaś kostka, może czerwony wyłącznik zapłonu, ale raczej nie).
Blokady zapłonu w podnóżku chyba nie ma?

Czy to normalne, że z dołu gaźnika zwisa sobie luźno gumowa cienka czarna rurka? kończy się kilka cm pod silnikiem...
Może spadła, ale nie namierzyłem skąd.

Jak moto już da się odpalić (zazwyczaj po kilku minutach) to pracuje równomiernie na luzie (bez dodawania gazu). Można gazować i nie gaśnie. Co ciekawe jak nie da się odpalić
rozrusznikiem, z kopniaka odpala za 1wszym albo drugim razem. Nie gaśnie gdy dodaję gazu na luzie,
ale gdy wcisnę sprzęgło, wbiję jedynkę i ruszam - moto rusza, jedzie, ale dławi się za chwilę, nie przyspiesza mimo dodawania
gazu i zgaśnie jak nie wcisnę sprzęgła. Gdy w porę nacisnę sprzęgło - nie zgaśnie, ale jak ruszam - znów się dławi.

Raz strzeliło mi z wydechu i potem dobrze pojechał (za jakiś czas problem wrócił).

Problem nr 2 - czasem sama potrafi wskoczyć dwójka. Moto jest na luzie, na sprzęgle, a tu pyk - dwójka nie wiadomo skąd.
Może regulacja sprzęgła?

Paliwo w baku jest, kranik na ON (czyli do dołu). Ruszać umiem - nie chodzi o zbyt szybkie puszczanie sprzęgła.

Spróbować mu podkręcić wolne obroty? Jakie powinny być prawidłowe? Podobno ustawia się na ciepłym silniku i z włączonymi światłami.

Gdy już jedzie jest ok - zbiera się, śmiga pięknie, dobiłem do około 70 km/h na 5-tce, dalej nie chcę kręcić (docieram).
Coś mi się wydaje, że jak postoi przez noc to ładnie odpali i nie będzie gasł/przerywał, ale problem powróci po 10-15min jazdy.

Pierwsza przejażdżka i takie akcje...
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Motocykl: Benyco BR125

Re: Benyco BR 125 gaśnie i przerywa

Postautor: eNgine dodano: 28 sie 2015, 12:51

Stawiam na jakiś syf w gaźniku/paliwie, ale możliwości może być sporo. Warto sprawdzić filtr powietrza, szczelność kroćca filtra powietrza, przerwę na świecy i jej kolor oraz iskrę. Co do wężyka zwisającego - to jest najprawdopodobniej zabezpieczenie przelewowe (gdy w gaźniku będzie za dużo paliwa i zawór nie odetnie to nadmiar poleci tym wężykiem zamiast na silnik) lub odpowietrzenie baku/akumulatora. Co do 2 - jeśli wyskakuje to pewnie nie wbiła się do końca, pomóc może podciągnięcie linki sprzęgła lub sprawdzenie dokręcenie cięgna/wodzika.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: motorsykkel dodano: 28 sie 2015, 13:06

Dziękuję eNgine! Spróbuję posprawdzać
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Postautor: Peliks dodano: 28 sie 2015, 19:08

To wygląda tak jakbyś na pełnym ssaniu jeździł. Pozdrawiam. Peliks.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: motorsykkel dodano: 28 sie 2015, 19:13

Problem rozwiązany - to była świeca.

Pojechałem do serwisu, po drodze zgasł ze dwa razy.
Panowie z serwisu znaleźli przyczynę w minutę czy dwie :-D

Wymienili od ręki świecę na NGK i silnik zaczął pracować bardzo ładnie, równo i moto śmiga pięknie!

Polecam salon i serwis
A.S. Moto, Dębe Wielkie, Ul. Warszawska 9a

:motor:
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Postautor: Snajper dodano: 29 sie 2015, 00:20

Sprawdź sobie jak przebiegają przewody pod tylnym błotnikiem (te od kierunkowskazów) Jeśli zwisają warto je zabezpieczyć i "podwiązać" pod błotnikiem, bo choć przestrzeń między kołem a błotnikiem jest duża z czasem może dojść do przetarcia tych przewodów, kiedy dotkną opony.
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: motorsykkel dodano: 29 sie 2015, 06:25

Nie widzę przewodów pod błotnikiem, pewnie idą nad
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 29 sie 2015, 08:04

motorsykkel pisze:Nie widzę przewodów pod błotnikiem, pewnie idą nad

No to jest szansa że przynajmniej jeden importer czyta co piszą ludzie i wprowadza poprawki na bieżąco.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Snajper dodano: 29 sie 2015, 11:27

motorsykkel pisze:Nie widzę przewodów pod błotnikiem, pewnie idą nad

Przewody wchodzą spod kanapy, a potem dzielą się na trzy przewody - jeden do tylnej lampy, a dwa do bocznych kierunkowskazów. Każdy z nich powinien być przytrzymywany przez blaszkę we wnętrzu błotnika. Jeśli zerkniesz od spodu przy tylnym kole, na pewno je zauważysz. Jeśli jednak nie zwisają, najprawdopodobniej są prawidłowo zamocowane. Napisałem dlatego, bo sporo osób kupujących Br-ki (czy Benki ;) jak mówią niektórzy) musiało poprawiać ich mocowanie, lub szybko jechać do serwisu po przetarciu przewodów.

Ciekaw jestem jak tobie będzie się sprawował ten motorek. Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony (obecnie 2300 na liczniku) Jedyna poważniejszą wadą z jaką się spotkałem to prędkościomierz, który po 1500 km przestał zliczać kilometry. Okazało się, że wykrzywiła się zębatka (plastikowa). Nie wiem, może ja mam akurat takie szczęście. W każdym razie zamiast wymieniać na taki sam licznik założyłem taki z metalowymi "bebechami" ale niestety czarny, więc muszę poczekać do końca gwarancji i zmienić obrotomierz na czarny, a kontrolki poprzerzucam. Światła długie (mam gotowe miejsce w prędkościomierzu), a kierunki i luz pod wskaźnikiem biegów. Będą wtedy bardziej czytelne.
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: motorsykkel dodano: 29 sie 2015, 17:06

Zaraz sprawdzę dokładnie, szykuje się przejażdżka :D
----
中国摩托车俱乐部
Awatar użytkownika
motorsykkel