Zapomniał Wół, czyli starzy motocykliści radzą nowym :-)

Re: Zapomniał Wół, czyli starzy motocykliści radzą nowym :-)

Postautor: to.st dodano: 05 gru 2014, 23:29

DaJan pisze:ma. i wypasioną fure... :D

Witaj :)
Widzę, że pilnie temat śledzisz.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: artk2 dodano: 05 gru 2014, 23:29

Gixer pisze: Co nie zmienia faktu że nasi ustawodawcy są nie fair dla tych co muszą robić egzaminy na kat A1 gdzie męczą się na placach wordowskich a inni dostają to za to że jeżdżą sobie puszką

A teraz rozumiem, gdzie boli... Bo musiałaś sama robić i wiele wysiłku Cię to kosztowało, a ktoś dostaje za darmo. Polecam dystans do rzeczywistości i sprawiedliwości w szczególności, a poza tym trochę więcej optymizmu i mniej zawiści. Chyba musiałaś bardzo ciężko przechodzić kurs prawa jazdy...
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Starling

Postautor: Gixer dodano: 05 gru 2014, 23:30

artk2 pisze:
Gixer pisze: Co nie zmienia faktu że nasi ustawodawcy są nie fair dla tych co muszą robić egzaminy na kat A1 gdzie męczą się na placach wordowskich a inni dostają to za to że jeżdżą sobie puszką

A teraz rozumiem, gdzie boli... Bo musiałaś sama robić i wiele wysiłku Cię to kosztowało, a ktoś dostaje za darmo. Polecam dystans do rzeczywistości i sprawiedliwości w szczególności, a poza tym trochę więcej optymizmu i mniej zawiści. Chyba musiałaś bardzo ciężko przechodzić kurs prawa jazdy...

Nie dlaczego ma mnie to boleć i dlaczego sądzisz że boleśnie przechodziłam kurs.. ?egzamin zdałam za pierwszym razem.. ja chętnie poszła bym do wordu jeszcze raz robić egzaminy na moto :)
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: Michał_66 dodano: 05 gru 2014, 23:35

to.st pisze:To w takim razie miej pretensje do ustawodawcy, a nie do posiadaczy kategorii B, którym ów ustawodawca zrobił dobrze!?

ja nie mam pretensji do posiadaczy kat B jest przepis to z niego korzystajcie mam tylko nadzieję że z puszek na motocykle przesiądą się kierowcy którzy mają trochę oleju w głowie ( chociaż jak już wcześniej wspomniałem i wśród motocyklistów są oszołomy ) a że przepis mi się nie podoba to mam pretensje do ustawodawców a nie do kierowców kat B a ma prawo mi się nie podobać :D wolny kraj :D :D :D
Michał_66

Postautor: jurek1306 dodano: 05 gru 2014, 23:35

A się naczytałem :D
Z pewnością większa ilość motocyklistów to większa ilość wypadków - to minus. Ale na plus jest to, że większa ilość motocyklistów zmusi kierowców puszek do większej uwagi i tego odruchu patrzenia w lusterka. I oby nigdy nikomu nie zabrakło oleju w głowie bo tutaj szlifów się nie robi :) Wszystko ma swoje dobre i złe strony a co przyniesie ta ustawa czas pokarze. Trzeba być dobrej myśli i wierzyć w ludzi.
Awatar użytkownika
jurek1306
Forumowicz

Motocykl: Benelli BN 251
Komunikator: 1501844

Postautor: DaJan dodano: 05 gru 2014, 23:46

I...sobie to zapamietałem...jezdzij tak -jak by Cie kazdy uzytkownik drogi chciał zabic...z rozumkiem ...nie mózgiem...bo mózg ma prawie kazdy-rozumek nie koniecznie.... :D pozdro...duzo prezentów zycze...jak byliscie grzeczni... ;p
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: to.st dodano: 05 gru 2014, 23:56

Gixer pisze:. nie,nie posiadam z własnego wyboru i widzi mi sie ;) (a teraz czekam na atak że po prostu zazdroszczę)

Akurat nie miałem takiego zamiaru, choć widzę, że chętni już są :(
Chociaż informacja, że posiadacze kategorii A dostali z automatu prawo do jazdy :autko: też by mnie wyprowadziła z równowagi. Zwłaszcza, ze przez wiele lat uczyłem innych jeździć i mogę powiedzieć to samo. Nie każdy się nadaje na kierowcę samochodu.

Postautor: Gixer dodano: 05 gru 2014, 23:59

to.st pisze:
Gixer pisze:. nie,nie posiadam z własnego wyboru i widzi mi sie ;) (a teraz czekam na atak że po prostu zazdroszczę)

Akurat nie miałem takiego zamiaru, choć widzę, że chętni już są :(
Chociaż informacja, że posiadacze kategorii A dostali z automatu prawo do jazdy :autko: też by mnie wyprowadziła z równowagi. Zwłaszcza, ze przez wiele lat uczyłem innych jeździć i mogę powiedzieć to samo. Nie każdy się nadaje na kierowcę samochodu.

nie ma sie co obrażać skakać do gardeł i obrażać sie za "oszołomy z kat B" każdy będzie miał swoje obiekcje i bronił swego ;) ..byle do wiosny bo brak moto ewidentnie nam nie służy :((
nie sztuką jest jechać,sztuką jest jeździć
Gixer
Klubowicz

Motocykl: Honda CBR

Postautor: artk2 dodano: 06 gru 2014, 00:00

Deamiens pisze:artk2, muszę, po prostu muszę. Wytłumacz mi proszę, biorąc pod uwagę że nawet masz zamiar wykupić sobie jazdy doszkalające (czy jak to zwał) - co cię powstrzymuje przed zrobieniem prawa jazdy kat. A? I tak na 90% nie miną 3 lata nim uznasz, że 125 to jednak mało i to A trzeba zrobić. Robiąc A już teraz, raz - odpada Ci problem znalezienia sensownego pojazdu, bo pula dostępnych znacznie się zwiększa (no, albo robi się jeszcze większy problem co wybrać...). Dwa - odpadają również wszelkie dziwne limity - czy to w kwestiach mocy, czy możliwości poruszania się poza granicami. No chyba że chcesz kupić 125 tylko po to, żeby przejechać z jednego końca miasta na drugi do pracy i zredukować czas z godziny w samochodzie do 20 min na motocyklu. To wtedy fakt - utrzyma się w ruchu miejskim znacznie łatwiej niż większość 50ccm (pomijając rzeźbione AM6) i nie trzeba się szarpać na kursie i egzaminie.

Chętnie odpowiadam na pierwsze merytorycznie zadane pytanie! Dlaczego 125, a nie prawo jazdy A?
1. Nie mam czasu na robienie PJ. Mam pracę, która wymaga 80% czasu dobowego. Do tego mam dziecko, które zajmuje pozostałe 20%. To oczywiście przesada. Chodzenie na kurs jest wykluczone z tych powodów. Poza tym nie wiem, czy zdałbym przepisy ruchu drogowego :D Mam już załatwione, że instruktor dostosuje się do mnie.
2. Ustawodawca dał taką możliwość, więc byłoby porutą nie skorzystać.
3. Poruszam się samochodem od 23 lat, jeżdżę wolno :D naprawdę, nigdzie mi się nie spieszy.
4. Chcę poczuć motocyklową przygodę.
5. Chcę się najpierw wprawić w jeździe na moto. Potem się zastanowię.
6. Moc 10-14 KM i prędkość maksymalna 80-100 km/h w pełni mnie satysfakcjonuje i nie chcę więcej.
4. Stać mnie na niedrogie moto, w granicach do 8k.
5. Przyjmuję, że mi się nie spodoba i porzucę motocyklizm tak szybko, jak zapałałem do niego miłością (zresztą ukrywaną od dawna). Nie będzie rozczarowania i ruiny budżetu.
6. Nieprawda, że tylko po mieście. Ludzie podróżują na 125 tysiące kilometrów. Wszystko zależy od nastawienia... Czy chcesz być szybko, czy po prostu być.
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Starling

Postautor: to.st dodano: 06 gru 2014, 00:04

Michał_66 pisze:ja nie mam pretensji do posiadaczy kat B jest przepis to z niego korzystajcie mam tylko nadzieję że z puszek na motocykle przesiądą się kierowcy którzy mają trochę oleju w głowie ( chociaż jak już wcześniej wspomniałem i wśród motocyklistów są oszołomy ) a że przepis mi się nie podoba to mam pretensje do ustawodawców a nie do kierowców kat B a ma prawo mi się nie podobać :D wolny kraj :D :D :D

A wiesz, że odkąd dostałem możliwość jazdy na moto zacząłem zwracać uwagę, źle mówię, widzieć motocyklistów. Jak również to co potrafią wyczyniać puszkarze żeby im/nam utrudniać żywot na drodze.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne