autor: majsterklepka dodano: 30 paź 2014, 09:51
Właśnie trafiłem na kilka ogłoszeń - okazuje się, że salon (i to nawet nieźle zaopatrzony) mam pod nosem: na Modlińskiej w Wawie (mieszkam 2km od niego!!! a nawet nie wiedziałem o tym). Chyba czas zrobić wycieczkę i przymierzyć się do kilku moto.
Co do lampy: sugestia ze sprawdzeniem wydaje mi się sensowna. Pomysł z żarówką zaś rozsądny, ostatecznie 16zł to żaden problem, nawet gdyby miało się nie sprawdzić w praktyce.
Poczytałem sobie nieco o "jakości wykonania" i dochodzę do wniosku, że JUNAKI są dobrym wyborem, chyba nawet lepszym od ROMET'a.
Z wniosków: wszędzie spotykam jednogłośne opinie, że "123" to najdojrzalsza i najmniej awaryjna opcja. Kilka osób na forum junaka bardzo pozytywnie wypowiadało się o komforcie jazdy. Znalazłem kilka opcji przeróbek (w tym dyszę ze standardowej 90' na 105' dzięki czemu autor zlikwidował problem duszenia się motorka ze względu na za małą dawkę paliwa przy 7k obrotów - po wymianie pociągnął Junaczkiem koło 120km/h i dociągał do 8,5k rpm). Wymiana zębatki na 16' - standard... W odpowiedzi na jeden z pierwszych postów: TA KOMPENSACJA DRGAŃ MA BARDZO DUŻE ZNACZENIE W PRAKTYCE. Co więcej, wyższą kulturę pracy daje rozrząd na łańcuchu!!! Pytanie jak z trwałością łańcucha i napinacza w tym modelu? Co więcej: hamulce. Tarcza się nie zacina a z bębnem zdarza się.
Znalazłem info o zakleszczającej się skrzyni biegów przy redukcji... Ktoś potwierdzi? Ponoć trzeba wyczuć temat i jak się wyczuje, nie zdarza się.
Z tego co czytałem o 122 - najprostsza konstrukcja, niestety nie pozbawiona WAD. Największa zmora to DRGANIA SILNIKA co w połączeniu z "oszczędnościami" na etapie konstrukcji powoduje problemy:
1. gilotynowanie szpilek kolektora wydechu - silnik DRGA, wydech jest NIEDZIELONY i na sztywno łapany w ramę. Zmiana szpilek na trwalsze nic nie daje, ścina je!
2. drgania przenoszą się na ramę. Na wysokich rpm można plomby zgubić
3. coś czytałem o hamulcach, że tu są jednotłoczkowe, w przeciwieństwie do 123' gdzie są na dwa tłoczki
4. czytałem o cieknących zbiornikach paliwa...
Niniejszym czuję się utwierdzony w przekonaniu, że 123 na 1 miejscu. 122 wykreślam. ZK125 2 miejsce. Tak wygląda lista do momentu przymiarki.