close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Benyco Dark Star

Re: Benyco Dark Star

Postautor: piotrek dodano: 18 wrz 2014, 11:09

cześć. Ja zapalam tak ; ssanie do oporu - rozruch - w momencie kręcenia rozrusznika lekko gazu - gdy silnik zapali przytrzymuje go na gazie a ssanie na pół - po około 20s ssanie zamykam puszczam gaz moto chodzi. bez ssania i gazu [ kombinacja] mi nie zapali a w opisany sposób od strzała.[ A tak z humorem to spróbuj podejść do moto zatańczyć podskoczyć i zaklaskać poprawić mu humor na dzień dobry ,a i na co dzień dużo z nim rozmawiać.] Trzeba go wyczuć bo każdy pewnie zapala inaczej kwestia ustawienia gaźnika, zapłonu itp. Zobacz Marek jak u Ciebie jest skręcony przedni błotnik z teleskopem, Jeżeli nie masz podkładek [ płaskie trochę większe niż otwór- fasolka] między błotnikiem a teleskopem to załóż , bo ja nie miałem i popękał mi błotnik przy otworach od wibracji chyba . Miej to złożone tak teleskop podkładka błotnik podkładka śruba. Patrząc na to wszystko przy obecnej mojej małej wiedzy ma temat moto to wolałbym chyba odebrać go w kartonie i sam skręcić ,bo tyle godzin co ja spędziłem poprawkach to moje, a mówią oj,, chinol fajans'' może i nie jest górnych lotów ale ja stwierdziłbym że 75% tego jest winien servis dealer tzw kużnia przydrożna. _bezradny . pzdr
piotrek
Forumowicz

Motocykl: hyosung gt 125

Postautor: Marek dodano: 18 wrz 2014, 15:07

Ok,będę miał na uwadze.
Marek
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm

Postautor: Marek dodano: 20 wrz 2014, 20:12

Mam takie pytanie , czy rodzaj oleju silnikowego ma duże znaczenie,tzn musi być olej dedykowany do motocykli SAE 10W 40,czy moze byc samochodowySAE 10W 40.Moze glupie pytanie ale co tam.
Marek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 20 wrz 2014, 20:31

Marku, temat rzeka jest tutaj:http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=1076&hilit=jaki+lej
Jinlun Lucy przejechał 80tyś.km na silnikowym samochodowym ale po 65tyś. zaczęła wyć skrzynia która w końcu się posypała.
Amerykanie leją nagminnie też samochodowy i niby nic, ale...

Wydatek 35zł co 2tyś. km to znowu nie taki wydatek a śpisz spokojnie.
Po za tym można kupić olej platinum moto 4 t 10w40 w jakieś hurtowni za 70zł za 4 litry.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Marek dodano: 20 wrz 2014, 21:02

:D To nie chodzi absolutnie o pieniądze tylko gdzieś czytałem że ktoś lał orlen platinum półsyntetyk samochodowy.Z czystej ciekawości zapytałem w sumie i tu i tu jest silnik 4t.
Marek
Forumowicz

Postautor: Arcon dodano: 21 wrz 2014, 10:23

Główna różnica polega na dodatkach w oleju samochodowym, które (teoretycznie) w moto mogą spowodować ślizganie się sprzęgła.
Arcon
Forumowicz

Postautor: Marek dodano: 25 wrz 2014, 10:10

Już sam nie wiem co o tym sądzić,gażnik oczyszczony świeca w kolorze bardzo ciemny brąz,a on jednak nie zchodzi ze spalaniem poniżej 3,4l/100 :wrr: .I jeszcze dzisiaj po kilku dniowym postoju na ssaniu nie chciał zapalić , bez ssania z trudem ale zaskoczył.I to dopiero temperatury niezbyt niskie,co będzie jak temperatura spadnie w okolice 0.To ,to ma chyba moduł ,to może on odpowiada za te wybryki :mur:
Marek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 25 wrz 2014, 14:04

Takie pytanie, zakręcasz kranik jak parkujesz motocykl?
Ja zakręcam tylko na zimę.

W Romecie zakręcałem kranik jak wiedziałem że przez tydzień nie pojeżdżę, ale po tym okresie czasu najpierw po odkręceniu kranika czekałem z 2-3 minuty aby się gaźnik zapełnił benzyną (tutaj nie ma jak w komarkach i wskach przycisku do "tipowania"). Potem kilka razy kopałem kopką bez zapłonu, a potem palił od strzała.
Być może nie udało się zapalić na ssaniu bo nie miał paliwa w gaźniku, jak już pokręciłeś chwilę paliwo się pojawiło i zapalił.

Przy następnym razie możesz jeszcze zatkać wlot filtra powietrza ręką (powinien być pod którymś z boczków) i próbować odpalić, wtedy będziesz wiedział czy ssanie działa prawidłowo. Po prostu ręcznie je symulujesz.

Moduł na to nie powinien mieć na to wpływu, co ze spalaniem to nie wiem, ile masz km przejechanych.
Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma coś podobnego .Może one tyle palą?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: Marek dodano: 25 wrz 2014, 14:25

Kranika nie zakręcam wogóle,jak już zapalił dodałem ssania na pół to zgasł. Od początku jak siedzę na nim lub stoję obok (na postoju silnik wyłączony)to czuć trochę paliwo.Przejechane do dziś 890km.Bo wg.instrukcji od ciebie dla tego silnika to spalanie winno być w granicach maks. 2,8-3,0 l/100.
Marek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 25 wrz 2014, 14:33

Z tego co pamiętam to sprawdzałeś działanie ssania. Bo tylko to mi przychodzi do głowy. Może ktoś inny ma jakieś pomysły.
Mój romet z tym silnikiem nigdy nie wziął więcej niż 3.1l/100km. Tyle że przypuszczam że Benyco jest cięższy niż romet 125. Do tego może szyba?
To w sumie tylko 0.5litra więcej.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle