Smarowanie łańcucha.

Re: Smarowanie łańcucha.

Postautor: kalin20 dodano: 15 lut 2013, 23:03

Osobiście wolał już bym zrobić to raz a porządnie, bo koszta wcale nie są takie duże ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: dorplas dodano: 16 lut 2013, 02:28

szubiszu pisze:a czy są jakieś przeciwwskazania aby na x-ringa itp. stosować przekładniowy ? Gdzieś, kiedyś przeczytałem, że na tego typu łańcuchy to tylko spray-e, a na zwykłe to Hipol.
przeczytałeś typowe informacje wyczytano-zalecane, czy zalecane przez producenta łańcucha dane w sieci, mam łańcuch x-ringowy, od nowości używam olej przekładniowy, mam na kulane na tym łańcuchu ponad 20 tyś, mój sprzęt ma sporą moc i tendencje jakby nie patrzał na wyciąganie łańcucha, ale... pierwsze naciągania łańcucha i to tylko odrobinę miałem po ok 8 tysiącach km, nic się nie dzieje z uszczelnieniem x-ring, jest czysty, to żeby używać do takowych łańcuchów spray to tylko i wyłącznie siła producenta, a wiadomo towar musi się sprzedawać, zbudowałem oliwiarkę samoczynną połączoną z elektroniką i dawkowaniem jak się komu podoba, założyłem już kilka sztuk tej oliwiarki w KCM, i spisuje się nieźle. Myślę tylko o tym aby uzupełnić raz na spory czas zbiorniczek olejem, cała moja praca z łańcuchem, nie trzeba myć, czyścić cackać, itp.
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Peliks dodano: 16 lut 2013, 12:02

Miałem kiedyś na forum taki temat :
A T Ł - Automatyczne Smarowanie Łańcucha.
Ale "ktoś" go usunął i został szczątkowo przeniesiony tu :
viewtopic.php?f=8&t=2307&hilit=automatyczne+smarowanie+%C5%82a%C5%84cucha#p52853
A tu są moje zdjęcia. http://chomikuj.pl/Peliks/Galeria/A+S+*c5*81
Tyle wystarczy zrobić aby całkowicie zapomnieć o smarowaniu łańcucha. Pozdrawiam. Peliks.
P.S. Dodam że zrobiłem trzy takie zestawy i wszystkie działają bezawaryjnie.
Awatar użytkownika
Peliks
Klubowicz

Motocykl: Burgman AN400 K9
Tel. kom.: 662066637

Postautor: mike_russ dodano: 16 lut 2013, 17:52

dłubiąc elektrykę przy Dzikusie, przewiduję już miejsce na taką smarowniczkę - osobne zasilanie przez przekaźnik uruchamiany gdy przy włączonej stacyjce gaśnie kontrolka neutrala. Da się to zrobić, gdyż czujnik biegów podaje kolejno masę na każdą z kontrolek- od luzu po "5". Teoretycznie można by uzależnić intensywność smarowania od wrzuconego biegu -ale to już wyższa elektronika ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: DaJan dodano: 16 lut 2013, 18:50

Szacun...ja tam intensywność smarowania zwiekszam...biorac wiekszy pędzelek.... :D pozdro... :motor:
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: Hawk1985 dodano: 08 maja 2015, 08:13

Podbije może temat bo mam kilka pytań

Co do smarowania łańcucha nie mogłem zrozumieć czemu polecacie hipol zamiast smarów/sprayów do łańcucha, ale doczytałem że po hipolu się nie rozciąga.
Nie bardzo to rozumiem
Obrazek
... ale zaakceptowałem ten fakt.

Tak na chłopski rozum wydaje mi się że hipol może bardziej łapać zanieczyszczenia od sprayów, tego się boje.

teraz pytania:

1) jaki Hipol stosować? w pracy mam Hipol ZC 40 i Hipol do skrzyni, któryś się nada czy kupić o jakichś konkretnych parametrach?

2) przed smarowaniem pisaliście że należy rozgrzać łańcuch, moje pytanie czy pierw go przeczyścić (podczas przejażdżki w celu rozgrzania może złapać jakieś farfocle się znów ubrudzić) czy pierw rozgrzać?

3) ile muszę przejechać aby rozgrzać łańcuch? ;P 1, 2, 5km ?

4) czyścić go lepiej szczotkami do łańcuchów takiego typu http://motoprym.home.pl//pub/allegro/JM ... 010780.jpg czy rajstopom tak jak pisał Luca

5) smarować pędzelkiem czy może jakąś oliwiarką?

Z góry dziękuje za pomoc
Jawa 20 -> ... -> KSL 125 -> XL650V -> DL650 -> XF650 -> DL650 -> Fuoco 500 -> F650+VX800 -> DL650
Awatar użytkownika
Hawk1985
Forumowicz

Motocykl: DL650

Postautor: beniamin82 dodano: 08 maja 2015, 08:46

1) jakikolwiek olej przekładniowy. Spraye są do łańcucha o-ringowego.
2) ja smaruję po powrocie z pracy, 16km. A łańcuch czyszczę raz do roku... za 100zł które kosztował nie będę sobie takiej roboty robił co tydzień :-).
5) pędzelek tańszy, ale znając twoje zamiłowanie do majsterkowania to i tak prędzej czy później zrobisz oliwiarkę :-).
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: dorplas dodano: 08 maja 2015, 09:21

Hawk1985 pisze:2) przed smarowaniem.........należy rozgrzać łańcuch.....
:wielkieoczy: ciekawe twierdzenie, albo opalarką by go może traktować dla rozgrzania :rotfl:

zamontuj oliwiarkę automatyczną i masz po każdym problemie który napisałeś, syf, piach klei się właśnie do sprayów i spraje ciężko umyć, zapychają łańcuch, olej zaś na bieżąco myje, konserwuje, smaruje łańcuchy bez o-ringowe, o-ringowe i jakie tam sobie wyobrazicie, odkąd mam oliwiarkę nie wiem że w ogóle mam łańcuch, no może poza trochę ubrudzoną felgą czy błotnikiem, ale i na to są rady :) jeśli bez oliwiarki posmaruj po prostu pędzelkiem i tyle, a w jakiej częstotliwości to będziesz widział po łańcuchu lub co np 300 km, lub jak wolisz przed każdą jazdą, zimny czy ciepły, olej najlepiej przekładniowy np 80w90, a hipol? dobry i tani ;)

coś mi się wydaje że nie czytałeś całego tematu ze zrozumieniem :czapa:
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: dito dodano: 10 maja 2015, 13:22

hmmm mam troszkę inne zdanie :). Smarowałem hipolem co 300 - 400 km, bo później już było słychać w czasie przetaczania jak pracuje łańcuch i wszystko było zachlapane. Teraz kupiłem smar s100, najpierw wyczyściłem łańcuch jakimś sprayem do łańcuchów i czysty łańcuch spryskałem s100. Przejechane 560 km od tego momentu i na łańcuchu nie ma syfu (sam jestem tym zaskoczony, bo około 200 km po szutrach) na hipolu już by było pełno piasku. Podczas przetaczania motocykla i w czasie jazdy nadal nie słychać pracy łańcucha. Zobaczymy jak z żywotnością zestawu :).
Kiedyś próbowałem castrola i jeszcze jakiś i wróciłem do hipola, aż do teraz.

Aha, olej do pilarek nie nadaje się łańcuchów motocyklowych ponieważ zawiera dużo więcej środków czyszczących i jest zbyt "agresyny) dla oringów, po prostu je rozpuszcza.
Awatar użytkownika
dito
Forumowicz

Motocykl: Aprilia Pegaso
Tel. kom.: 792998668

Postautor: Diabliczka dodano: 10 maja 2015, 13:39

dito pisze:Teraz kupiłem smar s100, najpierw wyczyściłem łańcuch jakimś sprayem do łańcuchów i czysty łańcuch spryskałem s100.

Ten w sprayu?
Awatar użytkownika
Diabliczka
Forumowicz

Motocykl: Junak 122 RS

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...