Jakie moto po chińczyku?

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: LEFTHANDY dodano: 20 lis 2008, 02:22

falcone pisze:Darekdoc mylisz się. Bandit posiada chłodnicę (jak i również moja dywersja)
LEFTHANDY herrmannek chyba raczej nie będzie jeździł na kole więc nie wiem dlaczego proponujesz mu streeta.

A po co mu zarżnięty sporciak?
Streetem się zajebiście jeździ po mieście zwłaszcza wchodzi w zakręty.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: LEFTHANDY dodano: 09 gru 2008, 04:35

Herrmanek, spójrz no tutaj.

http://www.autotrader.pl/details,30781,106927005.asp

Jak nie znałem jeszcze chińskich sprzętów to szukałem tego właśnie. Cholernie chciałem coś takiego mieć.
Jedna z wad to to, że zasysa olej i trzeba co jakiś czas uzupełniać. Szkoda, że nie produkują już. Prosty jak budowa cepa.
Ehhh, może kiedyś Chinole go skopijują...
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: daro dodano: 09 gru 2008, 14:37

LEFTHANDY pisze:Herrmanek, spójrz no tutaj.

http://www.autotrader.pl/details,30781,106927005.asp

Jak nie znałem jeszcze chińskich sprzętów to szukałem tego właśnie. Cholernie chciałem coś takiego mieć.
Jedna z wad to to, że zasysa olej i trzeba co jakiś czas uzupełniać. Szkoda, że nie produkują już. Prosty jak budowa cepa.
Ehhh, może kiedyś Chinole go skopijują...

Mi też się z wyglądu podoba ale z tego co wiem to podobno taka jednocylindrówka ma duże drgania.Za to ponoć pięknie brzmi.
A najlepiej poznać opinie użytkowników.Te opinie http://grupy.scigacz.pl/Virago,vs,Savage,2,399412,2006_08.html raczej wybiły mi go z głowy.
I produkują do dzisiaj.Ten jest piękny i nowy http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1051536
A tutaj to,co mnie przeraża w kupnie starego Japońca http://moto.allegro.pl/item496309210_suzuki_ls_650_savage_dzikus_stan_b_dobry_dodatki.html
Gościu,jeżeli oczywiście nie kłamie władował 3 tysie na naprawy nie licząc olejów,filtrów,opon i t.p.A oddał by pewnie za 6.I to jest wbrew pozorom bardzo częsty scenariusz.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: herrmannek dodano: 09 gru 2008, 15:24

Jakiś czas myślałem o Dzikusie, przeszło mi od razu jak zobaczyłem moto na żywo... To jest maleństwo śmiesznie ludziska na tym wyglądają...
herrmannek

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: herrmannek dodano: 09 gru 2008, 18:45

Rzeczywiście z tej perspektywy i z tym kolegą nie najgorzej to wygląda :)
herrmannek

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: LEFTHANDY dodano: 10 gru 2008, 23:33

Jest gabarytów mojej Rude Bettie. A z tych opisów użytkowników wynika jedynie, że awaryjność ma porównywalną z Chinolami i tyle.

falcone pisze:Kumpel posiada jeszcze Chińczyka i jest zarejestrowany w KCM :))

Który to kumpel? No to może niech kumpel się wypowie w temacie jako właściciel omawianego sprzęta?
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: Małki dodano: 11 gru 2008, 19:33

Witam wszystkich !
Kolega Falcone zamieścił moje zdjęcie na savażu.
Już piszę trochę o tym moto oczywiście jestem jeszcze posiadaczem Motobi Wektora 150. I tak szczerze doznania po przejechaniu około 500km savażem.
Po pierwsze i chyba najważniejsze sztywność całego moto - Jak wsiądę na Wektora to tak trochę jak na galaretce się jedzie naprawdę sztywność konstrukcji to inna liga.
Moc naprawdę jest kolosalna różnica a w szczególności moment obrotowy - to oczywiste pojemność.
Prowadzenie motocykla - Nie widzę praktycznie różnicy oba łatwo się prowadzą i są przyjemne ( pomijając wibracje w Wektorze i "gibką" konstrukcję)
Kwestia wyglądu - Ja mam 173cm wzrostu i uważam że savaż jest w sam raz dla mnie ok 10 kg cięższy od Wektora - no na pewno wygląda się na nim lepiej niż na chińskiej 150.
Koszty - no tu zdecydowanie wygrywa Wektor spalanie ma 3,1 - 3,2 litra, savaż spalanie ok 4,0 litra, no oczywiście cena części to do chińskich są tańsze (ale nie jest to cena adekwatna do jakości) używane moto wymaga wkładu ja już włożyłem ok 1 tyś zł w przygotowanie do przyszłorocznego sezonu ( stelaże, sakwy, olej, filtry, opona tył, świeca, daszek na lampę, ...)
Jakość wykonania no tutaj to Wektor zdecydowanie przegrywa - chromy a w zasadzie nikle chińskie to prawdziwa porażka wektor już ma ślady korozji niklów na bagażniku jak pokazałem zdjęcia wektora z wszystkimi chińskimi dodatkami koledze to powiedział że to chyba moto dla hydraulika :) bo tyle tam rurek.
Śruby - co do silnika Wektora to nie mam zastrzeżeń ale reszta to jakaś zbierania z podłogi :) gwint inny trzeba uważać aby nie przekręcić materiał słaby zarówno rama jak i śruby.
A teraz najważniejsze - cena zakupu nowy savaż kosztuje ok 15 tyś ( przywieziony ze stanów ) mój używany rok 98 kosztował 6 tyś , no a nowy Wektor kosztował mnie 4,1 tyś zł i to tu jest cała różnica nie można adekwatnie porównać obu motocykli wiadomo jaka cena taka jakość.

Na koniec mogę dodać iż chińskie moto nie jest złe i jeżeli ktoś dysponuje małym budżetem to zakup nowego chińczyka w cenie ok 4 tyś zł ( jakiś rocznik starszy ,promocja ) nie jest złym wyborem.
No chińskie moto w prawdzie trzeba trochę fabrykę na początku poprawić ale to każdy uczyni w swoim zakresie sam ( posmarować wahacz, zmienić wkład lampy z przodu, systematycznie dokręcać, itp..)
Dodam iż Wektor był (no jeszcze jest) moim pierwszym moto i naprawdę jako pierwsze moto to idealny aby zapoznać się z tematem jazdy motocyklem ale jak kupiłem savaża to zacząłem dostrzegać różnice o których wspomniałem powyżej.

Dodam iż zawsze będę miał sentyment do chińskich motocykli i uważam je za WARTE SWOJEJ CENY oczywiście do zakresu cenowego 5 tyś po przekroczeniu tej granicy cenowej to radzę się zastanowić nad używaną Japonią.
Obrazek[/img]
Obrazek
[/img]
Mam nadzieje iż swoimi uwagami nie uraziłem posiadaczy chińskich moto, a jeżeli uraziłem to sorki.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, 23:29 przez Małki, łącznie zmieniany 4 razy
Małki

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: daro dodano: 11 gru 2008, 19:58

Dziękujemy za bardzo ciekawą opinię.Czyli wychodzi na to,że głupio zrobiłem kupując nowego chińczyka.Koszt zakupu 6400 zł + dodatkowe przeglądy serwisowe = 7000 z hakiem.Za to spokojnie mógłbym mieć Savage`a. Jednak jak się ma trochę pecha i kupi się japońca do remontu(np.Savage`a) to kwota może okazać się gruuubo większa.Zauważyłem również,że wszystkie chińczyki mają kilka wspólnych wad,czyli-kiepskie materiały z których są zrobione(głównie słabej jakości śruby ze ścinającymi się gwintami),słabe zawieszenia przodu motocykla(lagi potrafią dobijać na nierównościach),słabe oświetlenie z przedniej lampy(+przepalające się żarówki),notoryczne odkręcanie się wielu śrubek,nawet w najdziwniejszych miejscach,kiepskiej jakości opony z jakiegoś pseudomateriału,no i wszelkie gumowe elementy parcieją i pękają.Z tym jak zauważyłem mają problem prawie wszyscy użytkownicy chińskiej myśli technicznej.Jednak problemy te nie są aż tak dokuczliwe i da się z nimi żyć,ewentualnie jak napisałeś trzeba "poprawić' fabrykę":)
A do tego masa i wielkość motocykla.Sam jestem podobnego wzrostu co Ty,bo mam zaledwie jakieś 174-176cm(zależy od miarki,bo różnie wychodzi)i w związku z tym nie przepadam za wielkimi motocyklami,bo nie mam ochoty męczyć się z jakąś wielką i ciężką lochą;)
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: scOti dodano: 11 gru 2008, 20:59

a ja tam widze ogromna przyjemnosc jak moge docierac i dbac o motor od poczatku...
scOti

Jakie moto po chińczyku?

Postautor: Małki dodano: 11 gru 2008, 22:18

No Panowie macie rację co do tego iż posiadanie moto od początku to duży plus ma się wtedy pewność że nikt wcześniej nie miał na tym wypadku czy katował maszynę. Z używką to naprawdę trzeba zachować rozsądek i nie dać ponieść się emocjom podczas zakupu. Wiele jest ładnych egzemplarzy Japonii przywiezionych z zachodu naprawdę jak moto miało jeszcze jednego właściciela są to piękne egzemplarze prawie jak nowe. Dysponując kwotą ok 10 tyś można mieć naprawdę ładną maszynkę np: Savage, Virago, a nawet Drag-Star, itp. Nie polecam zakupu maszyn "zmęczonych" - tańszych. Lepiej dołożyć i kupić tgzw. Liścia. Słyszałem już od kilku osób iż rocznik w moto starszych niż 10 lat to prawie się nie liczy, natomiast główną rolę odgrywa stan ogólny maszyny.

CIEKAWOSTKA PROSZĘ LUDZI O SŁABYM SERCU O NIECZYTANIE :)
KUPIŁEM MOJEGO WEKTORA PROSTO OD 'IMPORTERA' JEŻELI MOŻNA TAK NAZWAĆ OSOBĘ SPRZEDAJĄCĄ WIĘKSZĄ ILOŚĆ MOTO był to rocznik 2006 a kupowałem go na początku 2008 roku. Dogadałem się co do ceny na 3,9 tyś i przesyłka 200zł czyli razem 4,1tyś, moto było bez gwarancji ( uzgodnione podczas zakupu ) i w kartonie jak fabryka zapakowała dwa lata temu. Na fakturze którą otrzymałem widniała cena 2200 zł czyli po tyle ( najprawdopodobniej) została zakupiona jakaś większa ilość moto i to była prawdopodobnie cena po dostarczeniu moto do polski. Importer musiał tylko załatwić homologację, wyrobić kartę pojazdu, nałożyć marżę i sprzedać.
NO I JEST ODPOWIEDZ CZEMU JAKOŚĆ W CHIŃSKICH MOTO JEST TAKA SŁABA - BO ZA TAKIE PIENIĄDZE TO NIKT NIE WYPRODUKUJE ................SAMI WIECIE
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, 22:51 przez Małki, łącznie zmieniany 1 raz
Małki

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...