Dzięki za odpowiedzi, dziś postanowiłem przekonać się naocznie - odwiedziłem salon firmowy rometa i zippa. Nasunęły mi się takie wnioski: wymiary praktycznie te same - nieco inna rama i mocowanie silnika w zippie - przedstawiciel zapewniał mnie, że dzięki temu znacznie mniej wibracji przenosi się na motor, zipp nie ma gmoli ani kufrów - ale ma obrotomierz, woltomierz oraz wskaźnik biegów - do tego dużo ładniejszy moim zdaniem przedni reflektor - coś jak romet R150. Romet wydaje się znacznie masywniejszy - ale to głównie przez dużo więcej chromu oraz obudowane amortyzatory przednie, zipp za to wygląda na znacznie lepiej wykonany - podobnie zapewniał mnie sprzedawca, że części zippa i rometa pochodzą z 2 różnych fabryk, a te zippowskie "podobno" z lepszych materiałów. Sprzedawca prowadzi też serwis rometa i mówi, że zdecydowanie gorzej jest z rometem - głównie za sprawą niewiarygodnie długiego oczekiwania na części. i to w zasadzie tyle uwag.
Utargowałem dobrą cenę za rocznik 2008 zippa ravena, co mnie już ostatecznie przekonano do wyboru tego właśnie motocykla

.
Taka ciekawostka: Romet montuje już fabrycznie do każdego motocykla filtry paliwa (wcześniej tylko w skuterach) oraz obniżył oficjalnie cenę rocznika 2008 modelu R250 do 6389 zł - promocja podobno do 1 czerwca.