Oszczędności paliwa w nowych chińczykach.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Oszczędności paliwa w nowych chińczykach.

Postautor: jacek.rc dodano: 03 cze 2026, 18:42

Niedawno w czeluściach internetu trafiłem na post gościa, który wychwalał pod niebiosa innego za stworzenie i możliwość zakupu super oprogramowania do Benelli Trk obniżającego spalanie. Troszkę się nabrusiłemem tymi motorami i temat mnie zaciekawił .Bo o ile spalanie np w adv 250 myślałem , że mogło by być niższe, to z drugiej strony znając cele producenta i ich politykę , o której opowiadał Ben, to jak by mógł palić mniej , to by tak zrobili . Zmniejszenie spalania można uzyskać poprzez zubożenie mieszkanki. Nawet osiągi mogą być lepsze, ale dostajemy to kosztem podniesienia temperatury cylindra i głowicy. Jak na tym forum achów i ochów i podziękowań zadałem to pytanie, a raczej podzieliłem wątpliwościami, to jako temat ucichł . Co sądzicie , czy serio producentom zależy na przepalaniu przez klientów niepotrzebnych litrów drogiego paliwa ? Czy może celowo wzbogacili mieszankę ,żeby uniknąć wypalania gniazd zaworowych , dziur w tłokach i ogólnie usterek przegrzanego silnika?
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Re: Oszczędności paliwa w nowych chińczykach.

Postautor: zdzichu125 dodano: 05 cze 2026, 08:21

Producentom zależy na kasie i właśnie to decyduje o materiałach użytych do budowy silników. To pewnie jakiś kompromis, koszt silnika a spalanie.
Awatar użytkownika
zdzichu125
Forumowicz

Motocykl: K750, R1150RT, ROMET ADV250

Postautor: jacek.rc dodano: 05 cze 2026, 11:57

Coraz więcej piszą o wypalonych zaworach i poprzycieranych tłokach. Tak mnie właśnie zastanowiło czy przyczyna nie leży w chęci poprawiania fabryki . Z drugiej strony jest taki Cruiser , któremu 2,5 wystarczyło. Tylko , zeteTRK i większe i droższe na experymenty .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 05 cze 2026, 12:00

To jeszcze tylko dopiszę , że siedzę teraz na tym samym campie w Grecji, co 2 lata temu ADW kiem .i wprawdzie teraz mam pod dupa więcej kuni , to jechałem tyle samo czasu.
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 07 cze 2026, 00:15

Euro 5 i tak są już wystrojone bardziej w stronę ubogiej mieszanki, odjęcie paliwa skończy się podniesieniem temperatury i późniejszą awarią. Największą moc uzyskamy po dolaniu paliwa, przy AFR w granicach 13. Dlatego motocykle na wtrysku łatwo się tuninguje bo majster zwiększa paliwo i ewentualnie poprawia otwarcie przepustnicy jeśli jest sterowana elektroniczne i finito.
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Motocykl: Suzuki DR-Z4S

Postautor: NIKT dodano: 08 cze 2026, 20:34

Taka małą dygresja ode mnie co do spalania.

Mój Zipp (2015r euro 4) 125ccm na gaźniku teraz na Mazury zrobił ponad 980 km - trochę pozmieniałem w nim ale wyłącznie "kosmetyka" (jak się uda zaraz będę miał 30 tys. km).

Na trasie utrzymywałem 6200-6500 obrotów.
Prędkość po autostradzie non stop 92-98 km/h, przy wyprzedzaniu licznik pokazywał nawet 120 km/h. Brałem go od Brata leciał 85 km/h max 95 z wiatrem, z górki i z żaglem.

Spalanie robię w Excelu z każdego paragonu osobno.

W mieście pali mi 2.8-3
Mieszany 3-3.2
Ale na tej wycieczce 3,5L (bez problemu doganiałem, a nawet wyprzedzałem Yamahę 15 konną (która jechała ze mną).

W Yamaszce ta samą trasa komputer pokazywał 2,5 spalanie. (osobiście bardziej wierzę w Excel)

Kawasaki 650ccm Taty przy prędkości 110-120 łyknął 4,45L na tym samym odcinku (Excel- motorek jest na dotarciu), ale forum i internety mówią że 100 tys dla tego silnika to dopiero początek przygody.

Ps.
Keeway Cruiser jak jechałem 90-95 palił mi 2.2L na 100 km (wyliczenie - Excel) :)

Boso, ale w ostrogach.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: jacek.rc dodano: 09 cze 2026, 08:01

Post jest wrzucony właśnie po to ,żeby nowi właściciele chińskich motocykli , wiedzieli że poprawianie fabryki w tym przypadku może przynieść więcej szkody niż pożytku _bezradny . Właśnie wróciłem z Grecji i okazało się ,że przejechałem trasę , którą już przejechałem i Cruiserem i ADV-em i V- ... i dupa bolała podobnie , czasy były podobne , spalania Cruisera nic nie przebije , ale to osobny temat . Szczerze , wszystko jest w głowie . W Grecji coraz więcej widzi się tych nowych motorów zza muru ,bo oni potrzebują maszyn do konkretnego terenu . Dawniej królowały tam Transalpy ,a teraz ,że segment "starzy" producenci odpuścili jest co jest . Jednak co by nie było jeszcze raz NIE KOMBINUJCIE Z MAPAMI WTRYSKÓW . To jest oczywiście tylko moje zdanie :ojoj: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 cze 2026, 23:10

Kombinować można ale w drugą stronę, udrożnić dolot i wydech (i wcale nie trzeba katalizatorów wywalać jak każdy sądzi), a później robić mapę u tunera na hamowni. Gwarantuję że kilka kucy dojdzie a spalanie zostanie takie samo.
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Motocykl: Suzuki DR-Z4S

Postautor: jacek.rc dodano: 11 cze 2026, 07:27

Tak jak piszesz ,profesjonalny tuning jak najbardziej ,ale nie tzw. "wieś tuning" . Jeden kolega w pracy jeździł kiedyś crosem w dwusuwie . Byłem w szoku jak niekiedy opowiadał co mu się działo z silnikiem _boisie . To dziura w tłoku ,to zatarcie :zalamka: , ale on był tego świadomy i miał zawsze kilka kpl. na wymianę . Działo się tak ,bo specjalnie tak ustawiali wszystko ,żeby wydusić na maxa . Z innej beczki mam w rodzinie żużlowca i jak opowiadał jaka tam jest żywotność silnika _boisie , to dramat . Taki na starty w zawodach ,to kilkanaście biegów i trzeba wycyrklować , żeby te najważniejsze trafiały w środek życia silnika . Oczywiście one są przygotowane ,do szybkiego i sprawnego przywrócenia ich do walki .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Wróć do Wszystko na temat...