Kawasaki el 250

Kawasaki el 250

Postautor: matrix dodano: 26 cze 2012, 09:47

Witam. Zamierzam kupić sobie jakiś większy motocykl i mój wybór padł na El 250. Chciałem zawsze Drag Stara 125/250 ale nie dysponuję takimi pieniędzmi.
Mój znajomy ma ten model Kawasaki nie wiem jaki rok i przebieg, wiem jedynie że jakieś 3-5 lat temu zmienił cały rozrząd na nowy oraz gaźniki. Prędkość jaką wtedy osiągał to 140-150 wiec silnik musi być w dobrej kondycji. Chciałbym kupić ten motocykl, gdyż ten znajomy chce za niego 2000-2500zł więc jest to dużo taniej od DS. Jedyną wadą o jakiej mi mówił to bak który jest ryśnięty po tym, jak wywrócił się motocykl na postoju. Myślę że koszt malowania więcej jak 100zł nie powinien wynieść. Do tego jakieś lightbary itd i za maxymalnie 4000zł mogę mieć niezły motocykl.
Teraz do was pytanie co sądzicie o tym motocyklu i czy ktoś miał z nim jakieś doświadczenia? Wiem że jest to trochę stary motocykl ale to nie chińczyk... No i ma też spory zapas mocy ok 33KM przy spalaniu ok 5l.
Obecnie jeżdzę chopperem 72cc więc zmiana w mocy będzie ogromna.. :)

Liczę na waszą pomoc.
matrix
Forumowicz

Motocykl: Romet R-250

Kawasaki el 250

Postautor: selmen dodano: 06 lip 2012, 08:09

matrix pisze:....po tym, jak wywrócił się motocykl na postoju.
:) :D oj musisz kupić chyba parę takich motocykli po "wywrotkach na postoju" żeby się przekonać że to najczęstszy kit wstawiany kupującym...obejrzyj te moto dokładnie, bo na pewno na postoju to on nie leżał...zobacz czy jak puścisz kierę w czasie jazdy to zachowuje dalej jazdę na wprost, obejrzyj podnóżki, klamki, manetki, kierownicę czy prosta (chociaż to akurat najłatwiej wymienić) zobacz czy przednie koło jest prostopadłe do kierownicy (wszelkie odchyły mogą sugerować skrzywienie przednich lag). obejrzyj główkę ramy czy nie widać śladów zgięcia (popękany lakier, ślady malowania w tym miejscu, odkształcenia). zwróć uwagę czy boczne dekle silnika nie są przytarte bądź spawane. poobracaj kołami na stopce centralnej czy nie widać bicia góra-dół i na boki i jakiś śladó po uderzeniach na obręczach. Popatrz na napęd i jego zużycie. Sprawdź naciąg łańcucha- jeśli gościu jeździł na mocno napiętym to może być już problem z łożyskiem na wałku zdawczym, jesli jest mocno luźny sprawdź czy nie poharatał wahacza- ten model ma b. długi łańcuch i ważna jest dbałość o jego prawidłowy naciąg. Często jest tak, ze komuś nie chce się go często regulować i naciąga prawie na full. znam takich fachowców osobiście. inna sprawa to silnik- czy nie kopci, czy nie ma jakiś dziwnych chałasów jak pracuje, czy sprzegło nie bierze na samym końcu itd.
ogólnie ten model jest niezły, ma dobre osiągi i prosty silnik. dodatkowo jest do niego dobry dostęp do części i niska cena zakupu. mimo tego cena, którą podajesz jest coś podejrzanie niska.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Kawasaki el 250

Postautor: matrix dodano: 06 lip 2012, 11:13

Motocykl na pewno wywrócił się na postoju bo był przy tym mój kolego. Sprzedający chce taką małą cenę, bo jak mówi chce się tego pozbyć bo aby kurzy się i zabiera miejsce a czasu i ochoty na jazdę nie ma...
matrix
Forumowicz

Kawasaki el 250

Postautor: selmen dodano: 08 lip 2012, 19:39

oby tak było jak piszesz, mimo wszystko looknij na niego bardziej dogłębnie, ja wiem, ze jak człowiek napalony to i tak nic go nie odwiedzie od zakupu ale zawsze lepiej troszku wziąść na wstrzymanie i podejść na chłodno...powodzenia
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Kawasaki el 250

Postautor: matrix dodano: 18 sie 2012, 18:42

Teraz rozmyślam jeszcze nad sprowadzeniem Virago 535 z Niemiec gdyż tam są dużo tańsze motocykle.
matrix
Forumowicz

Kawasaki el 250

Postautor: Michoł dodano: 18 sie 2012, 21:05

Wiecznie to virago i virago. A może tak suzi?
http://moto.allegro.pl/chooper-motor-su ... 82368.html
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Kawasaki el 250

Postautor: matrix dodano: 20 sie 2012, 10:38

w tym motocyklu nie podoba mi się wydech, no i jest pojemność mniejsza. Jak kupie to chcę od razu 535 bo do 24 lat co najmniej będę nią jeździł :)
matrix
Forumowicz

Wróć do inne motocykle...