Cześć ponownie.
Zgodnie z obietnicą, piszę na co zamieniłem Rometa CRS. Prawka kat. A nie zrobiłem w tym czasie, więc padło na 125. Miałem Rometa nie sprzedawać - tak się zarzekałem ze się nie opłaca, ale wystawiłem go na portalach ogłoszeniowych, skoro to nic nie kosztuje, to niech sobie wisi, a nóż może się ktoś trafi.
Zacząłem wcześniej mówić o nie opłacalności sprzedaży CRSa, opylić go, dołożyć do 125tki i czort jeden wie ile wsadzić w nią przez pierwsze miesiące jazdy aby był w stanie technicznym jak Romet. Przypadkiem trafiłem na ogłoszenie salonu z hasłem: Wymień swój stary motocykl, skuter, motorower na nowy. Zadzwoniłem, pogadałem chwilę, opisałem Rometa po krotce i usłyszałem, proszę o przesłanie jak największej ilości zdjęć, pokazujących każdą część motoroweru żebyśmy mogli go jakoś wycenić. Zdjęcia cyknąłem , dopisałem całą historię Rometa. Następnego dnia telefon, że nie ma problemu, wezmą go
Oczywiście że się zgodziłem, bo po zostawieniu Romka i dopłacie okazuje się, że w cenie używki z olx trafia się nówka sztuka nie śmigana przez nikogo.
W taki oto sposób 12 stycznia 2017 r. stałem się posiadaczem Zippa VZ-2 z 2015 r.
( pierwsza rejestracja 20 styczeń 2017 r. ), którego ochrzciłem Zupka Chińska lub Mechaniczna Pomarańcza (jest jeszcze jedno, ale przekleństw nie będę używał na forum
myślę że każdy się domyśli, od marki Zipp pochodzi xD dodam że na ośtroo he he).
Po pierwsze, dlaczego Zippa, tu specjalne podziękowania dla Beniamina, który udzielił wyczerpujących informacji na temat czy warto brać ten model motocykla. Beniamin wiszę Tobie flaszkę
przy najbliższym spotkaniu oczywiście dług spłacę.
Po drugie, dlaczego Zupka Chińska, ponieważ według karty pojazdu i homologacji jest to TAYO LIESHOU 125 125-5A-01 ZT125-54, tak też wpisali w dowód. Śmieszniejszej nazwy nie słyszałem, chyba ktoś zapomniał użyć enigmy do rozszyfrowania zakodowanej nazwy Zipp VZ-2 xD (ubezpieczyciel ma normalnie Zipp VZ-2). Mniejsza o to, ważne że jest mój xD
Zdjęcia poglądowe poniżej w linku:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing Teraz czekam aż będzie ciepło na pierwszą jazdę
Co na pewno w nim zrobię:
1. Wymiana opon przód na Metzeler ME 22 3.00-18 52 P TL RF, tył na Continental Contigo 110/80-17 57 S TL (już czekają w domu na wymianę
)
2. Zamontować deflektor.
3. Zamontować handraby.
4. Zamontować kufer tylny.
5. Co dalej to się okaże xD
Pozdrawiam.
P.S. Jak ktoś chętny kupić opony z mojego Zippa pisać PW. Jak zmienię, umieszczę ogłoszenie w odpowiednim dziale.
Pozdro Robert.