Daro78 pisze: ponawiam pytanie jak w końcu ustawić mam te zawory.
Ja mam ustawione luzy zaworowe tak, jak Bruss i wydaje mi się, że są to optymalne wartości. Wartości przedstawione przez Bruss pochodzą od użytkowników Rometów. W instrukcji do Hondy CG 125 jest napisane 0.08 na obu. Miałem wcześniej ustawione luzy na 0,08 na obu, a teraz tak jak Bruss pisze (0.05 na ssącym i 0,08 na wylocie). Rożnicy w ustawieniach 0.05 na ssącym i 0.08 na wylocie i przy ustawieniu 0,08 na obu nie odczułem. Jest pewna teoria w motorkach 125 stanowiąca o tym, że luz zaworowy na ssącym i wylocie powinien mieścić się w zakresie 0,05 do 0,08 i cała tajemnica. Za chwilę spotkasz się z zdaniami typu: mi lepiej chodzi motorek na takich wartościach, a innemu na innych, natomiast zasadą jest to co ci napisałem o zakresie luzu zaworowego w silnikach OHV. Wątpię aby ktoś dokładnie ustawił luzy zaworowe- mówimy o setnych milimetra. Mam taką teorię (nie sprawdzoną bo nie wiem nawet jak to zrobić) że luz zaworowy na wylocie powinien być większy od ssącego. Tak porostu na logikę to biorę im szybciej spaliny się wydostaną tym mieszanka zassana będzie czystsza, tym lepszy wybuch zapalonej mieszanki. Zawsze mogę się mylić.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2016, 12:19 przez
Raven 125, łącznie zmieniany 1 raz