close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Takie tam o olej pytanie

Re: Takie tam o olej pytanie

Postautor: Cartman dodano: 29 lis 2015, 12:15

wydech pisze:Kiedyś oglądałem program o olejach i fachowcy wypowiadali sie ze olej też sie docierają i zbyt czesta wymian jest nie wskazana. Powinno sie stosować do zaleceń producenta silnika

Ciekawe, w wolnej chwili poczytam o tym ale cos mi tu smierdzi....mam wrazenie ze wszyskto pchane jest w technologie long-life...a tak na prawde to ona zabija silniki.
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Motocykl: Sky Jet sj125-21
Tel. kom.: 123456789
Komunikator: cartmanekk@tlen.pl

Postautor: pawel55 dodano: 29 lis 2015, 12:38

Z wieloletniego doświadczenia-powiem tak,do chińczyków lejemy 10W40 półsyntetyk i wymiana co 3000 km.Oczywiście olej do motocykli,przy jeżdzie w duże upały lub wyjazdach na tropiki,najlepiej się sprawdza 20W50 półsyntetyczny,zalecany również przy dużych przebiegach silnika jak również przy silnikach pobierających trochę oleju. Pozdrawiam! :rad: :hellsangels:
Awatar użytkownika
pawel55
Klubowicz

Motocykl: Kawa EN 500,H VT 600,Trajka
Tel. kom.: 600654375

Postautor: Szubi dodano: 23 lut 2016, 21:15

takie tam pytanie o olej:

mój Vader od początku jak go kupiłem, ma apetyt na olej. Co jakiś czas muszę mu dolewać. Przez poprzedniego właściciela był zalewany syntetycznym olejem do samochodów. Ja zmieniłem na Motul 5100 połsyntetyk. Tak gdzieś przeczytałem, że aby ograniczyć zużycie oleju, warto by go zalać mineralnym. Co o tym sądzicie?
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Vader-Honda Varadero

Postautor: Dyziek76 dodano: 24 lut 2016, 08:53

Nie rob tego. W Tavrii to sie sprawdzi, ale moim zdaniem nie tu.
Awatar użytkownika
Dyziek76
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft 125

Postautor: Luca dodano: 24 lut 2016, 10:27

Szubi pisze:Tak gdzieś przeczytałem, że aby ograniczyć zużycie oleju, warto by go zalać mineralnym. Co o tym sądzicie?

Jeśli silnik jest na wykończeniu to można. Ja bym jednak przeszedł na tani samochodowy półsyntetyk np Lotos 10W/40 i dolewał tyle ile trzeba.
Zawsze można wlać ceramizer do zużytych silników, ale ja do tego rozwiązania jakoś nie jestem przekonany.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250>XVS1100>GL1500

Poprzednia

Wróć do Inne motocykle