PROBLEM Z NEUTRALEM W SUZUKI 500GS

PROBLEM Z NEUTRALEM W SUZUKI 500GS

Postautor: Beatka dodano: 23 lis 2014, 21:02

Mam kłopot z wpiciem neutrala w suzuki 500GS.Gdy motocykl jest zimny to neutral chwodzi jak złoto a jak sie rozgrzeje to nie moge wbic neutrala gdy zatrzymam motocykl..Jak wyłącze zapłon i włącze ponownie to neutral wraca :-) i nie ma w tym momencie z nim zadnego problemu? Mówiono mi ze przyczyna moze byc gęstosc oleju?
Beatka
Klubowicz

Motocykl: Yamaha mt09 tracer
Tel. kom.: 605033580

Re: PROBLEM Z NEUTRALEM W SUZUKI 500GS

Postautor: Michał_66 dodano: 23 lis 2014, 21:11

Betka nie może tylko jest na pewno przyczyna w oleju jeżeli jest zimny i chodzi ok a po zagrzaniu zaczynają się problemy to trzeba niestety przejść na inny olej lub wymienić na nowy bo nie wiem kiedy miałaś olej zmieniany proponuje przejść albo na Motul 5100 10W/40 pólsyntetyk lub platinum moto 4T 10W/40 półsyntetyk dobrze też od razu wymienić filtr oleju filt ma nr hf 133 tu masz link do części do twojego modelu http://www.larsson.pl/index.php?c=l&bid=109887
Michał_66

Postautor: Pawelec dodano: 23 lis 2014, 22:13

Olej ma duże znaczenie jeśli chodzi o działanie skrzyni biegów. W moim małym chińczyku, wbicie neutrala też stanowił problem. Nauczyłem się redukować sukcesywnie podczas jazdy, także "N" wbijam podczas toczenia się. Tak samo jest w mojej XJ, choć skrzynia w japońcu działa bardziej precyzyjnie....
Na postoju, redukowanie i szukanie N to masakra dla skrzyni. Zgrzyta jak cholera
Awatar użytkownika
Pawelec
Forumowicz

Motocykl: VFR 800 Vtec
Tel. kom.: 506340866

Postautor: Michał_66 dodano: 23 lis 2014, 22:30

Racje też ma Paweł jak dojeżdżając np. do świateł nie wysprzęglisz na neutral jeszcze w czasie jak się moto toczy to na postoju też pojawiają się problemy ja wtedy lekko popuszczam sprzęgło i próbuje znaleść luz zawsze najłatwiej jest operować skrzynią kiedy moto jeszcze się kula :D
Michał_66

Postautor: jarb dodano: 23 lis 2014, 22:35

Potwierdzam przedmówców :D
Po pierwsze namawiam do do wymiany oleju+filtra, po drugie zmiana biegów podczas toczenia się moto zdecydowanie ułatwia (bez urazy ale zwłaszcza dla mniej doświadczonych) znaleźć N
Pozostaje jeszcze kwestia regulacji sprzęgła, ale to zostawiłbym osobiście na później, choć to z pewnością najmniej pracy, albo poproś kogoś blisko mieszkającego, żeby ten luz Ci sprawdził.
Powodzenia :)
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: Deamiens dodano: 23 lis 2014, 22:55

Ja bym tylko dodał, na podstawie doświadczeń z kilkoma różnymi sprzętami, że N wchodzi najłatwiej po lekkim "stuknięciu" w dół z 2. Nie powolne wciskanie w dół a właśnie krótkie stuknięcie.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: Arcon dodano: 23 lis 2014, 23:02

Panowie, wszystko co napisaliście to prawda, ale:

Beatka pisze:Jak wyłącze zapłon i włącze ponownie to neutral wraca :-) i nie ma w tym momencie z nim zadnego problemu?

to jest co najmniej dziwny objaw.
Arcon
Forumowicz

Postautor: Michał_66 dodano: 24 lis 2014, 05:49

Arcon pisze:Panowie, wszystko co napisaliście to prawda, ale:

Beatka pisze:Jak wyłącze zapłon i włącze ponownie to neutral wraca :-) i nie ma w tym momencie z nim zadnego problemu?

to jest co najmniej dziwny objaw.

tak zgadza się bo przyczyną może być że jak zgasi moto to silnik nie ciągnie i wtedy na spoko znajdzie neutral więc nie wykluczam że trzeba będzie podciągnąć też sprzęgło :D
Michał_66

Postautor: jinsei no tenshi dodano: 24 lis 2014, 11:26

Deamiens pisze:Ja bym tylko dodał, na podstawie doświadczeń z kilkoma różnymi sprzętami, że N wchodzi najłatwiej po lekkim "stuknięciu" w dół z 2. Nie powolne wciskanie w dół a właśnie krótkie stuknięcie.

Też to zauważyłem w Suzi :buttrock:
łatwiej znaleźć N zbijając bieg z 2 w sposób podany przez Damiana niż od jedynki w górę :)
Aby zapomnieć o zasadach,
należy je znać i szanować
.

使
Awatar użytkownika
jinsei no tenshi
Klubowicz

Motocykl: ZippV250 -》Honda VT600 Shadow
Tel. kom.: 661058821

Postautor: Troter dodano: 07 sty 2015, 21:51

Luz Ci wraca jak włączysz ponownie zapłon czy jak włączysz silnik ?:)Jeśli rzeczywiście jest tak jak piszesz, jeśli dobrze rozumiem że po właczeniu zapłonu ale bez uruchamiania silnika luz w cudowny sposób da się wbić i jest tak regularnie za każdym razem to prawdopodobnie jest to jakiś problem elektryczny i szukanie oleju pewnie nic Ci nie da. ja próbował bym przyłożyć ucho do silnika :) i spróbować wysłuchać czy słychać jakiś dźwięk w chwili włączenia zapłonu
Troter
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven

Następna

Wróć do inne motocykle...