Licznik warjuje? Wektor 150FD-3

Postautor: Kiton dodano: 26 cze 2011, 23:56

Witam!
Dziś troszke polatałem na motorku zrobiłem 104km ale zauważyłem że strasznie ma duże drgania wskazówka predkościomierza (buja sie i nie wiem ile jade im szybciej tym bardziej lata) i zauważyłem że wpadła mi pod szkło w środek mucha jakim cudem nie wiem rozbierał ktoś licznik??
pozdr
Licze na odp
Kiton

Postautor: daro dodano: 27 cze 2011, 00:36

Co prawda mam inny motocykl ale zasada działania jest pewnie taka sama. Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy linka się nie odkręciła w zegarze i z przedniego koła. Jak ostatnio rozkręcałem swój zegar odkręcałem ją od prędkościomierza. Ma końcówkę w formie okrągłej nakrętki. Dokręcając nakrętkę do obudowy zegara kwadratowa żyła linki wchodzi w mechanizm prędkościomierza i obracając się "napędza go". Z tego co widziałem u mnie można by było ją dokręcić bez odkręcania zegara. Przy kole również. Jeżeli to nic nie da bo będzie dokręcone to trzeba kombinować dalej. N.p. odkręcić linkę od zegara i obracając kołem powiedzmy prowadząc motocykl sprawdzić czy żyłka linki się obraca. Jeżeli tak to znaczy że może być uszkodzony mechanizm prędkościomierza w zegarze. Jeżeli nie to wiadomo,że nawaliło coś w kole,pewnie jakiś ślimak albo coś podobnego.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: Peter dodano: 27 cze 2011, 13:23

Jak wariowała mi wskazówka to po odkręceniu linki od zegara nasmarowałem ją miksturą (olej silnikowy z odrobiną benzyny) i drgania wskazówki znacznie ustały.
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Postautor: lopez73 dodano: 27 cze 2011, 15:25

U mnie też lata wskazówka zegara ale tak po przekroczeniu 80km/h i ma to związek z drganiami motocykla bo jak odpuszczę gaz to skazówka już ładnie wskazuje :) ale jak dodam gazu to znowu wariuje :x
Awatar użytkownika
lopez73
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven => GV650

Postautor: daro dodano: 27 cze 2011, 22:16

Peter pisze:Jak wariowała mi wskazówka to po odkręceniu linki od zegara nasmarowałem ją miksturą (olej silnikowy z odrobiną benzyny) i drgania wskazówki znacznie ustały.

No u mnie było napierdzielone jakiegoś smaru typu towot.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: Peter dodano: 27 cze 2011, 22:47

daro pisze:
Peter pisze:Jak wariowała mi wskazówka to po odkręceniu linki od zegara nasmarowałem ją miksturą (olej silnikowy z odrobiną benzyny) i drgania wskazówki znacznie ustały.

No u mnie było napierdzielone jakiegoś smaru typu towot.

Towota w linki nie wciskałem nigdy ale mikstura świetnie daje rade w linkach
Awatar użytkownika
Peter
Forumowicz

Motocykl: Wektor 150-3 FD, Yamaha XV750

Wróć do inne motocykle...