close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Moto Magnus Fenix-szukam info

Postautor: Luca dodano: 31 mar 2011, 14:30

bluetoth pisze:Raczej niewiele da się przełożyć z powietrznej 250-ki do wodnej 200-ki, ...

No to masz dosyć nietypowy silnik jak na polski rynek motocyklowy. Myślałem, że masz dwucylindrówkę 250cc w układzie V.
W takim razie lepiej przełozyć silnik, bo do tej dwusetki to i z częściami będzie cięzko.
Może zamiast chłodnicy zrobisz jakąś atrapkę z przepuszczającej powietrze siateczki (taki grill) i wtedy boczne osłony będzie można zostawić. Wygląd motocykla jest dosyć nietypowy i szkoda go zmieniać.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: bluetoth dodano: 31 mar 2011, 16:36

Mam dwucylindrówkę 200cc w układzie V z chłodzeniem cieczą, ale silnik faktycznie nie spotykany w żadnym innym modelu, aczkolwiek LIFAN nadal go produkuje, więc chyba nie jest taki zły.
Na razie chyba pozostawię wszystkie osłony tak jak były, tylko wywalę chłodnicę, aby powietrze bez przeszkód chłodziło cylindry, chociaż troszkę żal zakrywać ładny silnik, ale może między sezonami dam przerobić to i owo. Poniżej zamieszczam fotki motocykla i czekam na sugestie dotyczące przeróbek, tak aby i silnik był widoczny i zachowany zastał styl motocykla (ja myślałem o pozostawieniu osłony chłodnicy, i tylko odpowiednim przycięciu bocznych osłon, coby mniej zasłaniały :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich :)

P.S. "skopi", dzięki za tel. Ja także urodziłem się w Bydgoszczy i 30 lat tam mieszkałem, zaś w Kaliszu mieszkam od 1991 roku :)
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Motocykl: Magnus Fenix 200 (250)
Tel. kom.: 606446071

Postautor: thomas dodano: 31 mar 2011, 20:21

Jak kupujesz 250 to potrzebujesz nowy moduł.Na zdjęciu które zamieściłeś wygląda jak w moim ziipie też jest 8 pinowy.Jak wywalisz stary silnik i chłodnicę zostaw wentylator w korku zawsze przedmucha żeberka .
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Postautor: bluetoth dodano: 31 mar 2011, 21:45

thomas pisze:Jak kupujesz 250 to potrzebujesz nowy moduł.Na zdjęciu które zamieściłeś wygląda jak w moim ziipie też jest 8 pinowy.Jak wywalisz stary silnik i chłodnicę zostaw wentylator w korku zawsze przedmucha żeberka .

Moduł dostanę razem z silnikiem, ale już się dowiedziałem że są to te same moduły. Co do wentylatora, to aby dmuchał na żeberka musiał by być większy i mocniejszy, no i skąd go sterować? Przy chłodzeniu wodnym był czujnik temperatury, a przy powietrznym? nie mam pojęcia czy jest, no ale jak przyjdzie jutro silnik to będziemy kombinować. Aby tylko chciał wejść w ramę i aby mocowania były takie same :D
A jeszcze mi się nasunęło pytanie czy będzie sygnalizacja jaki biegów, u mnie jest wyświetlacz 7-segmentowy, ale chyba sterowanie jest z tego silnika 250cc standardowe? Zresztą jutro się może wszystko wyjaśni.
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 01 kwie 2011, 09:22

O wyświetlaniu biegów zapomnij. Możesz wywalić te boczne osłony , ale ja bym zostawił ze względu na nietypowy wygląd. Trochę zasłonięty silnik może wyglądać bardziej interesująco :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: bluetoth dodano: 01 kwie 2011, 16:12

Piotrek walczy i już częściowo wiem czego brak i co nie pasuje, więc kolejno:

1. zębatka zdawcza (nawet nie wiem ile zębów powinna mieć)
2. pokrywa zębatki zdawczej (chromowana)
3. kolektory wydechowe
4. linka sprzęgła

Gdzie to kupić, bo w Kingway nie mają, a na allegro także nie mogę znaleźć, a pisałem już Jinlun V250, Romet V250 i inne :(
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Postautor: thomas dodano: 01 kwie 2011, 16:38

Jak wymiana zębatki sprawdz jaki masz moduł łańcucha 480 czy 520 lub 530.Zębatka moze podejść od starego silnika ,mocowanie jest chyba standart ,jeżeli nie to szukaj do Yamahy xv 250 Virago. Jak pamiętam to 16 zebów.Ale po poprzednim właścicielu który tak dbał jak teraz masz to komplet by pasowało wymienić.Kolektory też mogą pasować .Mniejsza pojemność może uzyskano zmniejszając wysokość cylindra orginalnej xv250.Próbowałes odpalać na module od nowego silnika.Te plastik albo ziip albo romet pan Sidor ,telefon do niego jest gdzies na forum.ALbo alledrogo częsci do xv250 używane.Jakbyś mógł zrób zdjecia wydechu przód tył kolektory starego silnika.Linka sprzęgła w ziipie 30zł.
thomas
Forumowicz

Postautor: bluetoth dodano: 01 kwie 2011, 16:47

thomas pisze:Jak wymiana zębatki sprawdz jaki masz moduł łańcucha 480 czy 520 lub 530.Zębatka moze podejść od starego silnika ,mocowanie jest chyba standart ,jeżeli nie to szukaj do Yamahy xv 250 Virago. Jak pamiętam to 16 zebów.Ale po poprzednim właścicielu który tak dbał jak teraz masz to komplet by pasowało wymienić.Kolektory też mogą pasować .Mniejsza pojemność może uzyskano zmniejszając wysokość cylindra orginalnej xv250.Próbowałes odpalać na module od nowego silnika.Te plastik albo ziip albo romet pan Sidor ,telefon do niego jest gdzies na forum.ALbo alledrogo częsci do xv250 używane.Jakbyś mógł zrób zdjecia wydechu przód tył kolektory starego silnika.Linka sprzęgła w ziipie 30zł.

No właśnie w tym sęk że kolektory od starego nie pasują i zębatka także, bo ma inny wielowpust. Od Virago to wiem że wsio pasuje, lecz tym co na Alledrogo handlują złomem to pomroczność jasna chyba przyćmiła szare komórki i zwykłą ludzką przyzwoitość, niektórzy "złomiarze" za niektóre części chcą więcej niż za nowe :wielkieoczy:

No nic, będziemy szukać dalej. Także myślałem o całym komplecie do Virago, ale cena mnie troszkę powala, bo 350zł chcą, a jestem już spłukany :(
Awatar użytkownika
bluetoth
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 01 kwie 2011, 17:46

Jeśli chodzi o zębatkę, to najlepiej zmierz dokładnie wymiary wałka i dobierz pod odpowiedni łańcuch, na alledrogo powinno być, choć niekoniecznie dedykowane do tego motocykla/silnika. Ew. powinni Ci dobrać w sklepie motocyklowym. A jeśli chodzi o ilość zębów... Można próbować "matematycznie", max prędkość obrotowa silnika, przełożenie skrzyni, średnica koła, ilość zębów z tyłu, oczekiwana prędkość max... Wiem jak to brzmi, ale wbrew pozorom może działać :).
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: thomas dodano: 01 kwie 2011, 18:37

thomas
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...