Romet Division modyfikacje

Re: Romet Division modyfikacje

Postautor: Michoł dodano: 08 gru 2013, 20:16

Jeśli możesz, to powiedz mi w jakim miejscu dokonałeś pomiaru temperatury oleju i jakim urządzeniem.
Ja dokonuje pomiaru na misce olejowej termometrem na podczerwień. Coś za wysoka ta temp. oleju.
Co do wydajności pompy to można to sprawdzić, wystarczy dokonać pomiaru ciśnienia przed i po założeniu chłodnicy. Ciśnienie mierzy się na wolnych obrotach i na wysokich, na zimnym i na ciepłym. Jak z max 3,5 bara zrobi ci się 2,5bara to wtedy można się martwić. Na pełnych obrotach silnik nie będzie dobrze smarowany. Ale powinno być coś takiego jak zawór upustowy w pompie i to nim reguluje się ciśnienie. Przynajmniej w pompach samochodowych tak jest.
Raz jak zawór podwiesił się w "sejczento" 1,1 to filtr rozerwało, pompa napier... 8barów :D
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: Terad1 dodano: 08 gru 2013, 22:29

Pomiaru dokonywałem miernikiem elektronicznym z sondą do 1000 stopni. Pomiar został dokonany na głowicy przy świecy w temperaturze otoczenia około 28 stopni. Dzięki za informację odnośnie ciśnienia, sądzę że będą bardzo przydatne:D
Terad1
Forumowicz

Motocykl: Romet Division 249

Postautor: Michoł dodano: 09 gru 2013, 10:50

I moim zdaniem popełniłeś błąd. Zastanów się, przecież zmierzyłeś temperaturę głowicy, a nie jakiejś prawdopodobnej temperatury oleju. Najlepiej pomiar brać z miski albo chociaż z tej kapy gdzie jest filtr oleju, no i skrzynia się bełtoli w nim. Jeszcze lepiej pobrać pomiar z oczka poziomu oleju, ta ścianka ze szkła jest chyba najcieńszą z możliwych miejsc. Najlepszy pomiar, to taki gdzie styka się z olejem.
Sam zauważ, że pomiary nawet układu chłodzenia z samochodach, dokonywane jest przez instalowanie czujników przed i za termostatem. Ważna jest temperatura głowicy bo termostat może się nie otworzyć, ale pomiar na zegar na cyferblacie jest wzięty już za termostatem. Czujnik załączenia wentylatora też znajduje się na chłodnicy albo blisko niej na jakimś wężu, więc nie decyduje tu temp. głowicy a temp. wody jaka została ogrzana po wyjściu z głowicy.
Namawiam się do założenia jakiegoś czujnika temp. w jakimś rozsądnym miejscu i przejechanie się w trybie normalnej jazdy, a potem w trybie ostrego wykręcania manetką. Wtedy najlepiej sprawdzić czy rzeczywiście potrzebna jest ta chłodnica. Bo jeśli temperatura nie będzie przekraczać 95 - 100'C, to po co zakładać tą chłodnice, skoro jest to normalny zakres temp. pracy oleju.
Ja tez myślałem że mój moto się grzeje, bo parzyłem się o kapy (uroki jazdy w trampkach) i dlatego założyłem czujnik. Normalna sprawa że 87'C parzy, ale jest to dobra temperatura pracy i skoro jej nie chce przekroczyć (nawet przy wyciskaniu soków z manetki), to uważam że mój moto ma bardzo dobre chodzenie.
Wiem że chłodnica pewnie super wygląda ale może zaszkodzić.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: Terad1 dodano: 10 gru 2013, 13:43

No tak, zdawałem sobie sprawę, że ten pomiar nie jest idealny, ale nie miałem pomysłu na lepsze dokonanie tego, a czujnika temp na podczerwień niestety nie mam. W lecie kupie sobie ten sprzęt i dokonam wówczas dokładnych pomiarów przy różnych warunkach pracy i temp otoczenia. Ta chłodnica ma porządną maskownice więc można zawsze zaślepić jej część aby temp oleju nie była zbyt mała. Dodatkowy planuje założyć czujnik temp oleju wypływającego na chłodnicę i głowicy silnika. Najlepszym rozwiązaniem by był termostat :D , może do czasu pełnego montażu znajdę coś odpowiedniego.
Terad1
Forumowicz

Motocykl: Romet Division 249

Poprzednia

Wróć do inne motocykle...