SAM na bazie Hondy Rebel

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: tamik78 dodano: 11 mar 2011, 23:48

Gratuluję umiejętności :) Będzie niepowtarzalna maszyna.
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: Romeciarz dodano: 12 mar 2011, 10:48

No no :oklasky: Gratulacje za pomysł i wykonanie. Podziwiać i zazdrościć umiejętności :dobrarobota:
Aby zakręty były proste
Awatar użytkownika
Romeciarz
Klubowicz

Motocykl: R 250; Hyosung,R 1100 RT -były

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: Zimny dodano: 13 mar 2011, 12:05

Muszę przyznać, że to pierwszy motocykl w czarnym macie, który zrobił na mnie wrażenie:)A jak z wibracjami "trzepie" podobnie jak w chińczykach?
Awatar użytkownika
Zimny
Forumowicz

Motocykl: Jawa 634-7

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: motomaciey dodano: 13 mar 2011, 13:48

Nie wiem, to się dopiero okaże ;)
Awatar użytkownika
motomaciey
Forumowicz

Motocykl: Zbudowany od podstaw
Tel. kom.: 666

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: bakerx dodano: 13 mar 2011, 19:25

No szacunek za tyle ciężkiej pracy !!! Ale widzę ze za wzór posłużyły Ci wspaniałe Harleye :) Mniam.
Pozdrawiam :buttrock:
bakerx

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: Luca dodano: 14 mar 2011, 11:42

motomaciey pisze:Kasiory... :rotfl: he he he, jak na razie włożyłem w niego całe 1200zł (wychodzi 90zł/miesiąc) razem z zapasowym silnikiem który przyszedł w zeszłym tygodniu ;p

No jak na razie to niewiele złotówek, ale poczekajmy jak dokończysz dzieła i przetestujesz sprzęta w trasie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: zaratustra dodano: 15 mar 2011, 12:04

Świetna robota, czekam na więcej zdjęć :)
Awatar użytkownika
zaratustra
Forumowicz

Motocykl: Yamaha XJ 600 Diversion

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: motomaciey dodano: 19 kwie 2011, 12:13

Nieco zaniedbałem ten temat, tłumaczyć się nie będę bo każdy kto ma sporo na głowie zrozumie. Głowica zrobiona, jeden zawór jest mozolnie docierany przeze mnie, reszta robiona przez mechanika. Moje wcześniejsze przypuszczenia o wałku rozrządu z innego modelu sprawdziły się, otóż któryś z poprzednich właścicieli wykombinował sobie że skoro Honda CB 125 osiąga 17KM i 100km/h w 11 sekund to przełożenie wałka rozrządu od tego modelu do Rebel'a doda mu skrzydeł, niestety nie pomyślał o tym ze w Rebelu tłoki są współbieżne a w CB chodzą na przemian
Obrazek
Obrazek
Sam nie pojmuję własnego toku rozumowania, zamiast znaleźć odpowiedni wałek rozrządu kupiłem cały silnik od CB 125 za całe 300zł :D 17KM + cylinder 150cc = 19KM, teraz będę ścigał etki. Silnik różni się tym że posiada mechanizm nożnego rozrusznika, dwa gaźniki (takie same jak pojedynczy w rebel'u) i wyjście na obrotomierz. Żeby nie było tak łatwo to lewy czop wału różni się i jest na nim osadzona prądnica 6V z dwoma przerywaczami a zapłon jest bateryjny. Będę więc palił motocykl tylko z kopa do puki nie przekręca wału od Rebel'a o 180o a na to potrzebna jest kasa. Składam teraz wszystko do kupy, z CB przekładam gaźniki z króćcami, wał, rozrząd i pokrywy boczne do dołu z Rebel'a bo w przeciwieństwie do CB jego piątka ma charakter nadbiegu (piątka w CB to czwórka w Rebel'u) więc może uda się przekroczyć 130km/h deklarowane przez producenta dla Cebuli :czapa: Mam nadzieję szersze zestopniowanie skrzyni biegów zrekompensuje mi moment obrotowy osiągany niżej dzięki cylindrom o większej pojemności.
Przełożenie obrotomierza jest 1.0 tak jak w ETZ. Czy jeśli przedłużę skalę na cyferblacie do 11000rpm i przesunę bardziej kołek to wynik z obrotomierza będzie wiarygodny ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 16:01 przez motomaciey, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
motomaciey
Forumowicz

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: Luca dodano: 20 kwie 2011, 12:29

Szkoda, że poszedłeś na łatwiznę, bo byłem ciekawy, czy uda ci się przerobić ten silnik z pracy tłoków współbieżnych na przeciwbieżną. No ale ważne by całokształt wyszedł tak jak chcesz i maszyna zaczęła śmigać bo sezon w pełni.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

SAM na bazie Hondy Rebel

Postautor: motomaciey dodano: 20 kwie 2011, 15:58

No przecież właśnie przerabiam :conf: Dół silnika i cylindry i głowica pozostają z Rebela, z czasem zmodyfikuję też oryginalny wał tylko na to muszę mieć kasę
Awatar użytkownika
motomaciey
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do inne motocykle...