Junak 901 prośba do Was

Junak 901 prośba do Was

Postautor: everlast dodano: 03 maja 2013, 21:05

Witam wszystkich
Ile głów ( sprzedawców ) tyle odpowiedzi i dlatego proszę was o pomoc

Co myślicie o Junak 901 ???
Mam 183 cm i 36 lat i naprawdę dobrze czuję się na tym sprzęcie , podoba mi się również Romet Zetka tzw 50 ale ten ma silnik tzw stojący ( szczerze ładniej wygląda od lezącego ) jednak facet od Junaków powiedział że stojące są droższe w częściach zamiennych i nie ma zamienników tylko oryginały dla Rometa a dla Junaka o wiele wiele tańsze części.
Pytam się go o inne modele "jak Junak " np Benzer Shaft itp aon mi ze jak Junak ale NIE Junak i części nie podejdą a na aukcjach sprzedający piszą że motorki różnią się nazwami a części te same TO JAK TO JEST ?

i Czy możecie np coś innego pokazać mi jakieś wasze sprawdzone modele ale takie aby wysokość miały coś jak Junaczek w okolicach 1115

dziękuję za każdą radę i wskazówkę
Awatar użytkownika
everlast
Forumowicz

Motocykl: w myślach
Tel. kom.: 606630272
Komunikator: 4180619

Re: Junak 901 prośba do Was

Postautor: Michoł dodano: 04 maja 2013, 19:51

Opowiedz jakie masz oczekiwania co do moto które chcesz kupić. Na razie to zrozumiałem że poszukujesz pojemnościowo jakiejś 50-tki ale metasz się i nie wiesz co wybrać. Powiedz do czego ma ci służyć ten sprzęcior. Gdzie będziesz tym jeździć a raczej jak daleko i czy będziesz chciał wziąć czasem pasażera.
Ta rozmowa jest po to żeby nie okazało się że po 2 tygodniach po zakupie jednak stwierdzisz że nie o to chodziło i trzeba będzie sprzedać i szukać czegoś innego.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: everlast dodano: 05 maja 2013, 21:00

Będę a w zasadzie zamierzam w sezonie i odpowiedniej pogodzie jeździć do pracy ok 9 km w jedną stronę, poza tym może jakieś wycieczki - nie mówię tu o wyjazdach nad morze :) Co do pasażera to raczej nie tak na 90 %/

Ale jak widzisz jak mam wypatrzony Junak 901 :)

A ktoś z Was ma Junaka ?
Awatar użytkownika
everlast
Forumowicz

Motocykl: w myślach
Tel. kom.: 606630272
Komunikator: 4180619

Postautor: Michoł dodano: 06 maja 2013, 07:51

A więc tak, jeśli chodzi o tego 901 . Z tego co się zainteresowałem to silnik pochodzi z motorku który był produkowany w latach osiemdziesiątych
http://cdn3.motosai.com/files/2009/05/dax-gcraft.jpg
Motorek podobno jest kultowy w kraju kwitnącej wiśni i ma wielu fanów. To sprawiło że produkowany jest ogrom części zamiennych jak i tunningowych. Są nawet wyścigi na tych motorkach.
Chińczycy mają tu taj gotowca. Silnik sprawdzony, prosty w budowie, duża ilość części, tylko zostaje im wymyślać wariacje odnośnie ram w jakie go wsadzą. Jednak silniki produkowane w chinach mają czasem niedoróbki i ulegają częstym awarią. Padają magneta, a raczej ich cewki, leje się z prawej kapy olej bo lubi puszczać uszczelniasz wału, wypalają się zawory bo są niedokładnie dotarte gniazda, czasem od temperatury potrafi się nawet wysunąć prowadnica zaworowa, wypinają się zawory i przez co krzywią. Dużo by wymieniać co się dzieje z tym silnikiem, bo przypadków jest dużo. Sam nie mam doświadczenia z ta jednostka napędową, jedynie podpieram się tu o to co czytałem na forum zipp, gdzie pomagam czasem rozwiązać zagadkę jakiejś tam usterki.
Niby dużo złego można powiedzieć o tym silniku ale większość użytkowników chwali sobie je i mówi że nic się im nie dzieje. Przykładem jest tu mój wujek który kupił ROMET-a OGAR 900 SPORT i jest bardzo zadowolony, a w tym sprzęcie jest właśnie ten silnik. Dużo jest tu przykładów jeśli chodzi o tz. biegówki, czyli mtocykle które i tobie się podobają, bo Junak 901 nazywa się tak potocznie biegówką. Z tego rodzaju moto można wymienić Zipp PRO 50 i bodajrze ze stajni KINGWAY-a Leone RK50S. One też są napędzane tą samą jednostką.
Natomiast nic o silniku z Romet-a ZETKA 50 nie wiem bo nie zdarzyło mi się mieć styczność z tym sprzętem.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: Deamiens dodano: 06 maja 2013, 08:58

Właściwie, to nawet wcześniej niż w latach 80, już w 60 w Cub`ie. Temat silnika był już poruszany tu: viewtopic.php?f=20&t=3371 (i w tym temacie masz odniesienia do kolejnych). Ogólnie jest ciekawa sprawa z naprawami tego silnika, bo często bardziej się opłaca wymienić jakąś część (np. nowa głowica zamiast nowego zaworu) o ile nie robisz tego sam.

Co do Junaka 901, to nim nie jeździłem, ale jeśli ma gabaryty podobne do GB Street, to może Ci być lekko ciasno na nim. Ale 9km zrobisz bez problemu, 90 mogłoby już zaboleć.

No i fakt faktem, że do tego silnika (139fmb) części jest masę w sensownych cenach. Co do reszty części, to oczywiście do junaka podejdą niektóre tylko do niego przeznaczone, niektóre będą wymienne.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: thomas dodano: 08 maja 2013, 07:08

W aktualnym numerze Motormani jest test zetki 50 cm3 i softchopera 125 cm3 .Powodzenia :))
thomas
Forumowicz

Motocykl: Zipp Roadstar 250

Wróć do inne motocykle...