A więc tak, jeśli chodzi o tego 901 . Z tego co się zainteresowałem to silnik pochodzi z motorku który był produkowany w latach osiemdziesiątych
http://cdn3.motosai.com/files/2009/05/dax-gcraft.jpgMotorek podobno jest kultowy w kraju kwitnącej wiśni i ma wielu fanów. To sprawiło że produkowany jest ogrom części zamiennych jak i tunningowych. Są nawet wyścigi na tych motorkach.
Chińczycy mają tu taj gotowca. Silnik sprawdzony, prosty w budowie, duża ilość części, tylko zostaje im wymyślać wariacje odnośnie ram w jakie go wsadzą. Jednak silniki produkowane w chinach mają czasem niedoróbki i ulegają częstym awarią. Padają magneta, a raczej ich cewki, leje się z prawej kapy olej bo lubi puszczać uszczelniasz wału, wypalają się zawory bo są niedokładnie dotarte gniazda, czasem od temperatury potrafi się nawet wysunąć prowadnica zaworowa, wypinają się zawory i przez co krzywią. Dużo by wymieniać co się dzieje z tym silnikiem, bo przypadków jest dużo. Sam nie mam doświadczenia z ta jednostka napędową, jedynie podpieram się tu o to co czytałem na forum zipp, gdzie pomagam czasem rozwiązać zagadkę jakiejś tam usterki.
Niby dużo złego można powiedzieć o tym silniku ale większość użytkowników chwali sobie je i mówi że nic się im nie dzieje. Przykładem jest tu mój wujek który kupił ROMET-a OGAR 900 SPORT i jest bardzo zadowolony, a w tym sprzęcie jest właśnie ten silnik. Dużo jest tu przykładów jeśli chodzi o tz. biegówki, czyli mtocykle które i tobie się podobają, bo Junak 901 nazywa się tak potocznie biegówką. Z tego rodzaju moto można wymienić Zipp PRO 50 i bodajrze ze stajni KINGWAY-a Leone RK50S. One też są napędzane tą samą jednostką.
Natomiast nic o silniku z Romet-a ZETKA 50 nie wiem bo nie zdarzyło mi się mieć styczność z tym sprzętem.