Suzuki DR-Z4S

Suzuki DR-Z4S

Postautor: Damianos 980 dodano: 08 kwie 2026, 23:13

Żeby tradycji stało się zadość to zakładam temat na temat mojego nowego nabytku, czyli Suzuki DR-Z4S, jest to odświeżony model dobrze znanej DRZ 400. No ale od początku, już rok temu jak zobaczyłem DRZtę po premierze na fotkach to jakoś ciągle siedziała mi w głowie, przymierzałem się do Honda CRF 300L, KTM 690 Enduro R i Yamaha Tenere 700 Rally. Ostatecznie padło na Suzuki, po pierwsze ze względu na z grubsza sprawdzoną konstrukcję, znaną z poprzedniego modelu niezawodność, bardzo dużo dostępnych akcesorii i co najważniejsze, napis MADE IN JAPAN, czego wyżej wymienione motocykle mogą pozazdrościć. Ale Tenere 700 Rally zawsze będzie w sercu jako niespełnione marzenie, wygląd i dźwięk CP2 to jest coś nie do podrobienia, ale niestety 210 kg wagi, spawany na stałe subframe i wydech poprowadzony w najgorszym możliwym miejscu niestety zaważyły nad tym że raczej nie podołam tym sprzętem w terenie. KTM na papierze jest super ale jakościowo mocno odstaje od konkurencji, dźwięk silnika jest taki jakby za chwilę miał się rozsypać, pękający zbiornik paliwa zintegrowany z subframe też nie napawa optymizmem, do tego problemy z oprogramowaniem, to nie jest coś czego oczekiwał bym od nowego motocykla. Co do CRF to jest to dobry zamiennik DRZ patrząc na cenę, po za tym niestety napis Made in Thailand daje o sobie znać. Zawieszenie bardzo miękkie, wręcz tapczanowe. Mam wrażenie że w Aprili RX 125 było dużo lepsze, no ale wracając do Suzuki to zakup poczyniłem na walentynki, czyli 14.02.2026r. U mnie zawitał dopiero 6 marca, ze względu na to że zamówiłem sobie obniżone siedzisko, no i nie spieszyło mi się bo nie miałem jeszcze zdanego egzaminu na kategorię A.

Poniżej fotki jak to wyglądało po dostarczeniu, zrobione na pamiątkę bo już wtedy wiedziałem że na pewno będę coś dokładał lub przerabiał po swojemu. (czyli jak zwykle)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Motocykl: Suzuki DR-Z4S

Re: Suzuki DR-Z4S

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 kwie 2026, 00:10

9.03.26r

Pierwszy mod to pozbycie się restrykcji z tłumika, czyli tej śmiesznej wystającej zwężki i jednej komory. Katalizator w tłumiku został na miejscu. Do przebudowy użyłem stalowej rury perforowanej 45mm x 1.5, wełny stalowej i maty silikatowej 6,5mm. Przy okazji wypolerowałem końcówkę wydechu na lustro.

Tak to brzmi po tym jak wsadziłem tam swoje łapki, fabryczny dźwięk można było porównać do bardzo cichego skutera. Teraz jest przyjemnie.

https://youtube.com/shorts/g2wZ5UuvPp0?si=plAmBWIZsuzA8XOS

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2026, 00:23 przez Damianos 980, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 kwie 2026, 00:22

11.03.26r

Fabryczna płyta pod silnikiem to mało śmieszny żart więc wpadła konkretna ochrona od AXP, czyli 8mm solidnego plastiku, do tego zadbałem też o chłodnice. Założyłem dodatkowe osłony AXP z 4mm aluminium też które je wzmacniają i chronią przez uszkodzeniem. Na koniec wpadła okleina od RMZ 450, bo fabryczne naklejki są dość ubogie. Jako że akumulator jest ukryty za boczkiem założyłem sobie wtyczkę do ładowarki CTEK żeby bezproblemowo ładować baterię bez rozbierania plastików. Akurat tam jest idealne miejsce bo ta czarna klapka jest zamykana na kluczyk więc wtyka będzie bezpieczna.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2026, 00:58 przez Damianos 980, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 kwie 2026, 00:43

19.03.26r

Następne w kolejce były handbary od Barkbusters, tym razem wybrałem model VPS który ma większe plastiki niż model Jet które miałem w Aprilii. Zależało mi na lepszej ochronie przed wiatrem bo Jet są dość minimalistyczne. Oczywiście musiałem przerobić mocowanie w kierownicy bo dedykowany zestaw nie jest jeszcze dostępny więc zakupiłem uniwersalne. Fabryczne odważniki na końcach kierownicy są mocowane na śrubę M12 x 1.25 a handbary są mocowane do wnętrza kierownicy na śrubę M8. Zleciłem znajomemu tokarzowi dorobienie tulejek redukcyjnych z twardej śruby 10.9 tak żeby gwint w kierownicy pasował do handbarów i myk, wygląda jak fabryka.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 kwie 2026, 00:52

25.03.26r

Wymiana oleju przy 329 km, na motogodziny to wyszło 14,3 mtg. (Licznik motogodzin założony byle jak na szybko ale później to poprawiłem ;p) Klasycznie zalewam Motula 7100 4T, tylko w tym przypadku Suzuki zaleca 10W40, filtr zakładam oryginał z wiadomych względów. Olej zleciał ciemny, ale opiłków brak. Filtr, sitko i magnes czyste, w międzyczasie montuję blachę i przycinam wystający ogon na równo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 kwie 2026, 01:03

29.03.26r

Kolejne akcesorium które muszę mieć to uchwyt na telefon z ładowarką indukcyjną od Midlanda. Jest to nowszy model niż ten który miałem w Aprilii, czy lepszy to wyjdzie w praniu. Plus dla Suzuki że za przednim reflektorem jest kostka która ma plus po stacyjce, wykorzystałem ją do podłączenia ładowarki. Założyłem zębatkę zdawczą o jeden ząb mniejszą (14z) bo pierwszy bieg jak dla mnie był zbyt szybki, szczególnie podczas jazdy bez gazu silnik potrafił się przydławić. Po wymianie problem ustąpił, zębatki pasują zamiennie od starej DRZtki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2026, 01:14 przez Damianos 980, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 09 kwie 2026, 01:08

3.04.26r

Zauważyłem że boczek który chroni akumulator i bezpieczniki nie jest szczelny i przedostaje się tam błoto i woda. Na rant przykleiłem miękką uszczelkę żeby w jak największym stopniu odizolować to miejsce od syfu i wilgoci. Zdjąłem też pasek na górze siedzenia, przeszkadzał moim 4 literom przy dłuższej trasie. Póki co jestem zadowolony z zakupu, 38 km mocy dają radę, Vmax na mniejszej zębatce zdawczej to 140 km/h, na razie mi to wystarcza :D Tak to wygląda na dzień dzisiejszy.

Przebieg 872 km, 22,9 mtg.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: Damianos 980 dodano: 15 kwie 2026, 20:15

15.04.26r

Dzisiaj byłem na wymianie oleju w ASO Suzuki, wszystko ok choć do sitka w ramie nie zaglądali. Koszt takiej przyjemności to 770 zł.

Przebieg 1286 km, 35,9 mtg.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: wczoraj, 09:38

No, pięknie... teraz to już na zloc KCM dojedziesz, szybko i przyjemnie :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Damianos 980 dodano: wczoraj, 21:58

Jak będzie gdzieś w miarę blisko to dlaczego nie :piwa:

Jako że zdjąłem osłonę przed wymianą oleju to przykleiłem do ramy gumowe uszczelki tak żeby odizolować plastik od metalu. Teraz jest dużo ciszej bo osłona nie wpada w wibracje. Przy okazji zbadałem filtry oleju do DRZtki, ten zielonkawy to używany oryginalny Suzuki 16510-29F00 z pierwszego montażu, ten czerwony to nówka Hiflofiltro 139. Jak widać medium filtracyjne jest dłuższe w filtrze HF, lecz jest ono cieńsze. (choć może by trochę spuchło gdyby napiło się oleju) Wyraźna różnica jest też w zaworze przelewowym, w HF sprężyna jest bardziej miękka co może prowadzić do tego że olej nie będzie filtrowany. Różnica w cenie? HifloFiltro 14 zł, OEM Suzuki 38 zł. W mojej ocenie HF nie jest takie złe jak piszą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Damianos 980
Forumowicz

Wróć do inne motocykle...