Zatarł się? na rozruszniku głośno trze!?

Postautor: grandma dodano: 19 lip 2012, 19:07

MOTOR: Keeway supershadow 250ccm

Ma ktoś pomysł co to może być?

Jechałem na stację, wyłączyłem motor, zatankowałem, włączyłem zapłon i się zaczęło. dokładnie tak brzmiał jak na filmie.

Po holowaniu, w garażu zdjąłem rozrusznik i zapalił na popych, ale cały czas takie metaliczne tarcie. Wyłączyłem go i zastanawiam się co może być przyczyną. Rozrusznik wyeliminowałem. Poniżej filmy.

FILM1 (problem)
http://youtu.be/HgU_IZXTF4w
FILM2 (problem)
http://youtu.be/MHuU1XYRZZA

Jeśli ktoś miał taki przypadek, co może być lekarstwem.?

Pozdrawiam
grandma
Forumowicz

Motocykl: Supershadow

Postautor: selmen dodano: 19 lip 2012, 19:51

Oj słyszałem coś takiego jak u Mirona się zatarł na jedym...chociaż na filmie to wiesz ciężko ocenić bo jakość nie ta jak w realu...może koledzy od v-ek bardziej pomogą bo ja to dotąd raczej rzędówki albo single testuję...
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: Ralph dodano: 19 lip 2012, 19:56

powiem tak zaczął bym od zdjęcia pokryw zaworów a nie kręcił rozrusznikiem na sile. jak nic nie będzie widać pomału rozbieranie na dół az do cylindrów. a z tych filmów to ja nic nie słyszę żeby można bylo to zdiagnozować tak on-line.
Awatar użytkownika
Ralph
Forumowicz

Motocykl: romet z 125 kinroad 250 WSKi

Postautor: Arcon dodano: 19 lip 2012, 20:13

Brzmi jakby w ogóle oleju nie miał :/
Arcon
Forumowicz

Postautor: cruenzo dodano: 19 lip 2012, 21:21

dokładnie...sprawdź stan oleju. Jaki masz tam przebieg? Kiedy ostatnio olej wymieniałeś?
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Wojtas dodano: 19 lip 2012, 23:44

Kolego jak masz olej jak koledzy sugerowali to nie kombinuj nic tylko zamawiaj w serwisie tzw sprzęgieło z łożyskiem do rozrusznika miałem to u siebie i zrobili mi to na gwarancji z tego co wiem to i Grzeno mial ten sam problem , nie kombinuj z zaworami przeciez silnik jest ok bo pisales ze zapalił na pych -Ta usterka jest typowa dla Cruserka nie jestes sam . Jak masz gwarancji to ogarniaj a jak bedziesz miał problem z zamowieniem czesci pisz na pw - pomoge ci załatwic cześci. Pisales ze rozrusznik wyeliminowałes ta czesc o ktorej ci pisalem jest poza rozrusznikiem
Awatar użytkownika
Wojtas
Zarząd KCM

Motocykl: Cruiser 250/Drag Star/VN900
Tel. kom.: 510073485

Postautor: grandma dodano: 20 lip 2012, 01:49

Arcon pisze:Brzmi jakby w ogóle oleju nie miał :/

Poziom oleju poniżej dolnej kreski, jednak widać w szkiełku poniżej minimum kreski. Trzeba będzie dolać. Ale obawiam się że dźwięk taki jakby coś się kotłowało w silniku.

dokładnie...sprawdź stan oleju. Jaki masz tam przebieg? Kiedy ostatnio olej wymieniałeś?

Przebieg 4,6 tys km. Olej wymieniany był na początku sezonu przez wcześniejszego właściciela przy przeglądzie w serwisie firmowym Keeway'a. Jednak było poniżej dolnej kreski, stąd pewnie trzeba było dolać oleju.

Poniżej zdjęcie z rozebranej klapy lewej silnika, wszystko wydaje się być wporządku:

[IMG=http://img696.imageshack.us/img696/1452/photo0072dn.jpg][/IMG]
Obrazek

No i rozebrany rozrusznik, w środku trochę miedzianych porozrywanych przewodów wysypało się:

Obrazek
Obrazek

Skręciłem do kupy i poniekąd działa.

Suma sumarum, wyeliminowałem rozrusznik jako ten który hałasuje.
Skrzynia biegów wydaje się działać i chodzić prawidłowo. Tak samo sprzęgło.
Może za niski poziom oleju przyczynił się do uszkodzenia tłoka itp??

-- EDYTOWANY Dzisiaj, 02:03 --

Wojtas pisze: nic tylko zamawiaj w serwisie tzw sprzęgieło z łożyskiem do rozrusznika [/b]

która to część?
grandma
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 20 lip 2012, 09:10

grandma pisze: Przebieg 4,6 tys km. Olej wymieniany był na początku sezonu przez wcześniejszego właściciela przy przeglądzie w serwisie firmowym Keeway'a.

A jesteś pewien, że olej był wymieniony? Poprzedniemu właścicielowi się nie wierzy i po zakupie olej i filtry się zmienia, by być 100% pewnym.

grandma pisze: Jednak było poniżej dolnej kreski, stąd pewnie trzeba było dolać oleju.

Jeśli było poniżej minimum i silnik pracował, to jak najbardziej silnik mógł mieć niewystarczające smarowanie i doszło do uszkodzenia, lub przyśpieszonego zużycia.

Teraz to nie odpalaj sprzęta, tylko wypuść olej do czystego pojemnika. Pozostaw go w tym pojemniku z godzinę (cząsteczki stałe osiadą na dnie) a potem powoli przelej do innego pojemnika i zobacz co zostanie na dnie. Jak będzie sporo opiłek to silnik do remontu. Ważny jest jeszcze kolor opiłek.
Filtr oleju też wymontuj i zobacz, czy nie nazbierał opiłków. Na taflę oleju też popatrz w słońcu, czy się nie błyszczy jak lakier metalik.

grandma pisze:
No i rozebrany rozrusznik, w środku trochę miedzianych porozrywanych przewodów wysypało się
Skręciłem do kupy i poniekąd działa.

Skąd te przewody, z wirnika, czy podłączenia szczotek? Jak z wirnika, to nic dobrego, jak od szczotek, to nie jest źle.

P.S.
Oby to jednak było sprzęgiełko rozrusznika :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: grandma dodano: 20 lip 2012, 12:36

Luca pisze:A jesteś pewien, że olej był wymieniony? Poprzedniemu właścicielowi się nie wierzy i po zakupie olej i filtry się zmienia, by być 100% pewnym.

Już nie jestem pewny, stąd zrobie jak napisałeś, spuszcze olej, i zobaczymy co z nim jest.
Jeśli olej znajduje się po lewej stronie tak gdzie rozrusznik - to znaczy że przecieki są. Jak nazywają się te uszczelki. Muszę je też wymienić.

Luca pisze:Skąd te przewody, z wirnika, czy podłączenia szczotek? Jak z wirnika, to nic dobrego, jak od szczotek, to nie jest źle.
Oby to jednak było sprzęgiełko rozrusznika :)

Z wirnika na pewno. Stąd muszę chyba do regeneracji go dać, albo wymienić na nowy. Ma ktos kontakt do regeneracji ? okolice Mysłowice, Katowice.
grandma
Forumowicz

Postautor: Luca dodano: 20 lip 2012, 14:25

grandma pisze:Jeśli olej znajduje się po lewej stronie tak gdzie rozrusznik - to znaczy że przecieki są. Jak nazywają się te uszczelki. Muszę je też wymienić.

W V-kach prądnica jest w oleju o ile dobrze pamietam.

grandma pisze:
Z wirnika na pewno. Stąd muszę chyba do regeneracji go dać, albo wymienić na nowy. Ma ktos kontakt do regeneracji ? okolice Mysłowice, Katowice.

Najtaniej i najprościej to chyba będzie kupić rozrusznik.
Nadal mi się coś tu nie podoba w tej całej sytuacji.
Może silnik jest dobry, a sprzęgiełko rozrusznika się zablokowało i podczas pracy cały czas silnik spalinowy napędzał rozrusznik i przez to wirnik rozrusznika dostał tak dużych obrotów, że zaczął się rozsypywać od siły odśrodkowej? To tylko hipoteza, ale warto sprawdzić.
Gdzieś tu na forum są fotki rozebranego sprzęgiełka rozrusznika od V-ki.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Następna

Wróć do Cruiser 250