Silnik nagle zdechł?

Silnik nagle zdechł?

Postautor: jokol dodano: 15 lip 2012, 19:08

:pliz: Proszę o podpowiedz - odpaliłem moto bez problemu, zrobiłem parę kilometrów do sklepu, po wyjściu ze sklepu moto zastrajkował i koniec jazdy. Paliwo dochodzi brak iskry na obu świecach, sprawdziłem cewki na krótko i iskra na świecach jest. Myślę że to chyba moduł ale nie wiem jak to sprawdzić - pomóżcie! ( moto Xinling 250)
jokol
Forumowicz

Motocykl: xinling 250

Silnik nagle zdechł?

Postautor: Zbigniew dodano: 15 lip 2012, 19:19

Posprawdzaj wszystkie złącza , może coś nie mieć dobrego kontaktu .
Pozdrawiam
Zbyszek
Zbigniew
Klubowicz

Motocykl: Lifan LF250
Tel. kom.: 604643449

Silnik nagle zdechł?

Postautor: jokol dodano: 15 lip 2012, 20:46

poleciałem po przewodach od akumulatora aż do świec i co dziwne na przewodzie (+) dochodzącym do cewek (te czarne coś od czego wychodzą przewody do świec) czasami jest prąd a czasem nie. Czy jest możliwe że moduł zapłonowy raz działa a raz nie?
jokol
Forumowicz

Silnik nagle zdechł?

Postautor: Michoł dodano: 15 lip 2012, 20:57

Masz tu schemat. (Oczywiście rozmawiamy tu o V2 250).
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... fc14f.html
Jak widzisz moduł CDI jest rozrysowany na dole. Sprządź czy dochodzi do niego napięcie, po pstryknięciu guzika zapłony na prawej manetce powinno pojawić się napięcie na przewodzie który wchodzi do tej dużej 4pinowej kostki (prawdopodobnie o kolorze brązowo-czerwony). Masę CDI masz bodajże na szarym.
Następnie sprawdź czy sygnał z czujnika położenia wału dochodzi. Jest na tej mniejszej wtyczce. Jaki widzisz ze schematu są tu dwie wtyczki po drodze z czujnika położenia wału. Możliwe że jeśli nie będziesz mieć sygnału to coś się stało z ta bliżej silnika.
Schemat jest od mojego moto ale zasada podłączeń powinna być ta sama. Mogą różnic się kolory przewodów lub umiejscowienie wtyczek.

Cewki zawsze sterowane są masą. Więc plus powinien być na stałe do cewek. Masa dopiero przychodzi z modułu zapłonowego (CDI).
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Silnik nagle zdechł?

Postautor: jokol dodano: 15 lip 2012, 21:20

Serdecznie dziękuję za informacje - jutro posprawdzam napięcia i mam nadzieję że coś uda się zrobić przy moich jakże skromnych umiejętnościach

pozdrawiam
jokol
Forumowicz

Silnik nagle zdechł?

Postautor: Luca dodano: 16 lip 2012, 13:08

Obstawiam czujnik położenia wału, ale może być też moduł, lub po prostu coś gdzieś nie łączy. Styki do sprawdzenia, jak i stacyjka, wyłącznik na kierownicy i czujnik przy stopce.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Silnik nagle zdechł?

Postautor: tamik78 dodano: 16 lip 2012, 19:26

Z tego co czytałem to z motocyklami masz do czynienia od wielu lat, pewnie większość z tych rzeczy sprawdziłeś, ale nie zaszkodzi napisać. Proponuję obejrzeć wszelkie czujniki zabezpieczające przed uruchomieniem silnika, czyli czujnik rozłożenia stopki bocznej, czy zapala się kontrolka luzu, wciśnij też sprzęgło przy próbie zapalania (o ile pamiętam w moim chińskim motocyklu można było zapalić silnik przy wbitym biegu pod warunkiem że wciśnięte jest sprzęgło). Może jakiś przewód się odpiął, miałem też przypadek że czujnik stopki się odkręcił i wisiał na jednej śrubie, oczywiście nie dało się uruchomić silnika. Po dokręceniu już więcej się nie odkręcał :)
tamik78
Sympatyk

Motocykl: zielony

Silnik nagle zdechł?

Postautor: jokol dodano: 16 lip 2012, 21:04

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi - niestety jednak to był moduł, poleciałem po schemacie tak jak radził kolega Michoł i napięcie dochodzi do modułu ale żadne z niego nie wychodzi. Cóż czeka mnie teraz szukanie nowego - mam nadzieję że jakiś dopasuję (dzwoniłem do serwisu motocyklowego w Bydgoszczy i gość mnie wyśmiał jak zadałem pytanie czy moduł od virago 250 będzie pasował do mojego, ogólnie twierdzi że w zasadzie nic od yamahy nie jest takie samo jak w bliżniaczych silnikach czy to w romecie keeway czy xinling)
jokol
Forumowicz

Silnik nagle zdechł?

Postautor: Karol dodano: 16 lip 2012, 21:10

Szukaj modułu od quada (mi ten proponowali http://www.oferta.wmmotor.pl/oferta/tow ... U9Mg%3D%3D). Najlepiej w sklepie motocyklowym, w którym mają warsztat i sprawdzą na miejscu, bo jak kupisz i nie będzie działał to kasy nie będą chcieli oddać. W Toruniu tak mi w serwisie mówili.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Silnik nagle zdechł?

Postautor: mike_russ dodano: 16 lip 2012, 23:05

(dzwoniłem do serwisu motocyklowego w Bydgoszczy i gość mnie wyśmiał jak zadałem pytanie czy moduł od virago 250 będzie pasował do mojego, ogólnie twierdzi że w zasadzie nic od yamahy nie jest takie samo jak w bliżniaczych silnikach czy to w romecie keeway czy xinling)

To już więcej nie dzwoń do tego serwisu tylko spróbuj dobrać od chińskich silników/quadów. Też miałem taką rozmowę w sklepie pod hasłem "g... pan kupił, o częściach zapomnij nie, nie będzie, nie produkują, trzeba było japoński oryginalny...". Tego sklepu już nie ma, a sklepy Rometa z serwisami są w Poznaniu 2 + jeden Zipp... I maja się dobrze.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Następna

Wróć do Cruiser 250