PaliowzercaCJ pisze:Witam.
Chciał bym się dowiedzieć jaka jest różnica między Rometem r-250 a Zipp Raven.
Podobno to ten sam motocykl ale ich dane trochę się różnią.
Mianowicie chciałbym wiedzieć dlaczego romet podaje moc 15 km a Zipp 19?
Generalnie to oba motocykle są ze "stajni " Lifana, ale mają różne nazwy handlowe i różnią się trochę wyglądem i różnymi detalami. U importera dowiedziałem się, że silnik Zippa jest zmodernizowany. Z zewnątrz wygląda tak samo, ale podobno ma inny moduł zapłonowy, gaźnik i parę innych pierdół, których mój rozmówca nie potrafił sprecyzować. Ja mam Zippa z 2009 roku i w homologacji jest oznaczenie CM 250-4 LF250-4. Ta czwórka oznacza niby zmodernizowany silnik. Mam nadzieję, że nie chodzi tu tylko o normy Euro . W homologacji jest napisane 19 KM i tak samo mam wpisane w dowodzie rejestracyjnym. Nie wiem jak teraz jest z nowymi Rometami, ale w tych starszych nie działał wskaźnik biegów, wariował wskaźnik paliwa, nie było obrotomierza i amperomierza/voltomierza. W Zippie nawet tym z zeszłego roku to wszystko jest. Oprócz tego jest zamontowany system "ABS" przedniego hamulca - nie jest to jednak taki ABS jaki stosowany jest w samochodach lub drogich motocyklach. Wygląd zewnętrzny - rzecz gustu. Jednym podoba się taki, innym inny. Do Zippa wszystkie części pasują z Rometa, no może za wyjątkiem gaźnika, bo rzeczywiście jest trochę inny i niektórych elementów nadwozia. Na trasie oba motocykla zachowują się podobnie i osiągają takie same prędkości.Mam nadzieję, że choć trochę Ci wyjaśniłem.