close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Wymiana oleju V250

Wymiana oleju V250

Postautor: LEFTHANDY dodano: 09 kwie 2008, 12:58

Co robimy ze starym olejem? Gdzie go można oddać? Bo przecież do kibla go nie spuszczę.
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Wymiana oleju V250

Postautor: daro dodano: 23 gru 2008, 18:50

Napisałeś "jeśli wymieniamy filtr oleju"Opierając się na tabeli okresowych czynności obsługowych w instrukcji obsługi od tego motocykla wynika,że filtr oleju powinno się wymieniać co 4 tys.km a olej co 2 tys.km.I właśnie opierając się na tym zmieniłem sam olej,bo filtr zmieniany był przy poprzedniej wymianie oleju.No i jak już zmieniłem zadzwonił kolega i jak się dowiedział,że zmieniłem sam olej to porządnie na mnie najechał.Podobno nie ma takiego pojazdu co by się zmieniało sam olej bez filtra.Ja już zgłupiałem.Czyli wychodzi na to,że nie ma co się kierować instrukcją??? I dlaczego w Yamasze Virówie 250 olej zmienia się co 6 tys.km. a tu musimy co 2 tys? Czy wie ktoś o co tu biega i dlaczego są takie nieścisłości?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2008, 18:57 przez daro, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Wymiana oleju V250

Postautor: scOti dodano: 23 gru 2008, 18:56

dobry material
scOti

Wymiana oleju V250

Postautor: mlynaszz dodano: 20 mar 2009, 00:15

Dokonałem dzisiaj czynności wymiany oleju :)) I się trochę podczas niej zdziwiłem. Przyczyna mego zdziwienia był filtr oleju, jaki wyjąłem z moto. Jak do tej pory widywałem,albo zamknięte puszki filtrów, albo filtry z tej jakby tekturowej harmonijki. Mój natomiast wygląda mniej więcej tak :

Obrazek

Zrobiony jakby z mikrosiateczki metalowej, na której osadzały się zabrudzenia.
I tu mam pytanie. Czy to się da wyczyścić np w benzynie i założyć ponownie???? Na razie włożyłem nowy, "harmonijkowy", a ten odłożyłem na półkę.
Awatar użytkownika
mlynaszz
Zarząd KCM

Motocykl: CHN->JP->I->GB->JP

Wymiana oleju V250

Postautor: Gaber dodano: 20 mar 2009, 13:15

moim zdaniem ten filterek można przemyć benzynką i przedmuchać sprężonym powietrzem , tak delikatnie z pewnej odległości , aby nie uszkodzić siateczki .Jeśli ten filtr jest w obudowie metalowej , to może służyć do wielokrotnego użytku. :)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009, 11:24 przez Gaber, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Gaber
Forumowicz

Motocykl: R-150
Tel. kom.: 606259487

Wymiana oleju V250

Postautor: LEFTHANDY dodano: 22 mar 2009, 12:24

Jakie oznaczenie ma ten filtr do Lifana 250?
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Wymiana oleju V250

Postautor: Dziadek dodano: 27 mar 2009, 14:13

Mam takie male pytanko rozszczelnil mi sie wziernik oleju okragle szkielko gdze sprawdzam stan oleju czy ktos wie czego to moze byc przyczyna
Dziadek

Wymiana oleju V250

Postautor: Jachu dodano: 29 mar 2009, 17:17

LEFTHANDY pisze:Jakie oznaczenie ma ten filtr do Lifana 250?

Dwa dni temu wymieniłem filtr, zakupiłem filtr MANN MH67 był jeszcze jakiś o oznaczeniu HF145. W tym HF145 jest dodatkowo uszczelka pokrywy filtra. Wziąłem bez uszczelki ponieważ po przeszukaniu danych przez gościa w sklepie okazało się że są trzy rozmiary uszczelki dekla a ja nie wiedziałem jaką mam. koszt 12 pln ten bez uszczelki dekla.
Tak poza powyższym chciałem zapytać czy ktoś spuszczał olej odkręcając ten wielki śrubo-korek pod silnikiem, bo ja zamiast odkręcić ten boczny to spuściłem tym wielkim dolnym. Ten śrubo-korek jest dość spory (patrząc wydaje się że to tylko śruba ), ma sprężynę odciągającą i taki mały filterek z siateczką (w tej siateczce było prawie tyle samo syfu co w filtrze). Abstrachując od tematu powiem że miałem fabrycznie założony identyczny filtr jak mlynaszz metalowo-siatkowy
Jachu

Wymiana oleju V250

Postautor: Luca dodano: 30 mar 2009, 10:03

Dziadek pisze:Mam takie male pytanko rozszczelnil mi sie wziernik oleju okragle szkielko gdze sprawdzam stan oleju czy ktos wie czego to moze byc przyczyna

Pierwsze Lifany ponoć miały właśnie problem z wyciekami oleju z silnika ale późniejsze wersje były poprawione.
A to szkiełko jest wciskane w obudowę, czy klejone? Może przy wciskaniu została uszkodzona uszczelka?
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250>XVS1100>GL1500

Wymiana oleju V250

Postautor: piernikus dodano: 30 mar 2009, 11:15

Podobno w 250V też jest filtr metalowy - jak u Młynaszz'a.
Słyszałem,że lepiej jednak mieć taki jednorazowy - jest ,że tak powiem, bardziej dokładny w zbieraniu zanieczyszczeń niż te metalowo -siateczkowe.
Tak więc planuję zamienić go na taki właśnie jednorazowy

-- Dzisiaj, 10:20 --

Podobno w 250V też jest filtr metalowy - jak u Młynaszz'a.
Słyszałem,że lepiej jednak mieć taki jednorazowy - jest ,że tak powiem, bardziej dokładny w zbieraniu zanieczyszczeń niż te metalowo -siateczkowe.
Tak więc planuję zamienić go na taki właśnie jednorazowy
Awatar użytkownika
piernikus
Forumowicz

Motocykl: Romet 250V -- SWM SV

Następna

Wróć do Lifan LF-250